Видад Атлетик Клуб (Казабланка, Мароко)

видад атлетик клубЗа създаването на клуб Видад допринася националната борба и съпротивата срещу потисничеството от страна на френския протекторат.

Дълго преди независимостта в Казабланка са функционирали голямо количество басейни и за да получиш достъп до тези басейни, трябва да бъдеш член на клубове, създадени и управлявани от европейци. През 1935/1936 г. много марокански евреи и мюсюлмани се присъединяват към тези клубове. Но скоро броят на мароканците става прекалено голям и в резултат на това у някои европейци се появяват фобии по отношение на местните жители в тези клубове. Възниква необходимост от създаването на марокански клуб, чрез които евреите и мюсюлманите да използват басейните в града. Така идва идеята за създаване на клуб Видад с основна цел да участва в състезанията по водна топка.

Да се създаде клуб по време на протекторат не е лесно. Няколко пъти френските власти са отхвърляли искането, докато не се намесват представителите на Видад (Хадж Мохамед Бенджелун и д-р Абделатиф Бенджелун Хадж Туими), които се свързват с франко-мароканската асоциация, за да се опитат да решат проблема с регистрацията. Генерал Нугес лично се намесва, за да даде възможност за създаване на ФК Видад с някои ограничения: никаква религия, политика и расизъм (по отношение на французите), разпределение на 12-те места в управителния комитет по равно между мароканци и французи. Така на 8 май 1937 г. за първи път в историята на страната мароканци създават свой клуб. Уставът на клуба не се фокусира само върху водните спортове и позволява създаването на допълнителни секции на клуба. Появява се баскетболен (1938 г.) и футболен отбор (1939 г.).

Има няколко версии за значението на името на клуба. „Видад“ на арабски означава „любов“. Версията за произхода на името идва от книгата на Ахмед Ларизи „Видад Том 1“, която е най-известна и вероятна. Той казва, че на една от многото срещи преди учредяването на клуба, един от членовете-учредители закъснява доста. Причината за това е, че той е бил на последната прожекция на филма на египетската актриса и певица Ум Кулсум, който се казва „Видад“. Така у основателите на клуба възниква идеята да го нарекат в чест на филма.

ULTRAS WINNERS

През 2005 г. е създадена фенската група Winners, която към този момент е една от най-известните и активни в Кралство Мароко. Заедно с другите ултраси на стадион Мохамед V в Казабланка Winners бързо става известна в цялата страна, благодарение на своите колоритни хореографии.

Името на нашата група означава „победители“ в превод от английски. То прекрасно предава манталитета на нашите ултраси, всеки от които е роден с дух на победител. Борбата по трибуните се води посредством песни и хореографии подготвяни цяла седмица.

Winners са деца и внуци на първите фенове на Видад от 1940-те и 1950-те години, които е трябвало де борят срещу френската окупация и да подкрепят Видад в същото време, когато е упражняван натиск от властите. Въпреки това, милиони фенове на Видад са продължили да обичат и да вярват в нашия отбор и в неговата чест, която продължава и сега. Тяхната кръв тече в нашите вени. Оттук идва и нашата слава, и победа.

На емблемата на Winners е изобразен Федаин. Федаините са първите стабилни революционни групи в Палестина през 70-те години. Тяхната борба за освобождение продължава с бъдещите поколения и тяхното мъжество няма равен.

Избирайки за емблема Федаин, Winners отдават почит към тези велики мъже, които са се борили за своите идеали, както са правели първоначално феновете на Видад, встъпвайки против френските окупатори.

Mustapha Anougal

видад атлетик клуб1 видад атлетик клуб2 видад атлетик клуб3Източник: Left Side Terraces

Advertisements
Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s