Интервю с един от лидерите на Ultras Frankfurt 1997

айнтрахт франкфуртИнтервюто е публикувано във втория брой на фенското списание Thunder, което се издава от участници в ултрас групата на Селтик Green Brigade. На въпросите отговаря Макс – един от лидерите на Ultras Frankfurt ’97.

– Нека да започнем от самото начало: как беше създадена групировката Ultras Frankfurt?

– Ние сме около 800-1000 човека (всяка година влизат нови лица), но 20 процента от тях бих ги нарекъл „активни участници“. През 2007 г. се направи смяна на поколението. Младежите взеха контрола в свои ръце, но и до ден днешен могат да се видят основателите на Ultras Frankfurt 1997 в сектора, като понякога се допитваме до тях. Основата ни се състои от 4 човека, а около 20-30 човека решават проблемите и важните въпроси.

– Зад Ultras Frankfurt стоят няколко по-малки групи, нали така?

– Да, Binding Szene 1995, Inferno Bad Schwalbach 1996, Droogs 1999, Commando Giessen, Schoeppche Crew 2002, Suizidkommando 2003, Ragazzi Marburg 2005, Ultras Never Surrender – всички те имат своя идентичност и свой стил, но всички те са част от по-голямата група. Както можете да видите, някои от тези групи са организирани и в други градове, включително и в покрайнините на Франкфурт. Повечето членове на Ultras Frankfurt живеят в града и не са членове на тези подгрупи.

– Как бихте описали своя стил?

– Стараем се нашият стил да бъде уникален. Би било трудно да го опиша, но мисля, че думата „хаос“ пасва най-добре. Всичко, което се случва на трибуната, е съпроводено от настоящ хаос в организацията, но така или иначе това някак си работи, и добрите идеи идват в последната секунда. От една страна не го разбират, но ние сме Франкфурт и това е пътят, по който вървим. За нас е много важно да се придържаме към своите идеали и да останем верни на себе си, но при това винаги да бъдем с клуба. Това не се вижда в много групи в Германия. Не можем да разберем движенията, в които две групи пеят абсолютно различни песни в един момент или когато ултрасите скачат и пеят, въпреки че отборът им губи с 0-4. Ние не сме просто ултраси на франкфуртския Айнтрахт, ние сме част от клуба, както играчите и ръководството. Това е, което се опитваме да покажем, но не винаги е така просто в модерния футбол – справянето с всички тези проблеми, без да губим собствената си гордост.

айнтрахт франкфурт1– Слушали сме, че във фенската сцена на Франкфурт има много имигранти от второ и трето поколение за разлика от другите движения в немската сцена. Така ли е?

– Франкфурт е мултикултурен град и в него живеят над 150 националности. Миксът от всички тези националности е част от културата на нашия град, макар и да не е обичайно за другите градове в Германия, ние нямаме проблем с това. Фактът, че имигрантите участват във фенската сцена на града е просто нормално за нас.

– В Айнтрахт Франкфурт има ли други значими фен клубове? Какви са отношенията ви с хулиганите?

– Отборът има около 400 официални фен клубове. Някои от тях са на повече от 35 години, и те следват отбора навсякъде, както и ние, но мисля, че само 20-25 групи имат известно влияние. Имаме собствен отдел в клуба – Fan- und Förderabteilung – който начислява повече от 8000 човека. Това е нещо като фенско отделение в официалната структура на Айнтрахт Франкфурт.
Отношенията между ултрасите и хулиганите във Франкфурт са прекрасни. Brigade Nassau 1996 е най-активната фирма в момента. Adlerfront Frankfurt тази година отпразнува 30 години, но не са толкова активни, въпреки че много от тези момчета все още присъстват на мачове.

Brigade Nassau

Brigade Nassau

– Какви са политическите възгледи на ултрасите на Айнтрахт Франкфурт? Чували сме, че вие сте аполитична група, но буквално на всеки ваш мач присъства изображение на Че Гевара?

– Прав си, ние сме аполитични, когато става на въпрос за избор между „лявото“ и „дясното“. Но ние сме политични, когато се касае нас като ултраси и активни фенове. Понякога правим политически изявления, като нашата кампания против човека „за законност и ред“ Борис Рейна, който е кандидат за кмет на град Франкфурт от Християндемократическата партия.
Проблемът с имиграцията също оказва влияние върху нашите политически възгледи: би било безсмислено групата да има антиимиграционна позиция, когато в нея има толкова много имигранти. Във Франкфурт през 60-80-те години е имало силна лява сцена, като през това време са се провеждали големи демонстрации, протести и бунтове, но сега това не е толкова важно, въпреки че е възможно това да е причината в нашия град и нашата сцена да няма десни активисти. Знамето с Че е реликва от миналото. В миналото той е използван като символ на бунта, младежите просто са провокирали с него, но все още използваме този символ, главно поради неговия основен смисъл – да се бунтуваме и да се борим за своите мечти, независимо от това колко врагове има по пътя ни.

– През 1997 г. ултрас движението в Германия започна да се заражда. Как се появи Ultras Frankfurt? Как изглеждаха вашите първи дни?

– Ще ми бъде трудно да отговоря на този въпрос, тъй като бях на 9 години, когато се сформира групата, но знам, че въпреки нашите успехи в началото на 90-те години, атмосферата на стадиона беше ужасна, а когато изпаднахме от Бундеслигата за първи път чувствахме, че трябва да се сплотим и да върнем заедно отбора в елита. В началото някои стари фен клубове и ултра-ориентирани фенове се събраха, за да обсъдят проблема и беше решено да се организира Ultras Frankfurt. Това се случва през 1997 г. Един от най-важните етапи от развитието ни беше след като се преместихме от сектора G Block на трибуната зад вратата. Най-активните привърженици се преместиха там и заедно създадоха прекрасна атмосфера, която привлече вниманието на цяла Германия.

айнтрахт франкфурт3– Новият стил на подкрепа шокирал ли е старото поколение фенове?

– По това време в Германия епохата на хулиганите по стадионите завършваше, те не бяха организирани, не правеха хореографии, зарядите в секторите бяха доста редки. На повечето стадиони атмосферата беше ужасна, а сцената просто се нуждаеше от нещо ново и креативно. Старото поколение не беше много засегнато, че младежите създават нещо ново и се превръщат в лидери на сцената, така че не е имало проблеми между феновете.

– Бил си много млад, когато се появява Ultras Frankfurt. Как попадна в техните редици?

– През 2001 г. започнах да ходя по мачове заедно с приятели вместо с баща ми, и все повече и повече започнах да се запознавам с живота на сцената. В тези дни беше по-лесно да се свържеш с Ultras Frankfurt. Сега почти всеки активен член на групата трябва да има 18 години, защото имаме нужда от хора, които са способни на сериозни неща. Преди беше по-лесно да се проникне в структурата на групата и да се изкачиш нагоре по „стълбата“, както направих аз по това време.

– След реконструкцията на стадиона за Мондиал 2006 имахте ново място на трибуната. Така изглежда по-добре, но не изпитвате ли някаква носталгия по стария стадион?

– Старата трибуна имаше своя чар, но сега общото мнение е, че е по-добре. Сега всичко, което се случва по мачове до известна степен се различава от мачовете преди 10-12 години, но сме щастливи от мястото, на което се намираме, и от шоуто, което правим на своята трибуна.

айнтрахт франкфурт4– Както и много немски ултрас групи, вие дружите с различни групи от и извън Германия. Най-близо до вас са Ultras Mannheim. Как се завърза тази дружба?

– С Манхайм в миналото е имало традиционно противопоставяне с голямо количество инциденти и безредици, но между нашите движения винаги е имало взаимно уважение. В края на 90-те години завързахме отношения с тях заради общите врагове (Кайзерслаутерн, Дармщат, Офенбах) и общите възгледи. Така нашата дружба с всеки изминал сезон ставаше все по-силна и по-силна. Заради миналото съперничество старите фенове и хулигани на двата отбора не бяха много доволни от приятелството, но днес тя е толкова силна, че ние открито се подкрепяме един друг на всяко ниво. Манхайм е на час път от нас, затова пътуването не е проблем, дори е спонтанно. По време на сезона често се срещаме по мачове, партита или просто се разхождаме из града.

– В Германия също така дружите с Diablos Leutzsch на Хеми Лайпциг.

– Да, за първи път с тях се срещнахме на антирасисткия турнир в Монтекио през 2003 г. или 2004 г. Първоначално дружбата беше само между младежите, а по-старите момчета имаха съмнения, защото Diablos са от Източна Германия, а ние сме от Западна Германия, и има много предразсъдъци в това отношение. Дружбата се развива и сега се приема от почти всички. Някои от нашите групи са в близък контакт и през последните години тази дружба се превърна в силно приятелство. Ultras Frankfurt гостуват в Лайпциг, най-малко 10 пъти на сезон, най-вече тези, които имат забрана за посещения на стадиона. На последното дерби в Лайпциг събрахме 80 човека.

айнтрахт франкфурт5– На юг имате дружба с Verruckte Kopfe Of Wacker Innsbruck (първоначално ФК Тирол Инсбрук, след което компанията Sevco става собственик на клуба). Феновете на Селтик имат приятни спомени от гостуването си в Тирол през 90-те години. Разкажи ни за вашите взаимоотношения. Какво мислиш за австрийската сцена?

– Първоначално дружбата с тях беше много тясна (момчетата от Adlerfront се сприятеляват с тях). Духът на Инсбрук вдъхнови и очарова и нас. С промяната на състава на групите, комуникацията стана по-малка.
Преди няколко години Инсбрук изгубиха (при какви обстоятелства не е известно – бел. прев.) нашия общ дружески банер и ние решихме да поговорим с тях за това. Лидерите на двете групи са добри приятели и сега нашите младежи често ходят на мачове в Инсбрук. В Австрия има само 4 или 5 сериозни движения. Такива групи като тези на Рапид и Инсбрук са по-стари от първите групи в Германия. Те са географски по-близо до Италия и естествено са повлияни от италианската сцена. Преди да се появи интернет се е ходило в Италия, за да се видят техните групи. Според мен това е причината австрийската сцена да се развива по-бързо от нашата. Не съм експерт по австрийската ултрас сцена, но мога да кажа от свой опит, че там феновете имат много по-голяма свобода. Може би преди няколко години нещата започнаха да се влошават, но преди е било рай за ултрасите!

– Вие имате собствен опит с италианската сцена – а именно с ултрасите на Аталанта. Разкажи ни историята на вашата дружба с тях и дали тя по някакъв начин ви е повлияла?

– За първи път се срещнахме с тях преди повече от 10 години. Запознаха ни момчетата от Инсбрук и с времето дружбата започна да се развива. В първите дни на нашето общуване ултрасите от Бергамо ни повлияха много: като се започне от това как да организираме своята група и се стигне до ултрас начина на живот. Дори и днес не можем да изразим с думи колко важно беше това за нашата група, и колко сме щастливи, че имаме отношения с едно от най-уважаваните движения в Италия. Въпреки трудната ситуация с ултрас сцената в Италия, въпреки всички проблеми и ограничения, те продължават да ни вдъхновяват.

айнтрахт франкфурт6– Имате ли някакви по-неофициални отношения с други групи?

– Само лични връзки, нищо повече. При нас идват гости от Англия, Чехия, Хърватия, Сърбия, Франция и много други места, но всички те са приятели на отделни членове от групите. Нашата трибуна не е място за срещи на туристи, не може да дойдеш във Франкфурт просто да търсиш нови футболни преживявания, но момчетата изпитват уважение към чуждестранните групи и няма проблем с тях в нашия сектор.

– А какво можеш да кажеш за враговете? С кого имате най-голямо противопоставяне: Кайзерслаутерн, Майнц?

– С Майнц имаме изключително местно противопоставяне. През последните години често сме играли с тях. Що се отнася до фенската сцена, няма какво да делим с тях. Офенбах е традиционният враг на Айнтрахт. Не обичаме да говорим за нашите врагове. Те знаят, че не ги харесваме, и го показваме при всеки удобен случай.

– Миналият сезон имахте голям сблъсък с ултрасите на Кайзерслаутерн на жп гарата. Какво стана?

– По очевидни причини не искаме да кажем коя група взе участие в този сблъсък. Основните събития се случиха, когато влакът на Кайзерслаутерн беше атакуван в продължение на 20 минути, и се случиха няколко сблъсъка след мача. Това беше интересен ден.

айнтрахт франкфурт7– Миналата година Айнтрахт игра с ФСВ Франкфурт за първи път от 50 години насам. Има ли противопоставяне между двата клуба?

– Някои фенове на Айнтрахт ходят на техни мачове. Малката фенска сцена на ФСВ Франкфурт с удоволствие ги приема. В града не се нуждаем от вражда.

– Франкфурт е известен като един от най-опасните градове за гостуващите фенове. Гордеете ли се с това?

– На обикновените фенове на клубовете, с които нямаме голямо противопоставяне, не им правим организирани нападения. Изключения могат да бъдат само такива инциденти като този в Дортмунд преди няколко години: бяха показали в техния сектор откраднати знамена на обикновени фен клубове на Айнтрахт Франкфурт. Преди ответния мач във Франкфурт много фенове на Борусия изгубиха своите шалове и знамена. Нашият град си е спечелил името на криминалната столица на Германия. Хората се страхуват да идват на мачове във Франкфурт… и ние не сме особено тъжни заради това. Всеки, който идва тук, по-добре да се оглежда.

– Ултра движението в Германия преживява много труден период с все по-увеличаващите се репресии от страна на властите. Как повлия изминалия сезон на Ultras Frankfurt?

– Германската футболна асоциация (DFB) затвори нашата трибуна на Валдщадионе (домакинският стадион на Айнтрахт, известен също като Комерцбанк-Арена – бел. прев.) по време на мача със Санкт Паули (сезон 2011/12) заради нахлуване на терена по време на последния домакински мач за сезон 2010/11 и използване на пиротехника в Дортмунд, когато нямахме никакъв шанс да останем в Бундеслигата. Любима тактика на ГФА е да затваря цели сектори преди някой мач: нашата трибуна ще бъде затворена на първия мач за сезона (2012/13) против Леверкузен.

айнтрахт франкфурт8– На феновете на Айнтрахт също им е било забранено да посетят гостуването на Унион Берлин, но 1000 фенове от Франкфурт са били на трибуната за гости в Берлин, какво се случи?

– Това беше просто една глупава санкция от ГФА, да забранят на феновете да отидат на гостуване заради използване на пиротехника в предишния мач. Предполагахме, че това ще се случи. Още преди да излезе решението на ГФА, берлинският клуб продаваше билети. Унион Берлин са пичове – не спряха да продават билети, също както Айнтрахт не отказа на феновете на Динамо Дрезден, когато им беше забранено да дойдат тук. Тогава в Берлин се бяхме разпръснали из стадиона и се уговорихме да се срещнем на трибуната за гости след първия съдийски сигнал. След това всички фенове на Айнтрахт влязоха в сектора, опънахме знамената (които не бяха съгласувани с властите), и подкрепяхме своя отбор, както никога преди на гостуване. Това беше важен ден за нас и за цялата немска сцена – начукахме го на ГФА! Динамо също игнорира забраната на ГФА. Те бяха дошли във Франкфурт в състав от 500 човека. Ние им помогнахме да дойдат на стадиона, показвайки по този начин колко глупава е тази забрана и колко глупаво е футболни функционери да я налагат. От тогава спряха да налагат забрани на гостуващите фенове. Тази история показва, че ако сме обединени, можем да постигнем общата цел.

– С какво ходите по гостувания?

– Зависи къде играем. Ние обичаме да пътуваме с влак, защото е по-евтино. Има случаи, когато използваме автобус или поръчваме цял влак, както се случи няколко пъти през изминалия сезон. В Майнц отидохме с кораб. Миналата година ходихме на гостуване с велосипеди. За всеки мач на чужд терен събираме около 200 ултраси, а на далечни гостувания, като тези в Бремен или Мюнхен, хардкор феновете ходят независимо от основната група привърженици. Това винаги е добър опит за нас!

айнтрахт франкфурт9– Кои са най-интересните ви гостувания?

– По настоящем в Германия няма важни гостувания, но има мачове, които ще помним винаги: в Хановер през 2003 г., в Рощок през 2008 г., победата над Кайзерслаутерн през 2010 г., година по-рано бяхме 2000 човека в Офенбах и спечелихме мача, но мачовете, които искаме не се случват всяка година. Може да се отбележат гостуванията ни с влак (Дрезден, Санкт Паули, Котбус през миналата година), които оставиха много впечатления, също и гостуването в Падерборн тази година може да бъде много забавно. Пътуваме из Европа, а когато отборът ти играе ужасно, а мечтаеш за европейско пътуване, просто го правиш самостоятелно. Най-страхотното гостуване в нашата история е това на финала за Купата на Германия през 2006 г., естествено, ние загубихме, но останаха много добри спомени.

– През 2010 г. вашият клуб игра приятелски мач във Виетнам. Може би това е било прекрасно пътуване?

– О, да, просто невероятно добро пътуване! Интересни страна и напълно различна култура. Около 50 фенове на Айнтрахт, от които 25 ултраси, отидоха там. Пътувахме с мотоциклети на мача в Ханой. Вторият мач беше в Сайгон, а това е просто незабравимо място! На стадиона беше много забавно, а местните ни гледаха с удивление. Беше отлично гостуване и който е бил там, все още остава впечатлен.

Във Виетнам.

Във Виетнам.

– Вие никога не спирате да пеете по време на мачове. Чух, че имате собствена музикална група?

– Не бих казал, че Ultrakaos е група. Това е хип-хоп музикант, който е активен участник в нашето движение. От самото начало на своята кариера, той засяга футбола. Други наши момчета пускат неговите албуми на своя лейбъл, а миналата година един от тях достигна пето място в чартовете, но Ultrakaos винаги ще остане в ъндърграунда, дори и да продава доста дискове, взривявайки всички класации.

– Той участва ли на вашата вечеринка по случай 15-тата ви годишнина?

– Да, имахме банкет. Тогава организирахме грандиозно пиротехническо шоу на градския мост. На следващия ден имаше концерт, на който участваше Ultrakaos и други страхотни банди като Oppressed и Skarface. Веселбата продължи до 9 сутринта! Това беше най-добрият начин да отпразнуваме рождения си ден.

айнтрахт франкфурт11– За тези 15 години имате много добри хореографии, но кои са най-запомнящите се?

– За мен това е хореографията по случай 10-тата ни годишнина.

– Но има ли такива, с които особено се гордеете?

– Има толкова много. Ще бъде трудно да се изброят всички, но тази по време на мача с Кайзерслаутрн през 2003 г. е доста добра за своето време. Могат да се отбележат хореографиите на полуфиналния и финалния мач за Купата на Германия през 2006 г. Хореографията през 2007 г. срещу Херта също е по-специална за нас, защото на този мач се върнахме на нашия стадион. И акциите срещу Кайзерслаутерн (2010 г.) и Мюнхен 1860 (2012 г.) също бяха на ниво.

айнтрахт франкфурт12– Вие също така сте известни със своите пиротехнически акции, но Германската футболна асоциация забрани посещението на вашата трибуна за първия мач от новия сезон заради пирото на мача с Карлсруе. Как мислиш, защо смятат пиротехниката за проблем?

– Наистина не знам! Може би за тях това е начин да се отърват от този тип фенове, които те не харесват, а може би медиите раздухват темата за „футболното насилие“ по заповед на политиците, които искат да отвлекат вниманието на хората от истинските проблеми, които се случват в страната.

– Какви са бъдещите ви планове?

– Да правим планове за бъдещето в нашата ситуация е доста оптимистично, като се имат предвид репресиите и санкциите от страна на властите. Ние ще бъдем верни на себе си и ще се борим срещу тях, съхранявайки настоящия ултрас дух!

Интервюто е взето през лятото на 2012 г.

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.