Интервю със Себи от Stomper 98

Stomper98– Неотдавна се появи новината, че в момента записвате нов албум. Разкажи повече за него. Кога можем да го очакваме?

– Да, действително сега усърдно композираме и репетираме за бъдещия албум. Повече подробности не мога да кажа, за съжаление, защото не е дошъл момента. Предполагам, че ще го пуснем през 2016 г., а не през тази година.

– Stomper 98 е топ-банда на немската скинхед сцена. Много организатори ще потвърдят това. Какво е да бъдеш хедлайнер на сцената? Чувствате ли, че много млади банди взимат пример от вас? Може би даже съществува някакъв култ към вашата банда?

– Благодаря ти за тези хубави думи. Аз не съм сигурен, че ние сме топ-банда. По-добре да попитате публиката. За нас винаги е било важно да правим музика, която на нас ни харесва. Това е и нашият принос към субкултурата. Дали има култ… не го забелязвам. Ще се радвам, ако е така. Ние сме обикновени хора, които слушат музика, и са останали верни на себе си.

– Поддържаш ли контакти с бившите членове на Stomper 98? Какво ще кажеш за Nik Rampage, Michel, Shorty, Nudel, Guido, Sascha? Още ли са активни?

– С някои от тези хора съм загубил контакт. Това е живота, човек! Винаги съм се радвал да ги видя, но сега всеки върви по своя път.

Stomper98 1– Вие сте от Гьотинген. Разкажи за града. В Русия не е много известен. Има ли какво да видят туристите в него? Как стоят нещата със сцената? Лично аз асоциирам Гьотинген с Restrisiko, No Respect, Chromjuwelen, Antigen, Guano Apes и ZSK (преди да се преместят в Берлин).

– Живея тук от 20 години. Това е малък град с население от 100 000 човека. Тук е разположен големият гьотингенски университет „Георг-Август“ и градът буквално е залят от студенти. Това не е шега, има 25 000 студенти, които учат тук. Спомняйки си старите дни, в града имаше здрава скинхед бригада. Сега почти всички пораснаха и имат семейства, но понякога се срещаме в кръчмата или на футболния стадион. Ходим и по концерти заедно. С бандата ситуацията е същата: идват и си отиват хора.

– Всички членове на бандата ли живеят в Гьотинген или сте разпръснати в различни градове? Това причинява ли неудобства за съвместни репетиции?

– Всъщност всички живеем в различни градове. За репетиции се събираме всички заедно в Берлин. Когато е нужно, с удоволствие се срещаме, за да работим по песни или просто да излезем някъде.

– Последният ви лонг-плей Bis Hierher е записан в Out-O-Space Studio в Гьотинген. Доволни ли сте от резултата? Какво ви привлече към това студио? Знам, че много немски рокери се опитват точно обратното, да стигнат до големите градове в известни студия.

– В това студио записваме от първия ден на съществуване на бандата! Не искаме да променяме екипа си? Тонрежисьорът Tom знае точно от какво имаме нужда по време на записи. Местоположението също играе роля, защото е удобно.

Stomper98 2– Доколкото знам вие не сте изнасяли концерти в родния си град. Защо го избягвате?

– Градът не разполага с платформа, която е способна да приеме толкова голям брой скинхедс. Освен това организаторите тук са мързеливи и лицемерни.

– Три пъти сте били в САЩ, ако не греша. През 2008 г., 2012 г. и 2013 г. Трудно ли беше да организирате такива далечни пътувания? Имате ли много фенове отвъд океана? Каква е разликата между немската и американската сцена?

– Знаеш ли, дори четири пъти сме били в Америка. Това е съвършено различна страна и хората не са толкова завистливи и пълни с гняв, както е в Германия. Ето защо сцените са различни. Бандите са по-дружелюбни, контактите между бандите и лейбълите са по-добри. Там не забравят за единството, присъства приоритет в сцената, слушателите, посетителите на концерти. Не всичко се свежда до пари.
Винаги сме прекарвали добре времето си по време на нашите американски турнета. И всеки път сме учудени колко много фенове пълнят залите. Пого, слем, групово пеене – всичко това винаги е в изобилие. Не трябва да забравяме и организацията. Всичко е на високо ниво. Очакваме с нетърпение следващото турне.

– Много време бяхте работили с австрийския DSS Records. Как се свързахте заедно? Още ли са активни? В момента чувствате ли се добре със Sunny Bastards?

– Mike от DSS Records свърши страхотна работа със своя лейбъл. През 1999 г. ни предостави възможността да запишем дебютния си албум. Издавахме записите си в DSS Records до края на неговото съществуване. През 2009 г. лейбълът престана да функционира. Със Sunny Bastards също е удоволствие да се работи.

Stomper98 3– Почти всичките ви текстове са на немски език (с изключение на кавърите на Do Anything You Wanna Do и Real Enemy). Ще се пробвате ли да напишете английски текстове или така на немски е идеално?

– Пробвали сме, но със Stomper 98 се получава по-добре, когато е на немски.

– Твоят страничен проект Insane Dogs записа сплит с The Old Firm Casuals. Четох някъде, че имате планове да направите пълен албум. Възможно ли е това? И въобще това студиен проект ли е? Ще свирите ли на живо?

– От време на време работим по нови материали за Insane Dogs. Този проект е замислен на шега и затова не винаги се занимаваме с него. Само когато не съм зает с основната си група. Може би някой ден ще пуснем албум.

– Забелязах, че през лятото свирите на един-два фестивала. Обикновено това са Endless Summer или Spirit Festival. Никога не свирите две години подред на един и същ фестивал. Каква е вашата позиция?

– И двата фестивала ни харесват много. Всъщност редуваме тези мероприятия. Може да е банално, но не искаме да натоварваме публиката да ходи често и навсякъде.

– Вашите приятели и колеги от Toxpack, Broilers, Betontod вече свириха на някои мейнстрийм опън-еъри, например на With Full Force, Hurricane, Taubertal и Open Flair. Не съм ви виждал на техни афиши вече пет години. Защо?

– Прав си, това не е нашата публика. Никога не искаме да променяме скинхед аудиторията. Нямаме интерес да споделяме сцената с банди-„бизнесмени“. Въпреки че сме опитвали атмосферата на големия фестивал. На With Full Force през 2009 г. Всички харесваме метъл, хардкор, но се чувстваме комфортно по Ой! концерти.

Stomper98 4– В последно време на немската сцена се случиха някои гръмки събирания (4 Promille, Slime, Bohse Onkelz, Bierpatrioten, Wizo и др.). Какво мислиш по този повод? Правилно ли е това? Не трябва ли старите да правят повече място на новодошлите на сцената, за да се чуят?

– Не съм против това. Всички те имат определени причини да се завърнат на сцената. Ако искат да пътуват из страната, да пият бира и т.н., защо не? Хората харесват тяхната музика, слушателите уважават творчеството им. Но младите музиканти са много важни за поддържането и функционирането на сцената. Лично аз харесвам да откривам за себе си нови банди, слушам техни записи, гледам ги на живо.

– В момента в Германия много популярен е немският рок. Мнозина казват, че той няма история, никакви принципи и традиции. Не е като скинхед и пънк културата. Ти слушаш ли немски рок? Различни ли са тези движения в Германия: скинхед и немски рок?

– Не слагам етикети на стиловете музика. Основно с това се занимават журналистите. С немския рок ситуацията е както с пънк рока преди: всички нови хора винаги се възприемат с враждебност. Трябва да се разбере, че всяка музика някога започва от нищото. Самият аз не слушам немски рок.

– От музикална гледна точка всичко е ясно. Как прекарваш свободното си време? Участваш ли в някакви социални или публични инициативи?

– На първо място е семейството! Обучавам деца във футболна школа. Самият аз се занимавам много със спорт. Така обичам да прекарвам времето си! Занимавам се с всичко, което ме прави щастлив. Тичам в маратони, работя усилено и съм вокал в банди.

– Поздравления, Weltmeister! Миналото лято националният отбора на Германия спечели Световното първенство. Къде гледа финала? Как отбеляза победата? Подкрепяш ли някой футболен отбор?

– Финалът го гледах вкъщи с децата и жената. Поканих и близки приятели за повече вълнение. Нощта беше безумна! Но и на работа отидох на следващия ден в 7 часа както обикновено. Иначе подкрепям от 6 години Хамбургер.

Себи

Себи

– Phil Templar ще бъде на диджейския пулт след московския концерт. Знам, че ти също си бил диджей, например на Oi! The Meeting през 2008 г. Еднократно действие ли беше това или го практикуваш?

– Не, аз не съм толкова добър в това, както Phil. Понякога нашият басист Lars се занимава с това.

– Важни ли са за теб физическите носители ала красивите винилови плочи и диджипак? Смяташ ли, че това е най-добрият начин да се разпространява музика или цифровите mp3-ки се справят по-добре с това?

– И едното, и друго е важно за мен. Плочите са по-добри за ръчно ползване, а mp3-те са удобни да се слушат на телефона, плеъра.

– Какво ще кажеш за пънк/Ой!/стрийт движението в Германия към този момент? Според мен сцената е разделена на такива, които виждат, че субкултурата и политиката са взаимносвързани; на такива, които не им пука за политиката и са просто клиенти. Последните, разбира се, са най-много. Какво можеш да кажеш?

– Колкото повече хора има около групата, толкова повече неприятности и помия се изливат върху нея. По този въпрос не мога да кажа много, защото се опитвам да стоя далеч от хората, които не са ангажирани с идеята.

– Разкажи какво е отношението ти към сивата зона. Това реален проблем ли е за немската сцена или не обръщаш проблем на това?

– Седя надалеч от всички тези политически екстремисти. Аз съм против нацистите, расистите и т.н. Не се страхувам от всички тези интернет тролове.

– Какъв е животът в Германия сега? Има ли проблеми с чиновниците, полицията, нацистите?

– Животът е както във всяка страна от първия свят. Ако сам си търсиш проблеми, със сигурност ще ги намериш. Ако очакваш правосъдие и свобода, на добър час! Ченгетата са все същите войници-прислужници, а нацистите са опасни, както в цяла Европа. Правителството работи за своите интереси и в името на печалбата, а за обикновените граждани не му пука.

Stomper98 6– Разкажи какво знаеш за съвременна Русия. Слушал ли си някоя-друга банда от тук?

– Всичко, което знам за вашата страна, е от далечното минало, когато бях ученик. Не мисля, че информацията, която получавам от вестниците и телевизията може да се счита за достоверна. Моите руски приятели са ми разказвали за вашата култура и живот. От бандите знам и ми харесват Mister X, Zapoy, Shaved Heads. Въобще с нетърпение очаквам посещението ни в Москва и Санкт Петербург.

– Нещо за финал?

– Благодаря за интереса към нашата банда, удоволствие е за нас! Ще се видим в бара.

Блиц:

Pfeffi или Jägermeister
– Pfeffi
Колко CD-та и винилови плочи имаш в домашната си колекция
– Около 1000 диска и 500 винила.
Плочата, която е променила твоя живот
– Може би Cro-Mags «Age of Quarrel»
Най-добрата немска бира
– Не съм фен на това
Най-добрият дебют на немската Ой! сцена
– Няколко са, които ми харесват.
Нека да кажем моите приятели от Egoisten. Силни са и DIE HARD SKINHEADS.
Последната плоча, която си купи
– Agnostic Front «The American dream died»
Най-добрият клуб в Германия
– Този, в който се радваме да се видим!

Източник: Deutsche Oi-Bands

Advertisements
Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s