Фенската група Apei Rotan (ПАС Янина)

пас янинаКратко интервю на Radical Fans United с представител на фен клуба Apei Rotan, подкрепящ отбора ПАС Янина.

– Можеш ли да ни разкажеш накратко за вашия фен клуб?

– Apei Rotan е създаден през март 2008 г. от хора, които смятат, че фанатизмът в Янина се намира в застой или по-скоро няма път за развитие. Искахме да създадем фен клуб, който да се управлява само от фенове, а не от „белите якички“ в ръководството на клуба. По-конкретно: искахме да отидем на трибуната като активни фенове, да пеем в течение на 90 минути, да ходим по гостувания, да правим транспаранти, знамена и разбира се да се върнем на фенската трибуна (по това време организираните фенове са се разполагали в централната част на стадиона). През петте години на своето съществуване нашият фен клуб се съпротивлява на „марионетната“ система, действаща около клуба ПАС Янина. Администрацията не желае да ни вижда на стадиона, болшинството журналисти правят всичко възможно, за да не съществуваме, „професионалните фенове“ на заплата в клуба ни възприемат като заплаха, но всички останали се нуждаят от нас. Ето защо продължаваме (въпреки грешките и неуспехите) безкористно да подкрепяме ПАС Янина, без покровители, лидери и спонсори. Осъзнаваме, че пътят да се измени настоящата ситуация във футбола е дълъг и труден, но все още сме тук и продължаваме.

– Посещавате ли други видове спорт? Имате ли отношения с аматьорския отбор на ПАС Янина?

– Преди четири години започнахме да ходим на женски баскетбол. Интересното е, че първия мач го посетихме на гостуването в Нафпактос. Оттогава, ако баскетболните мачове не се провеждат в един и същ ден с футболните, ходим да ги гледаме. Също подкрепяме и мъжкият баскетболен отбор.
Към администрацията на аматьорския отбор нямаме отношение и не искаме да участваме в нея. Аматьорският ПАС Янина от много години се явява закрита общност за конкретни хора с несменяем президент. Този метод за контрол не се одобрява от нас. Ние искаме открита организация с членство, събирания и т.н. Докато не се случи това, не искаме да имаме нищо общо с администрацията на аматьорския ПАС Янина.

пас янина1– Какви са отношенията ви с ръководството на клуба?

– Нямаме никакви отношения и контакти с ръководството на клуба. Първоначално през 2008 г. приветствахме новата администрация и изразихме подкрепата си към нея, защото през изминалите години при стария президент имаше много проблеми. Въпреки това, през първите месеци не само забравиха всичките си обещания за премахване на елитарността от клуба, която много години го е дискредитирала, но и със своите действия започнаха да разбиват клуба.
Кулминацията на всичко това беше предателството миналата година. Отборът направи фантастичен сезон, зае пето място в лигата и за първи път в своята история се класира за европейски турнир, но не получи разрешение за участие от УЕФА заради дългове! Ръководството на клуба ни уверяваше, че всички приети решения са необходими и естествено спря да изпълнява задълженията на клуба в разгара на кризата. За пет години управление на това ръководство получихме огромно разминаване между нашите виждания за целите, задачите, ценностите и перспективите на ПАС Янина.

пас янина2– Как гледате на нарастващите репресии от страна на полицията и забраните за гостуване?

– Наистина в този момент може да се отбележи увеличение на репресиите вътре в стадиона и извън него. Тази година натискът е още по-сериозен. Мобилизира се голямо количество полицаи, дори при липса на фенове на другия отбор. Опитвайки да се справим с положението, опънахме няколко банери на стадиона, които изразяваха някои сведения за случаи на полицейско насилие, тъй като медиите покриват подобни случаи. Мерките за забрана на ходене по гостувания са ясно насочени към премахването на фенското движение. Има няколко примера на падане на забраната, когато феновете са се споразумели помежду си. Това ни показва как трябва да се борим срещу такива явления като ужасните закони, които ограничават свободата на придвижване, и полицейското насилие. Всички конкретни фенски общности трябва да заемат конкретна позиция по тези въпроси за по-продуктивна съпротива и координиране на съвместни действия.

пас янина3– Поддържате ли някакви взаимоотношения с другите фен клубове на ПАС Янина? Бихте ли искали да имате свои филиали в Атина и Солун или смятате, че е по-правилно наличието на множество автономни и независими групи?

– В Янина освен нашия фен клуба има още един и една спортна общност. Със спортната общност (Blue Vayeros) нямаме никакви отношения, защото имаме различия във възгледите. С новия фен клуб Azzurra Familia се опитваме да си сътрудничим по въпроси, които касаят фенската подкрепа към отбора на трибуната. Apei Rotan няма нужда от филиали. Смятаме, че автономните, независими групи са по-подходящи, тъй като думата “филиал” демонстрира зависимост към „централата“. Когато няма икономическа зависимост и ясно определени правила на поведение, то групата може автоматически да се смята за автономна и независима.

– Какво мислите за политиката на стадиона и по трибуните?

– Исторически погледнато стадионът е тясно свързан с политиката. Някои се опитват да ни убедят в противното, но има стотици примери по целия свят. Според нас фенската трибуна е най-активният слой на обществото и затова трябва да заема позиция по обществено-политически въпроси, но това не трябва да е по-висша цел от подкрепата към отбора. Феновете не може да нямат мнение за всичко, което се случва около нас.

пас янина1– Какво е мнението ви за съюзите между различни клубове/фенски групи в Гърция и извън нейните предели? Имате ли съюз с някого и ако да, разкажете неговата история и причините за появата му?

– Смятаме за полезни съюзите и всички други инициативи, обединяващи феновете. Нашият фен клуб няма съюз с никого, но поддържаме добри отношения и контакти с Fentagin (Атромитос). Понякога си правим взаимни посещения със своите знамена.

пас янина2

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.