Бразилският фен клуб на Санкт Паули

санкт паули бразилияЛятото не е просто един добър шанс да се печем на плажа и да ходим до магазина с шорти на Санкт Паули. Това също е една добра възможност да се заемем с някои въпроси, на които не сме имали време да отдадем по време на футболния сезон с пълен график, и да напишем по някой ред за тях. Една от най-любимите ни теми е за феновете на Санкт Паули по целия свят. Така че когато се натъкнахме миналата седмица на блога FC Sankt Pauli Brasil (на другия край на света!), започнахме да действаме без никакво колебание. Установихме контакт с тези хора (въпреки че нямат „официален“ статут на фен клуб, това не им пречи да влязат в раздела „фен клубове“ на нашия блог). Зададохме няколко въпроса и Лучиана, която любезно се съгласи да отговори на тях. Изглежда, че се занимават с някои интересни инициативи…

– Можеш ли да ни разкажеш някои подробности за Sankt Pauli Brasil? Кога и къде е създаден фен клуба? Първоначално колко хора е имало в него?

– Sankt Pauli Brasil още не е фен клуб. Това е просто бразилски блог за Санкт Паули. С другите членове на Sankt Pauli Brasil работим по този въпрос и скоро ще имаме свои собствен официален фен клуб. Започнах блога, защото на португалски не се намираше информация, само няколко статии на английски език и всичко останало е на немски. Дори с моите познания по немски не ми беше лесно да разбера смисъла на текстовете. Ето защо реших да започна да пиша за Санкт Паули на португалски език.

– Какво е текущото състояние на клуба? Колко хора са в него, колко се водят „основно звено“ и взимат активно участие?

– Никой не е в официална група, защото както казах ние не сме официален фен клуб. В проекта има 13 човека и планираме да се разширим в цялата страна. В Бразилия има много фенове на Санкт Паули. Все още не разполагаме с точни цифри.

санкт паули бразилия1– Как се позиционирате? Преди всичко сте фенове на Санкт Паули или залагате на местния футбол и просто се интересувате от Санкт Паули? Ако и двете, то как се отразява на фен клуба?

– Всеки има свои собствени предпочитания в бразилския футбол. Имаме хора от всички краища на страната и затова мненията са различни. Смятаме, че нашите симпатии не трябва да се пресичат със Санкт Паули.

– Защо решихте да се занимавате с организирането на фен клуб на Санкт Паули, намирайки се на другия край на земното кълбо?

– Това решение дойде от само себе си. Имам блог от 2009 г. и виждам, че броят на феновете нараства. Така ние (аз и нашата група) решихме, че е време да превърнем нашия проект в официален фен клуб.

санкт паули бразилия2– Поддържате ли отношения с други фенове (или фен клубове) във вашата страна? Има ли други активни фенове на Санкт Паули в Бразилия, освен вас?

– Има няколко групи в интернет. Facebook, Twitter, Orkut ни помагат да поддържаме контакти с фенове от цялата страна. Знам, че към този момент ние сме единствената активна фен група.

– Имате ли конкретно място, където да гледате мачовете? Можете ли да опишете един конкретен ден, когато има мач на Санкт Паули?

– Гледаме мачове у дома, в интернет, защото тук в Бразилия не ги предават. Участваме в нещо като онлайн чат, когато има мач.

– Трябва да е трудно да се поддържа един отбор, който играе на другия край на света… Някои от вас имали ли са възможност да посетят мач на Санкт Паули? Може би някои пътуват редовно?

– Имам приятел, който е бил на Милернтор. Пътувала съм, но никога не съм била там. Планирам да посетя мач на Санкт Паули.

– Кажи двама от любимите си играчи на Санкт Паули и обоснови избора си.

– Денис Наки и Мариус Еберс. Не мога да обясня защо ми харесват толкова. Целият отбор има особено специален подход към феновете – близки отношения, почти лични. При тях няма такъв образ на суперзвезди, както е у играчите на други отбори, особено тук в Бразилия. „Суперзвездите“ не позволят да си близък с тях и понякога се оплакват от феновете, докато играчите на Санкт Паули са винаги редом със своите фенове. Просто се чувствам по-привързана към Денис и Мариус, но харесвам всички останали.

санкт паули бразилия3– Разкажи ни за някои особености на футбола в Латинска Америка от гледна точка на фенската култура. Какви са основните различия между футболния живот в Латинска Америка и Европа?

– В последно време не виждам различия между футболната култура в Латинска Америка и Европа. Мисля, че и двата континента са доста увлечени от футбола. Но все пак смятам, че латиноамериканците са малко повече в тази култура, защото сме израснали около футбол. Повечето от най-големите играчи от миналото и настоящето идват от Латинска Америка. Това е национален спорт за по-голямата част от страните тук. В Бразилия хората не работят, когато националният отбор играе мачове на световното първенство.

– В Латинска Америка има много насилие, свързано с футбола. Това просто околофутболно насилие ли е или е свързано с определени политически и социални въпроси, както е в Европа?

– Мога да кажа за Бразилия. Както е известно, бразилците са много импулсивни, когато става на въпрос за футбол. Когато избирате клуб, то той става част от вашия живот, но някои хора го възприемат прекалено на сериозно.

Поради това можете да видите много насилие по стадионите (в момента всякакви алкохолни напитки по стадионите са забранени). От време на време може да се чуе, че някой е умрял заради боеве между фенове на различни клубове. Това е много тъжно, футболът прави хората щастливи, а се появяват хора, които действат по този начин.

санкт паули бразилия4– Имате ли някакви планове и прогнози в близкото бъдеще за Sankt Pauli Brasil?

– Нашите планове са да завършим проекта си по създаването на официален фен клуб и да пишем много добри новини за отбора през следващия сезон.

– Ако някое момче те види на улицата с тениска на Санкт Паули, дойде към теб и те попита: „Защо точно Санкт Паули?“, какво ще му отговориш?

– Не знам точно как да го обясня. Научих за клуба от бивше гадже. Момчето си отиде, но любовта към Санкт Паули остана. Това е страст, която не мога да обясня.

– Искаш ли да кажеш нещо в допълнение?

– Благодаря за интервюто. Forza St. Pauli!

Информацията е от блога fcspsouthendscum.wordpress.com

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.