Интервю с представител на фенската група Wolfbrigade 04 (Санкт Пьолтен, Австрия)

санкт пьолтенАвстрия не разполага с такава сериозна ултрас сцена, както е в другите страни. Основно тя е известна с дербито между Рапид и Аустрия. Въпреки това, в малките градове извън столицата са създадени малки местни фенски групи. Едно от най-големите провинциални фенски движения в Австрия се появява в град Санкт Пьолтен и при това на участниците му не са чужди антирасистките идеи.

– Разкажи за вашия град. Какви футболни традиции има в Санкт Пьолтен и с какво е интересен града?

– Санкт Пьолтен е един от най-старите градове в Австрия и от 1989 г. е столица на Долна Австрия. Това е деветият по големина град в страната с 53 хиляди души. Регионът Долна Австрия е известен с производството на вино. Вътрешността на Санкт Пьолтен е прекрасна в стил барок, трябва да се отбележат старата катедрала и двете езера в центъра на града. Заради своята красота градът често е посещаван от туристи, много хора подценяват живописността и потенциала на това място. В града има само един голям футболен клуб и той се казва Санкт Пьолтен. Има няколко по-малки отбори: СК Санкт Пьолтен, Щурм 19 Санкт Пьолтен, СК Харланд, но те играят на аматьорско ниво.

– Разкажи за историята на вашия клуб и неговите постижения.

– Клуб Санкт Пьолтен е създаден през 2000 г. и е неофициален наследник на ФКН Санкт Пьолтен и ВСЕ Санкт Пьолтен. ВСЕ Санкт Пьолтен е играл във висшата дивизия на Австрия и най-добрият му резултат е осмо място. ВСЕ Санкт Пьолтен се появява от обединението между Фуртнер Шварце Елф и БСВ Санкт Пьолтен. Тези два отбора са играли в Санкт Пьолтен в началото на 1920-те години. Във ВСЕ са играли някои известни играчи като Марио Кемпес (който е играл в националния отбор на Аржентина и е печелил световната купа) и Ивица Вастич (играл за националния отбор на Австрия).

След основаването си през 2000 г. клубът бързо му се отдава възможност да влезе във втора дивизия. През 2009 г. за първи път участва в така наречената Ерсте Лига, която се води втора дивизия на Австрия след Бундеслигата. От този момент отбора заема в дивизията място от трето до пето. През този сезон нашият отбор взе второ място за Купата на Австрия. Победихме Рийд и Щурм Грац, а на финала отстъпихме на Ред Бул Залцбург. Загубихме този мач с 4-2, но тъй като Ред Бул получи право да играе в Шампионска лига, ние успяхме да влезем в квалификационния кръг на Лига Европа. Във втория кръг трябваше да играем с Ботев Пловдив. В Бургас загубихме с 2-1, но у дома победихме с 2-0 и така в следващия кръг трябваше да играем с ПСВ. В Айндховен загубихме с 1-0, а в Санкт Пьолтен с 2-3, но това беше достойно участие и нашият отбор се представи добре. Този период е най-забележителният в историята на клуба.

санкт пьолтен1– Вашата група има ли някакви политически възгледи?

– Имаме хора от различни политически общности, които решиха да се обединят под името Wolfbrigade 04 и да подкрепят Санкт Пьолтен, а също и активно да се противопоставят на всякакъв вид дискриминация. Преди всичко сме футболни фенове и политиката не е главното ни занимание, но не казвам, че фен клубът не повдига различни политически въпроси. Нашата политическа позиция е, че всички са равни независимо от това къде са се родили и какви са предпочитанията им. Това основно правило следваме на стадиона, по трибуните и в ежедневието.

санкт пьолтен2– Разкажи за историята на вашето фенско движение.

– Wolfbrigade 04 е създадена от десет фенове през ноември 2004 г. и за първи път встъпва на домакински мач срещу Фърст Виена, който се играе на нашия бивш легендарен стадион Войтплац. Името е избрано въз основа на факта, че вълкът е символ на нашия клуб и града. Подкрепяхме отбора, докато вървеше пътя от пета до втора дивизия, в четвърта дивизия на мач срещу Кремс присъстваха 100 човека. През последните седем години се появиха някои други фирми като Bad Boys, които се опитваха да подкрепят отбора, но бяха твърде малки, за да оцелеят. Сега се преместихме на стадион НВ Арена, който е един от най-съвременните в Австрия. Към този момент около 150 човека активно участват в нашата дейност. Наскоро отпразнувахме десетата годишнина на клуба.

– Как подкрепяте своя отбор? Използвате ли пиротехника?

– Преди домакински мач се срещаме на стадиона в нашето помещение, пием бира и след това отиваме на мач. Стараем се да подкрепяме отбора си в продължение на 90 минути или повече. Използваме знамена, пеем песни и правим хореографии. Пиротехниката е забранена в Австрия, но от време на време можем да я използваме.

санкт пьолтен3– С кой имате приятелски отношения? Какви са отношенията ви с грандовете на австрийския футбол? Подкрепяте ли националния отбор на Австрия?

– Имаме дружба с Фърст Виена и Винер Спортклуб! Никога не сме играли в една дивизия с отбори като Рийд, Ред Бул Залцбург и Щурм Грац. Понякога играем с тях приятелски мачове или се засичаме за Купата на Австрия, но нямаме съперничество. Много хора от нашия град симпатизират на виенските отбори, например на Рапид. Това е така, защото местният отбор не е успешен през последните години и Санкт Пьолтен се намира в близост до столицата (25 минути с влак). Не подкрепяме националния отбор на Австрия.

– Какво влияние имат крайнодесните сили в Австрия и във вашия град?

– В Австрия се наблюдава ръст на десните и крайнодесните сили. Според проведените проучвания почти 30 процента искат силен лидер. Хората не са доволни от сегашната ситуация и гласуват срещу управляващите партии. Freiheitliche Partei Österreichs (Австрийската партия на свободата – десен популизъм и консерватизъм) в момента е третата по сила партия в парламента, но някои изследвания й прогнозират първо място.

В Австрия денацификацията няма успех и десните и крайнодесните възгледи изглежда, че са добре дошли. Нацистите, които атакуваха леви активисти в техния щаб, бяха осъдени с много ниски глоби, а левият активист Йозеф, който участва в демонстрация срещу Akademikerball (най-голямото значимо мероприятие на крайнодесните сили в Австрия под егидата на FPÖ) бе вкаран в затвора за шест месеца при липса на сериозни доказателства. Други активисти, които също участваха, очакват съдебното заседание. В Санкт Пьолтен има някои членове на FPÖ, но ние сме столицата на региона, който се контролира от Социалдемократическата партия – SPO. Затова FPÖ имат слабо влияние тук.

– Има ли много жени на вашата трибуна?

– В нашия сектор и нашия фен клуб присъстват момичета. Нас не ни притеснява пола, религията или етническата принадлежност. През цялото това време ние сме срещу всякакъв вид дискриминация и приветстваме всеки, който иска да подкрепи нашия клуб.

санкт пьолтен4– Какви са отношенията ви с играчите и ръководството?

– След мач се срещаме с някои играчи в малкия бар на стадиона. Всеки път, когато някой отбележи гол, или най-добрият играч на мача, идва при нас към трибуната и започва да пее с нас, а след това празнуваме с целия отбор. Отношенията с ръководството на клуба са смесени. Понякога ни помагат, а понякога действат безразсъдно и правят глупави неща. Мисля, че има много неща, които трябва да бъдат подобрени в това отношение, и това може да бъде добра отправна точка в бъдеще.

санкт пьолтен5– Разкажи ни накратко за австрийската ултрас сцена. Какво е съотношението между левите и десните? Имате ли проблеми с нацистите по стадионите?

– В Австрия е много слаба фенската култура. В Бундеслигата е малко вероятно да видите пълни стадиони. Понякога по мачове ходят от хиляда до три хиляди души. Най-сериозните фенски движения са на Щурм Грац, Рапид Виена, Аустрия Виена и Вакер Инсбрук. В австрийската ултрас сцена участват само 12 от 20-те отбора от двете първи дивизии, и обикновено тя е малка.

Трудно е да се каже какво е съотношението по стадионите в Австрия, защото рядко се виждат политически прояви по тях. Фен клубът „Unsterblich“ на Аустрия Виена има някои фашистки акции и е получил забрана да посещава стадиона, но въпреки това не е престанал да съществува. Обикновено нацистки провокации се правят от отделни лица или малки групи. Болшинството фен клубове казват, че са извън политиката, но има такива, които са близки до левите възгледи: Antifa Döbling и Vienna Wanderers (Фърст Виена), FreundInnen der Friedhofstribühne (Винер Спортклуб) и такива като нас. Рядко се случват сблъсъци с нацистите, защото в Австрия те рядко минават в настъпление. Основно се занимават с нацизъм у дома и не демонстрират открито своите възгледи.

санкт пьолтен6– Участвате ли в улични протестни акции?

– Участваме в тях като отделни граждани, а не като фен група Wolfbrigade. Нашият лидер веднъж изнесе реч срещу посещението на десен политик в Санкт Пьолтен.

– Строги ли са законите в Австрия по отношение на ултрасите? Случват ли се сблъсъци с ченгетата?

– В Австрия по стадионите има камери за видео наблюдение и се чувствате като престъпник, ако сте част от някоя организирана фенска група. Пиротехниката е забранена, но можете да получите разрешение да я използвате. На стадиона се продава алкохол, което е добре по време на отвратителни мачове. Сблъсъците с ченгетата се случват рядко и по скоро се случват с най-големите фенски фирми във Виена и Грац.

санкт пьолтен7– Колко често ходите по гостувания? Кое е най-далечното ви пътуване?

– Опитваме се да ходим по гостувания толкова често, колкото е възможно. Най-далечното ни пътуване беше тази година в Инсбрук (400 км.). Тази година сме ходили и в Линц, Виена, Залцбург, Матерсбург.

– Посещавате ли други видове спорт?

– Някои от нас посещават американски футбол, но повечето са само футболни фенове.

санкт пьолтен8– Има ли в Австрия някакви инициативи срещу модерния футбол?

– Има малки фенски инициативи срещу модерния футбол, но не и някакви големи движения.

– Колко струват билетите на вашия стадион? Може ли да се влезе безплатно?

– Нашият стадион е построен преди две години. Капацитетът му е 8000 души. На нашата трибуна билетите са 15 евро и 120 евро за ВИП. Ако искате да влезете безплатно, ще трябва да се свържете с нас.

санкт пьолтен9– Участвате ли в някакви социални проекти?

– Организирахме свой проект „Youth and the Club“. 26 деца от местната школа прекараха два дни с нас и говорихме с тях по теми като насилието и гражданския дълг, и се опитахме да им покажем нашата фенска култура. След това прекарахме нощта в палатки близо до стадиона. Подготвихме с тях хореография, която ще използваме на домакински мач в близките месеци. Участвали сме в седмицата за действие срещу расизма под егидата на FARE.

– След вашите фенове има ли представители на младежките субкултури? Какво е отношението ви към марихуаната?

– В една от нашите песни се пее: Bier und Marihuana – daham da schlogt uns kana (Бира и марихуана – няма нищо по-добро). Обичаме бирата и подкрепяме легализацията. Сред нас има много пънкари и повечето от членовете на фен клуба слушат пънк музика.

санкт пьолтен10– Коя фенска сцена ви харесва най-много? Какво знаете за руските фенове?

– Харесваме италианския стил, защото там се стараят да подкрепят своя отбор 90 минути. Знаем, че руските фенове са предани към своите отбори и често са крайнодесни. Знаем, че мачовете в Русия са съпроводени от насилие и някои от отборите имат огромна фенска база!

– Бъдещите ви планове.

– Ще се опитаме да влезем във висшата лига. През следващите десет години се надявам, че ще можем да се закрепим в средата на Бундеслигата. Надявам се също така, че фенската култура в Санкт Пьолтен ще продължи да се развива и ще докажем в Австрия и Европа нашата масова подкрепа към отбора.

– Пожеланията ви към нашите читатели.

– Желаем всичко най-добро за вашите фен клубове, проекти и отбори, а също се надяваме, че някой ден ще имате възможност да посетите Санкт Пьолтен и ще прекарате времето си с нас! Ние всички сме антифашисти!

Източник: Left Side Terraces

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.