Фенската сцена на Дармщат 98

дармщат 98 3Днес отново ще обърнем поглед към немската ултрас сцена. Този път ще стане на въпрос за фенското движение на клуб Дармщат 98.
В статията един от руските футболни портали накратко представя основните етапи от развитието на това движение. Дармщат е немски град, разположен в южната част на провинция Хесен. Той е получил официален статут като „град на науката“, което се дължи на факта, че в града има много училища и по последни данни в него живеят над 33 000 студенти. Населението на града е 141 471 души (2007 г.).

Седемдесетте и осемдесетте години се считат за най-успешни в историята на клуба от малкия град Дармщат с население от 140 000 души. „Лилиите“ (прозвището на клуба) в тези години влизат два пъти в Бундеслигата и доста време се задържат във Втора Бундеслига. Точно в този момент възниква и фенската сцена на Дармщат. През 70-те години това са типични футболни рокери, а през 80-те години привържениците на „лилиите“ се придържат към английския хулигански стил. Най-добре известни по това време футболни групи на бяло-сините са: Blue Violence, Bushwalkers и по-късно появилите се Wilde Jungs. Необходимо е също така да се отбележат и Drombush Bande и Clockwork Darmstadt, които също допринасят за развитието на фенската сцена на Дармщат. По време на домакински мачове публиката е била непредсказуема, безразсъдна и често по трибуните са се случвали сблъсъци, които понякога са се пренасяли и на терена. Нито един от гостуващите фенове не е можел да се чувства спокойно, когато на противоположната трибуна феновете на местния отбор, придържащи се към десните възгледи, са пеели своите песни.

дармщат 98 4Стадионът на Дармщат не е реконструиран от 70-те години и затова днес можете да се насладите пълноценно на атмосферата, която е царяла на стадиона преди 30 години – много правостоящи места, студена бира и хот-дог. И до ден днешен можете да намерите фенове от онези времена, които продължават да ходят на мачове на местния отбор, подкрепяйки го не по-лошо от миналото. А английският „акцент“ на подкрепа на трибуната Boellenfalltor може да се усети и днес. Да се върнем към съвременната история – Ultras Darmstadt. През октомври 2000 г. се появява тази ултра ориентирана групировка от фенове на Дармщат. Това движение се дели на няколко по-малки групи, които взаимодействат помежду си не по най-добрия начин и заради това UD се разпада. Въпреки това, през септември 2003 г. Ultras Darmstadt се възражда.

дармщат 98 2Най-удивителното нещо е, че средната възраст на новото ултрас движение е 16 години! Като за начало целта на Ultras Darmstadt е да създаде добра визуална и акустична подкрепа на отбора. Знамена, транспаранти и хореографии, а по-късно започват да организират и гостувания с автобуси. Преди всеки домакински мач UD раздава своите програми. Най-мащабните акции се случват на мачовете срещу Касел и Фулда, и по тази причина репутацията на движението от Дармщат се вдига. Към края на сезон 2003/2004 в UD има около 60 членове. Всичко това е огромен пробив за фенската сцена в този малък град.
Малко преди началото на следващия сезон, движението е в шок заради смъртта на лидера на UD Андреас Хомпф, но момчетата не губят кураж и продължават своето развитие.
В началото на сезон 2004/2005 се случва още една изненада. Местата на членовете от UD са заети и от обикновени фенове, а органите на реда следят никой да не мърда от мястото си. UD, меко казано, са недоволни и започват протест за един „ултрас сектор“. Акцията завършва успешно, клубът отделя специален сектор.
През сезон 2005/2006 от UD си тръгват много хора по съвсем различни причини (лични проблеми, армия и т.н.). Остават около 30 човека, но те оцеляват и правят добър сезон.

Проблемът с липсата на членове започва да се решава през сезон 2007/2008. През този сезон UD създават подразделението YOUTH SIDE, което се занимава с привличането на млади фенове на възраст от 14 до 18 години. Въпреки че YOUTH SIDE е час от UD, тази група е независима и често организира свои акции. Към този момент в групата има около 20 човека. Освен YOUTH SIDE се появява и още едно подразделение, което се нарича SEKTION FEMININ. Тази група се състои от седем момичета, които доказват, че могат да подкрепят отбора не по-зле от момчетата. През този сезон UD вече има и своя база, в която всички членове се събират, обсъждат различни акции и т.н.

дармщат 98Ultras Darmstadt създава добра платформа за по-нататъшно развитие.
Главното различие на UD от публиката през 70-те и 80-те години са политическите възгледи. Ако групировката едно време е била крайнодясна, то сега UD се придържа към антирасистката политика. Може да се каже, че в момента феновете обръщат повече внимание на подкрепата към отбора (визуална и акустична), вместо да размахват юмруци, както е било в миналото. Все пак не означава, че в това отношение „лилиите“ са пълна нула. Имат добри бойци и понякога има сериозни сблъсъци с гостуващите фенове.

дармщат 98 1UD има добри отношения с феновете на Кьолн. В миналото феновете на отбора са дружали с тези на Борусия Дортмунд и Бохум. Основните врагове на UD са феновете на Офенбах и Айнтрахт Франкфурт. Също така имат студени отношения с Майнц и Манхайм.

Източник: bundesliga.net.ru

Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.