Ултрасите на Дженоа

дженоаОсновна група: Ottavio Barbieri

Други фенски групировки: Ragazzi Certosa, Brigata Speloncia, Marassi, Vecchi Balordi, Old Block, Sette Settembre, Gruppo Anonimo, Caruggi, l.r., Ciurma zeneise, Damigiana group, Vortice group, Gruppo Verrina, Grifoni in Rete, Figgi do zena, Ragazzi Oregina, Gruppo Borgo, Noi di Sampierdarena, Ponente Rossoblu, Legere, Crazy Klan, Balordi Genoa 1893, Brigata Spagna, Young Grifons, Klan Quarto, Gruppo quinto, Bavari rossoblu, Miakkeroba, S.Teodoro rossoblu, Solo Scontri, Prial Ezea, Brigata Alcoolica, Old Pirates, Molassana Group, Bastinchi, Korea ovunque, Piazza Adriatico.

дженоа1

дженоа2Политически възгледи: леви, но не ярко изразени, дори могат да си позволят да враждуват с Ливорно.

Сектор: Gradinata Nord, освен Figgi do zena и Grifoni in Rete, които стоят отделно, и Crazy Klan, заемащи южната трибуна – Sud.

Приятели: Торино, Наполи, Анкона, Александрия, Пиза, Козенца, Реджиана, Виченца, Перуджа, Катания, Ламеция, Толоне, Пескара.

Като цяло феновете на Дженоа се придържат към правилото: „приятелят на моя приятел е мой приятел, приятелят на моя враг е мой враг, врагът на моя враг е мой приятел и т.н.“

Врагове: Сампдория (вечният враг), Верона, Модена, Милан, Ливорно, Фиорентина, Ювентус, Аталанта, Салернитана.

дженоа3Кратка история:

Говорейки за ултрас движението на Дженоа, веднага ни идва на ум групировката, която е прославила името на великия клуб не само в Италия, но и в цяла Европа – легендарните Fossa del Grifoni. Знаменитата бригада е организирана през 1973 г., въпреки че ядрото се събира още през ноември 1970 г. „Грифоните“ с чест носят знамето на родния клуб в продължение на 20 години, но всичко приключва през 1993 г., когато бригадата спира да съществува. Обаче всеки знае, че плътта умира, а духът – никога! Знамето се взима от групировката Ottavio Barbieri, която сега олицетворява тифозите на Дженоа.

Ottavio Barbieri се появява на 17 ноември 1970 г. като официален фен клуб и много години по-късно под влиянието на Fossa del Grifoni се превръща в тифо-бригада. Основната дейност на фен клуба е да организира феновете – създава се младежки център, съюз на фен клубовете на Дженоа, стимулирайки участието на младежите. Всичко това довежда през 1973 г. до появата на Fossa del Grifoni.

Това са били трудни времена за Дженоа: клубът изпада в Серия Ц. Въпреки това ултрасите стоят твърдо зад своя отбор. Ултрасите по това време не се разпръсват, а се сплотяват около своя символ и защитават цветовете на клуба. Постепенно нещата в клуба започват да се оправят.

дженоа4Влиянието на новата групировка в Gradinata Nord е значително. Визуално изглежда така: целият сектор носи камуфлажни якета на баското освободително движение, а също и тениски с череп и кости. Организацията е била изключително толерантна и силно е насърчавала новопоявилите се бригади, не им е пречела да опъват знамената си, но се е опитвала да контролира целия процес. Стоейки над малките формации, подготвяйки сектора, всяка събота Fossa del Grifoni са работили над обединението на всички ултраси на Дженоа, като Genoa Loyal club, Borgoratti, Ottavio Barbieri. Между другото, именно последните „грифони“ правят в сектора знаменито шоу, което прославя организацията в цял свят.

Постепенно влиянието на Fossa del Grifoni върху Ottavio Barbieri става толкова голямо, че двете групировки започват да действат заедно, а обикновеният фен клуб се превръща в яростна фен група. Fossa del Grifoni представят в цяла Италия милитаристически стил на подкрепа към своите идоли, който е приет и оценен. Тези безумци са били готови на всичко, защитавайки червено-сините си цветове! Битките със съперници се случват много често през 70-те години, основно на стадиона, тъй като полицията е била малко. Постоянното нарастване на агресията и насилието достига своя връх през октомври 1979 г., когато на едно дерби ултрас на Сампдория е убит с ракета от тифозите на Дженоа.
Това е време на обща лудост по италианските стадиони. Ултрасите се обиждат едни други, устройват се грандиозни битки, които дори завършват със смърт! Правителството не е можело да не предприеме мерки за намаляване на насилието във футбола: слагат се решетки около ултрас-секторите, някои знамена и символи са били забранени. След няколко месеца Gradinata Nord е празна. След буря винаги настъпва спокойствие, и когато властта намаля натиска, секторът отново е пълен с хора.

дженоа5Осемдесетте години са белязани от възходи и падения: имало е участие в европейските купи, имало е и изпадане в Серия Ц. Феновете непоколебимо следват своя отбор, показвайки на Европа как могат да „лудуват“ феновете на Дженоа, измисляйки нови идеи за подкрепа. Но през 1993 г. Fossa del Grifoni се разпадат на няколко малки групировки. Старите хардкор фенове посещават само гостувания и по-малко ходят на домакински мачове. Младежите утихват толкова бързо, както се и появяват. Следващите няколко сезона са най-мрачни в историята на ултрасите на Дженоа.

Това продължава, докато търпението на Ottavio Barbieri не се изчерпва и не предприемат незабавни действия. Започва работа по набиране на младежи, постоянно се провеждат протестни акции срещу ръководството на клуба, правят се провокационни знамена. Групировката разработва нови инициативи. Нейният център става постоянно място за срещи и комуникация между тифозите, като постепенно се обединяват редиците на ултрасите на Дженоа.

По това време Ottavio Barbieri е мощно движение, което се представя страхотно. Достатъчно е да припомним 2005 г., когато Дженоа трябва да се върне в Серия А, но в крайно сметка отива в Серия Ц1. Недоволството на феновете довежда до масови демонстрации и бунтове по улиците на Генуа. През последните години твърдостта на седемдесетте години се завръща, но властите имат горчив опит от тези времена. Забраняват някои гостувания („особено опасните“) и забраняват на тези, които не са от Генуа да идват на домакински мачове, въпреки че тази пречка може да бъде преодоляна. Тези действия до известна степен накърняват правата на тифозите на Дженоа, които не живеят в Генуа, но какво да се прави, ако от това зависи живота и здравето на други.

дженоа6Интересни факти:

– на 29 януари 1995 г. преди мача Дженоа – Милан е убит 24-годишният тифоз на Дженоа Винченцо Клаудио Спаньоло (Vincenzo Claudio Spagnolo). Освен, че е бил фен, Винченцо е бил широко известен като скинхед-антифашист. Намушкан е от 18-годишния ултрас на Милан Симоне Барбаля (Simone Barbaglia). Убийството предизвика разгорещен дебат между правителството, обществото, ултрасите и медиите. Този тъжен епизод става значима страница в историята на италианските ултраси, давайки тласък на първото обединение между ултрасите в Италия. Тогава през последната неделя от януари, в която в Серия А не е имало мачове, в Дженоа се провежда ден в памет на убития. Обединението е написано от Brigate Attalanta и подписано от всички италиански тифози: «Basta lame, basta infami» („Без ножове, без позьори“). Gradinata Nord всяка година носи знаме на Клаудио на фенския футболен турнир, който се провежда през юни в Рим.

– през 1973 г. феновете на Дженоа завързват силна дружба с миланистите въз основа на политически пристрастия. Приятелството трае само до 1982 г. и е заменено от омраза, която води до постоянни инциденти. Това продължава до 1995 г., когато страстите поутихват.

– настоящи братски отношения ултрасите на Дженоа поддържат с момчетата, които подкрепят Торино. Това е една от най-силните исторически дружби в Италия – началото е положено през 1976/77 г. Освен това ултрасите на Дженоа имат силни връзки с тези на Наполи, които започват през 1982 г. Понякога по гостувания тифозите на Дженоа опъват знамето «Napoli ’82»! Според мен Дженоа има най-топла дружба с Наполи. Добри отношения имат и с Катания. На мачове с Катания могат да се видят знамената: «La brigata saluta la citta di Catania» (бригадата приветства град Катания), «La nord saluta i tifosi etnei» (Северът приветства тифозите от Етна) заедно с «Se il governo e in difficolta… la colpa e degli ultra?» (Когато правителството има трудности, ултрасите ли са виновни?). Впоследствие приятелството с Катания води до добри отношения с Пиза и Виченца.

дженоа7– през март 2004 г. се случват безредици на мача Верона – Дженоа. Пътят до стадиона е изпълнен с полицейски кордон, но не издържа. Ултрасите на Дженоа слизат от автобусите и тръгват към феновете на Верона. Буквално за няколко секунди полицията е разпръсната и двете тълпи се срещат лице в лице. В сблъсъците участват повече от триста ултраси. Полицията веднага започва възстановяване на реда, пръскайки по веронези сълзотворен газ. Това прави объркване в тълпата и тя се разцепва. Ожесточената битка по улиците води до десетки ранени. На самия мач ултрасите на Дженоа чупят вратата, която води от тяхната трибуна до съседната, но на нея не е имало врагове. След мача домакините имат жажда за кръв и многократно атакуват полицейските заграждения, но това не пречи на генуезци да се приберат у дома като герои.

– фенската група 7 Settembre приема своето име от датата на създаване на Дженоа, най-старият клуб в Италия – 07.09.1893 г.

дженоа8– освен собствени шалове и тениски бригадата Ragazzi Certosa пуска и свои… якета! Между другото, не са лоши.

– ултрасите на Дженоа са признати и от своите съперници за едни от най-добрите майстори на стадионното шоу. Те се отличават с особена страст, преданост, готовност на всичко и мащабност. Дори в Серия Ц Дженоа събира 13 хиляди души, а сега повече от 20 хиляди! Това е истинският италиански стил! Да, шоуто им е силата. Достатъчно е да видим какво направиха по случай завръщането на Дженоа в Серия А или в Лига Европа миналата година!

Източник: genoacfc.ru, март 2010 г.

Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.