Интервю с представител на Mancha Verde (Палмейрас)

палмейрасЩе поговорим с представител на Mancha Verde – най-голямата торсида на клуб Палмейрас, която се намира в град Сао Пауло.

– Представи се и ни разкажи за своя град и своя клуб.

– Привет на читателите на OFFSIDE Magazine. Много се радвам, че мога да дам това интервю. Казвам се Маркос и подкрепям Sociedade Esportiva Palmeiras, което означава спортна общност Палмейрас. Живея в Сао Пауло, който е най-големият град в Бразилия и цяла Южна Америка. В културно отношение, градът е много разнообразен, и е дом на хора от всички краища на света.
Моят клуб е основан през 1914 г. от италиански имигранти. През 1942 г., когато Бразилия встъпва на страната на Съюзниците срещу силите на Оста, правителството издава предупреждение за всички спортни общности, които имат италиански, немски или японски имена, да ги сменят или да прекратят съществуването си.
Така на 20 септември 1942 г. Società Sportiva Palestra Italia (спортна общност Палестра Италия), което е нашето първо име, е сменено на Sociedade Esportiva Palmeiras (спортна общност Палмейрас).

палмейрас1– Всички сме гледали фирма „Градът на Бога“ и доколкото знаем Бразилия е много опасна и криминална страна. Наистина ли е така?

– Не е толкова опасна, както я представят във филма. Този филм е базиран на събития в бедните квартали на Рио де Жанейро. Аз съм от Сао Пауло.

– Разкажи историята на вашата торсида.

– Първите торсиди започнаха да се появяват в края на 1960-те години. Първата фирма на Палмейрас е TUP (Torcida Uniformizada do Palmeiras), създадена през 1970 г. През 1983 г. се обединяват три фирми и образуват Mancha Verde или Зелено Петно. Тези три фирми са: Зелена Империя, Зелен Ад и Зелено-Бяла Гилдия. Оттогава Зелено Петно се явява основната торсида на Палмейрас.
Но Палмейрас има и други фирми, такива като Savóia, Camorra 1914 (Камора е името на старата неаполитанска мафия, и Камора не е торсида, а бара брава, който е цялостният стил в Южна Америка, с изключение на Бразилия).

палмейрас2– Какви са отношенията между TUP и Mancha Verde?

– Не са много добри. Ето видео на последните сблъсъци между двете торсиди (в източника видеото не работи – бел. прев.).

– Какво е числеността на вашата торсида?

– Mancha Verde има около 25 000 членове, но не всички ходят на стадиона, защото много от тях са от други места, далече от Сао Пауло. Другите групи на Палмейрас са доста малки (говоря за торсидите, които не се считат за обикновени фенове).

– Доколкото знам бразилските торсиди са със смесен състав: бели, мулати, черни, индианци и т.н. Така ли е? Палмейрас, доколкото знам, е „най-белият“ клуб в Сао Пауло.

– Мисля, че Палмейрас има повече бели фенове, защото клубът има италиански произход, потомците на италианците подкрепят Палмейрас. У нас има и много черни хора и потомци на японците. По трибуните ни няма расови проблеми. Единственият ни цвят е ЗЕЛЕНИЯТ, другото няма значение.

палмейрас3– Какви са политическите ти възгледи и какво е отношението ти към расизма?

– Лично аз съм ляв, антифашист, и напоследък много чета за анархия и някои анархистки писатели като Малатеста, Грамши, Бакунин. Но в Бразилия торсидите нямат официални политически възгледи. Лесно можете да намерите в една торсида както антифашисти, така и фашисти. Въпреки това, 90% от членовете на торсидите не се интересуват от политика. Мога да кажа, че расизмът е едно от най-лошите неща, които могат да съществуват. Глупаво е да се игнорират расистите, с тях трябва да се борим.

Ето една песен на Camorra 1914, която звучи приблизително така:

„Ние сме най-анархистката бара
Колкото повече алкохол, толкова повече антифашисти
Винаги пием и взимаме наркотици
За нашия Палмейрас отиваме навсякъде
Оле Оле Оле Оле Оле Оле Оле Оле.“

– Доколкото ми е известно, Палмейрас има нацисти, много ли са? Знам, че не всички фенове на Палмейрас са нацисти и много не са доволни от тяхното присъствие. В кои други торсиди има нацисти и расисти, и как се справяте с тях в Брозилия?

– Да, преди в TUP и в Mancha Verde имаше много нацисти, но не и сега. В двете торсиди са малко и никога не се изтъкват.
Мисля, че единственият метод за борба с нацистите е насилието. Няма друг начин. Този копелета не заслужават да живеят. И искам да ви кажа нещо смешно, повечето от нацистите са смесени. Просто, защото кожата име е малко по-бяла, вярват, че са европейци, ахаха – това е позор.

палмейрас4– Кои са ваши врагове и кои са ви приятели?

– Mancha Verde има много врагове и приятели. Ще ги направя в списък.
Нашите основни опоненти: Коринтианс и неговите торсиди – Gaviões da Fiel (Верните Ястреби) и Camisa 12 (Тениска с номер 12); след това идва футболен клуб Сао Пауло и неговите торсиди – Torcida Independente (Независима Торсида) и Dragões da Real (Настоящите Дракони); след това е Сантос и неговите торсиди – Torcida Jovem (Млада Торсида) и Sangue Jovem (Млада Кръв). Това са основните ни врагове, тъй като те също са от град Сао Пауло.
От Рио де Жанейро главният ни враг е Фламенго. Основните торсиди на Фламенго – Torcida Jovem do Flamengo (Млада Торсида на Фламенго) и Raça Rubro Negra (Червено-черна раса). След това идва Ботафого с неговата Fúria Jovem do Botafogo (Яростна Младеж на Ботафого) и Torcida Jovem do Botafogo (Млада Торсида на Ботафого). Има нещо, което трябва да бъде обяснено. Ние сме във вражда само с Furia Jovem do Botafogo, като в същото време имаме стара дружба с Torcida Jovem do Botafogo. После идва Флуминензе с неговите Young Flu (Младежи Флу) и Força Flu (Сила Флу).
От щата Минас Жерайс нашият враг е Крузейро. Торсидата на Крузейро – Máfia Azul (Синя Мафия).
Има още много торсиди, с които имаме проблеми, например с момчетата от клуб Интернасионал, както и с момчетата, които подкрепят Коритиба и Атлетико Паранензе.

Сега ще ви кажа за нашите приятели. Нашият главен съюзник е Вашко да Гама и всичките му торсиди. Основната торсида е Força Jovem do Vasco (Млада Сила на Вашко).
После идва Атлетико Минейро. Основната торсида на Атлетико Минейро е Galoucura (нещо като Птича Лудост). Това са нашите основни съюзници. Имаме и дружба с момчета от Гремио, Баия, Пайсанду и други.

палмейрас5– Разкажи ни как се появи вашият символ – две кръстосани ръце със средни пръсти.

– Появява се през 1990-те или в кая на 1980-те години, но не съм съвсем сигурен. Това е просто провокация, защото нашите врагове Torcida Independente от Сао Пауло и Torcida Jovem от Фламенго са приятели, и си избраха символ с две кръстосани ръце, за да покажат своя съюз. Тогава ние измислихме две кръстосани ръце, но с повдигнати средни пръсти, за да им покажем, че нас не ни ебе.

Вратарят на Палмейрас Маркос - идол на феновете и световен шампион през 2002 г.

Вратарят на Палмейрас Маркос – идол на феновете и световен шампион през 2002 г.

– В бившия СССР феновете се бият без оръжия, като често дори си уговарят бой с равна бройка, но тъй като повечето хулигани са десни, когато се случват сблъсъци, и двете страни използват помощни средства. Каква е ситуацията с това в Бразилия? Слушал съм, че в битки между торсидите се използват даже огнестрелни оръжия, като на едно дерби Палмейрас бяха направили хореография със зачеркнат пистолет. Вярно ли е това?

– В Бразилия нямаме култура да организираме битки. Когато се случат, никой не може да каже какво ще стане. Обикновено се използват дървени тояги, камъни и т.н. Може да се използват и само юмруци. Mancha Verde North Side и Gaviões da Fiel North Side си устройват битки преди мачове. Един ден едно от техните момчета беше убито по време на сблъсък. Заради това на другия мач те застреляха две от нашите момчета и те починаха. Това е дълга история, но я разказах накратко.
След всичко това направихме банер със зачеркнат пистолет и пеехме песента: „Страхливци! Изправете се лице в лице с Mancha Verde и използвайте юмруците си! Кучи синове!“.

палмейрас12– Както казах, в повечето битки между феновете не се използват оръжия. И за да победят, много хулигани се занимават със спорт: фитнес зала, бокс, кикбокс, тайландски бокс, борба и т.н. Как седи въпроса със спорта сред бразилските торсиди? На снимки съм виждал доста здрави момчета. В някои торсиди знам, че има професионални бойци.

– Да, в бразилските торсиди много момчета се занимават със спорт. Особено муай тай, който е доста популярен в спортните зали из цялата страна. Мога да ви дам един пример, това е Жанио (Janio), който е бил президент на Mancha Verde, и можете да го видите него и фирмата в добре известния документален филм The Real Football Factories, в епизода за Mancha Verde. Ето видеото с боя на Жанио.

– Разкажи ни как ходите по гостувания: с каква бройка и с какво (влакове, автобуси, самолети)?

– Ти ме питаш за това, което тук наричаме „сaravanas“ – пътувания. В повечето случаи ходим с автобуси. Бройката е добра, в зависимост от мача. Ако мачът е важен, лесно можем да отидем и повече от 30 автобуса. На обикновен мач – 3-4 автобуса. Това наистина зависи от мача.

палмейрас7– Разкажи ни как организирате подкрепата? Знам, че в Бразилия харесвате големите знамена, барабани и лентите. Как стои въпроса с пиротехниката, забранена ли е?

– Да, от 1995 г. полицията в Сао Пауло не ни позволява да използваме нищо. По стадионите големите знамена и пиротехниката са напълно забранени. Това е позор. Понякога, когато има много важен мач или дерби, носим със себе си факли и зелени димки на стадиона, но полицията не ни позволява да ги използваме. Всичко започна с големите побоища, които се случиха на стадион Пакаембу през 1995 г. Това беше финал между юношите на Палмейрас и Сао Пауло. Палмейрас спечелиха и всички момчета нахлуха на терена, за да дразнят торсидата на Сао Пауло. Те също излязоха на терена и започна сблъсъка. Едно момче от Сао Пауло беше убито, и след това полицията не ни позволяваше да носим много неща със себе си, за да устройваме голям празник на стадиона. Ето видео от 1995 г.

– Какви са отношенията ви с играчите и ръководството на клуба? Купувате ли си билети или клубът ви ги дава безплатно?

– Торсидата на Палмейрас има рекорд в Бразилия по нанасяне на побой над играчите си, когато това е необходимо. Също имаме проблем и с ръководството, защото те прецакват клуба.
Не, клубът не ни дава нищо, те ни мразят хахаха.

– Как торсидата разполага с пари за своите нужди? Продавате ли артикули?

– Торсидата получава пари от артикули, които продава в магазина си, като например този онлайн магазин: lojamanchaalviverde.com.br

палмейрас8– Разбирам, че при вас е доста горещо (не е като в Русия хаха), но имате ли някакъв стил на обличане? В бившия СССР първоначално беше популярен скинхед стила, след това кежуал стила, а сега повечето се обличат в спортен стил. Как е в Бразилия?

– Трудно е да се каже. По принцип хората се обличат със спортни обувки, дънки и тениски. Само представителите на субкултурите се обличат перфектно. Тази кежуал култура не е популярна тук. Момчетата от торсидата не им пука за нея, а и тези дрехи са доста скъпи.

– Във вашите сектори има ли представители на субкултури: скинхедс, пънкари, кораджии. Каква музика слушаш? Има ли при вас фенски музикални групи?

– Да, най-популярната субкултура по трибуните е скинхед. За съжаление, много скинхедс са фашисти, но има и някои антифашистки скинхедс. Харесвам Ой!, пънк и хардкор. Много обичам рапа, който вие, момчетата от Източна Европа, правите. Основно антифа рап, такъв като рапа на МТЗ-РИПО. Много харесвам и групата WHAT WE FEEL.

палмейрас9– Участват ли бразилските торсиди в някакви социални инициативи: помощ за бедните, за училищата и т.н.?

– Да, Mancha Verde и Savóia винаги се занимават със социална дейност. Има много видео клипове, които потвърждават това.

– При нас съществува мнението, че бразилските торсиди са мафия, че са свързани с престъпността, трафика на наркотици и т.н. Истина ли е това?

– Не, не е. Разбира се, има членове, които продават наркотици, които извършват престъпления, но те са малцинство.

палмейрас10– През 2014 г. в Бразилия ще се проведе Световното първенство по футбол. Какви са прогнозите ти за него? Бразилските торсиди ще атакуват ли гостуващите ултраси? Бандите от фавелите ще ограбват ли феновете и туристите? Какво ще направи полицията? Очакваш ли репресии по отношение на торсидите?

– Мисля, че ще бъде катастрофа. Политическата ситуация в Бразилия е нестабилна и ще има много протести и бунтове. Не мисля, че бразилските торсиди ще нападат ултрасите, дотогава докато ултрасите не започнат да извършват глупости и не започнат да закачат бразилците. Но ако това се случи, ще се случи беда.
Полицията ще се отнася към чужденците много добре, тъй като полицията и правителството обичат да лижат чужди задници. Нас ще се опитат да ни преебат, както винаги.

палмейрас11– Следиш ли световната ултрас сцена? Кои сцени и групи ти харесват?

– О, да. Обичам да чета и да гледам клипове за ултрас сцената от цял свят. Най-вече ми харесват ултрасите от Източна Европа, Германия, Гърция и Италия.

– Много благодаря за интервюто. Какво искаш да кажеш на нашите читатели за финал?

– Благодаря за интервюто, момчета. Искам да приветствам всички антифашистки и антирасистки привърженици от Европа, Русия, Украйна и Беларус. Знам, че борбата е голяма за вас, защото имате много фашистки копелета. Имайте вяра и се борете! Зелен поздрав на всички вас! Поздрави от Бразилия!

Източник: OFFSIDE Magazine, декември 2013 г.

Advertisements
Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s