Интервю с Codi de Silenci

codi de silenci– Първо, можеш ли да представиш бандата, нейните членове (години, работа, хобита…) и да ни кажеш как се събрахте.

– Казвам се Луис и съм на 40 години (вече…!) и работех в офис. В момента си търся работа (проклета криза…), имам съпруга и 2-годишен син. Моите хобита, освен семейството, са музиката и моята страна. Сега живея в град близо до Барселона, но съм живял в Лейда в продължение на 15 години и доста време съм участвал в скинхед движението тук, така че познавам местните скинове.
Дани е вокалистът. Той е на 27 години и неговите хобита са музиката, футбола и ските. Роден е в планината, но когато е на 15 години идва в Лейда. От тогава се шляе с приятели наоколо, с които създадоха Rudes – местната футболна фирма.
Хони е барабанистът на бандата. Неговото хоби винаги е било да свири на барабани. Бил е готвач в ресторант в Лейда. Сега е на пълен работен ден барабанист, тъй като претърпя злополука със скутер (напусна работата). Познава останалите членове от доста години.
Лусиано е на 37 години и е на пълно работно време китарист (в момента е безработен…). Започна да свири в Codi de Silenci преди една година поради промяна в бандата.
Пеп е на 22 години и свири на китара. Той също е безработен. Неговите хобита са местния футболен отбор (Лейда Еспортиу), да се мотае с приятели и музиката.

– Кога и защо решихте да създадете банда и защо избрахте името Codi de Silenci?

– Идеята за бандата я зародихме заедно с Дани, вокалиста, когато свирихме заедно в Opinió Pública – първата рок/Ой! банда от Лейда, някъде около 2010 г. Той свиреше на бас, а аз на китара, но винаги съм предпочитал баса, и той взе, че се опита да пее. Стилът, който направихме, беше повече стрийт пънк, но искахме да свирим нещо по-твърдо. Когато Opinió Pública се разпадна, спряхме за известно време, но след около година решихме да създадем банда, в която той ще пее, а аз ще свиря на бас. Открихме няколко китаристи и барабанисти, и след няколко промени сега имаме стабилна банда, която записа албум.
Името „Код на мълчанието“ е малко алегория на вярност, която, според нас, трябва да се разбира като „начин на живот“. Трябваше да избираме между няколко имена, включително Omertà, но искахме името на бандата да бъде на нашия език, и така решихме да е Codi de Silenci.

– Членовете ви имат ли някакъв предишен опит със свиренето в банди?

– Както казах, аз и Дани свирихме в Opinió Pública, с която пуснахме осем демо песни. Свиря в банди от 16-годишен, като вокалист, басист, китарист, но се чувствам най-комфортно да свиря на бас. Свирих известно време като китарист в Reconquesta, до края на записа на албума, докато не ме изгониха, защото имаха нужда от някой по-техничен от мен. Истината е, че харесвам повече баса (струните на китарата са твърде малки за ръцете ми и не мога да правя каквото си искам).
Хони свиреше в няколко банди преди да дойде в Codi. Свирил е пънк, Ой! и рокендрол. Лусиано е бил китарист в Up Yours – банда, която свиреше класически Ой!. Пеп не е бил в нито една банда преди Codi.

– Дебютът ви беше пуснат току-що от Shout Proud Records. Можеш ли да представиш дебютното ви 12“ ЕР на нашите читатели, какви са темите на песните, и т.н…

– Както каза, дебютът ни е 12“. Първоначално идеята беше да издадем 7“, но в крайна сметка се оказа, че дължината на песните не може да се побере в 7“. Така Дирк ни каза за възможността за едностранно 12“ и ние се съгласихме. Албумът съдържа 4 песни: „Surt Al Carrer“ („По улиците“), „És el moment“ („Сега е времето“), „Estelada“ („Звезда“, в препратка към звездата на върха на каталунското сепаратистко знаме) и „Som un Poble“ („Ние сме народ“). Песните имат патриотична наклонност: ние сме потиснат народ и искаме светът да разбере нашето положение, да разбере, че нашата страна няма нищо общо с бикоборството и севилянас, че бирата е добра и евтина, както и че има много други интересни неща, които могат да се видят тук, освен плажовете и красивите момичета.

Четирите песни са повик за съпротивата и гордостта на нашата земя, нашия език, нашите традиции и идентичност. Ние нямаме проблем с хората, които идват в страната ни, за да изкарват прехраната си и да се развиват, стига те да имат уважение и да работят честно. Каталуния винаги е била гостоприемна земя (в действителност, моята съпруга и тази на барабаниста не са родени тук, както и нито един от нашите китаристи), но не можем да забравим, че сме страна, която е завзета след военно поражение и колонизирана, както и че нашият език и обичаи са били преследвани и забранени през последните 300 години, така че силно ценим своите традиции. Вече имаме достатъчно крадци и предатели в страната, така че нямаме нужда да идват отвън още.

– Можеш ли да ни разкажеш нещо за сътрудничеството ви с лейбъла? Как се свързахте с Дирк?

– Изпратихме няколко песни на различни европейски лейбъли, като някои от тях се заинтересуваха. Идеята ни беше да издадем винил, и Shout Proud показа максимално сътрудничество от самото начало. Заради проблема с дължината на песните мислихме да направим две по 7“ с по две песни, с два различни лейбъла, но в крайна сметка Дирк ни убеди, че е по-добре да ги пуснем заедно в 12“, защото ще бъде много по-добре и резултатът ще бъде чудесен, както всъщност се случи.

Дирк беше много ангажиран в редактирането на изданието, и ни накара да се чувстваме отлично. Той имаше някои много добри идеи, като покритието и издаването в мини CD. Синият цвят също беше сполучлив, защото някои от членовете на бандата са привърженици на Лейда Еспортиу – родният отбор, който се подвизава в Сегунда Дивисион Б, е със син цвят, така че това беше много добре.

codi de silenci1– Избирайки Shout Proud за издаване, мисля, че сте фенове на винила… вярно ли е и защо?

– Както казах и преди, аз съм фанатик на винила, но ако изключим колекционерството, мисля, че това е начин да се запази оригиналният дух на музиката. Винилите не могат да се мерят със CD, да не говорим пък с MP3-ките. Издаването на материала на винил няма нищо общо с нашата лудост към винила, този вид втора младост, но е чест за нас да работим с DIY лейбъла Shout Proud и така да останем верни на истинския дух на Ой!.

– Какви са вашите музикални влияния? Видях в Youtube, че свирите кавър на Enharjarna. Харесвате ли викинг рок?

– Codi de Silenci няма само едно влияние, а амалгама от идеи. Всеки член на бандата слуша различни групи, но това, което ни обединява, е общата ни любов към истинския Ой! и шведските банди. Понякога свирим по концерти „Moder Svea“ на Enharjarna, както ти каза, въпреки че нашата песен е посветена на един брат, който не е вече между нас. Нарекохме я „Records“ („Спомени“). Свирили сме и „Ny Tid“ на Midgard Soner като „El Futur“ („Бъдеще“). Текстовете са мои и нямат нищо общо с оригиналното съдържание (предполагам, защото не говорим шведски). В тях се пее за нашата реалност и нищо повече. Що се отнася до звука, това е друг въпрос, защото харесваме много епоса на викинг рок бандите, както и техните мелодии. Харесваме малко и японските SSS (скинхед със самурайски дух) банди, въпреки че са малко по-бързи. Също имаме песни с епично звучене, по-сурови и директни.

Хони слуша Ой!, класически и модерен, както и пънк, хардкор, и дори метъл. Той не одобрява политиката на викинг рока. Дани казва, че Ultima Thule са богове. Лусиано слуша и други стилове, освен Ой!, но ако трябва да изброя бандите му, това са: Ramones, Sham 69, Angelic Upstarts, Cock Sparrer, Komintern Sect, Blitz… Шведската сцена е ясна препратка към по-голямата част от групата, както и френската от 80-те години.

– По-стари или по-нови групи предпочитате да слушате?

– Мисля, че има добри банди във всички времена, и лоши банди също, но в момента, основният проблем е липсата на въображение, воля, тъй като всичко звучи еднакво. Мисля, че се е загубила свежестта на първите дни. Можете да чуете легендарни групи като Condemned, Combat, 4 Skins, Angelic, Böhse, Blitz, Cockney, Snix, Oppressed, Skinkorps… и никоя от тях не звучи като останалите. Дори Templars и Evil Conduct. Всяка банда има свое собствено звучене и може да се намери разликата и със затворени очи. Може би това е било, защото всеки е искал бандата му да звучи, както той иска. Сега тази оригиналност малко се е загубила. Сега има четири банди, които са водещи, а други просто копират от тях.  Това е доста скучно.
За щастие, групи като шведите Sabotage, баските Hawkins Thugs, Hard Evidence, Crown Court, или дори Bishops Green, реинтерпретират музиката и получават различен звук в един и същ стил. Grade 2, Projekt 9 и Seaside Rebels са нови банди, които работят добре според нас.

codi de silenci2– Вие сте банда от Лейда. Можеш ли да ни разкажеш нещо за живота там? Какво препоръчваш на туристите и скинхед туристите, които биха посетили вашия град?

– Лейда е град с около 150 000 жители, разположен на 150 км западно от Барселона, в полу селски район. От началото на 80-те години има силно пънк движение, имаше много барове, концерти и банди. Също така имаше и силно мод движение, и от началото на 90-те години – скинхедс. Климатът е тежък, през лятото се достигат температури от 40 градуса, а през зимата има периоди на лед и мъгла, които могат да продължат със седмици. Повечето градове, дори и най-малките от областта, са имали свои пънк банди, въпреки че повечето от тях не пропускат да свирят кавъри на Eskorbuto и La Polla Records. През лятото имаше 3-4 пънккор сбирки за седмица. На север, в Пиренеите, има и една малка група скинхедс, които организират фестивали.

В стария град на Лейда имаше барове, където можеше да намерите всички млади алтернативни хора в района (говорим за 15-20 бара, които пускат пънк, ска, Ой! и мод музика). В момента има само няколко бара, където може да се слуша хард рок, защото градският съвет обяви, че сградите са в окаяно състояние (сградите бяха в толкова лошо състояние, че веднъж за една седмица паднаха две, и хората ги напускат). Под този претекст се увеличиха полицейските патрули, побоищата, нападенията, глобите… Накрая започнаха да се строят луксозни апартаменти на тяхно място, където някога бяха къщите, но икономическата криза спря проекта.
Както казах, Лейда винаги е била зона на пънка (първата банда беше Droguerías Associadas, след това El Ruso Y El Batallón De Castigo, около 1983 г.). Има и една много добра банда, която свири традиционна ска – La Família Torelli. Местният футболен отбора Лейда Еспортиу има и фирма, която се казва Rudes Lleida. Тази година отпразнува 12 години.
За туристите, с изключение на бирата и храната, има исторически области като Gardeny Templar Castle и катедралата Seu Vella, старият град (поне това, което е останало), планината (Пиренеите са много близо), или просто могат да се скитат из селските райони. Това е тих и спокоен район, без стреса на големите градове.
Хони живее в центъра на града и казва, че може да отиде навсякъде пеша. Пеп казва, че харесва спокойния живот. Не сменяме Лейда за нищо!

– Каква е сцената във вашата област (нови банди, групи, пъбове, места…)? От вашия район харесвам Reconquesta, която е от новите банди.

– На първо място, трябва да кажа, че сцената е редуцирана само до една част от Каталуния, която е Княжество Каталуния. Няма да коментирам ситуацията в останалата част от културната общност, която е наша нация, Валенсия, Балеарски острови и Северна Каталуния, защото това е интервю за музика, не за политика.

Сега в Лейда има няколко пънк банди, но ние сме единствената, която свири Ой! музика. Имаше няколко концерти (напоследък тук свириха Warrior Kids, Jenny Woo, Crack и Secret Army), но няма условия (имаше едно място на 25 км. от Лейда, където се правеха концерти всяка седмица, но наскоро затвори). Както е на повечето места, сцената се ограничава до няколко бара, където можете да отидете да пиете бира, или да си направите екскурзия за някой концерт или за футбол. Преди години се организираха фестивали, които бяха пълни с хора, като Dr. Martens Ska Festival, където се събираха хиляди хора. На национално ниво, сцената е стъпка напред. Ние идваме от едно минало, базирано на ска и реге банди като Dr. Calypso, Skatalà, Knockouts, Komando Moriles и други, и няколко достойни Ой! банди (разбира се Decibelios, но също така и Pisando Fuerte, Desperdicis Clínics, Frontpilsen…). От средата на 90-те години бандите отново започнаха да пеят на нашия език (по-ранният пънк беше основно на испански, макар и не целият), Pilseners, Opció K-95, Bulldog Firm и други. Бяха също и Suburban Rebels, Último Asalto, Área De Combate и други, но основно скинхед движението беше около Барселона. В 21 век се появиха банди (и изчезваха, разбира се) в други градове далеч от столицата, като Rebelion в Тарагона, Guinness Boys в Жирона, The Demecials във Вик и т.н. Сега има добра скинхед сцена със Secret Army и The Upset (Барселона), The Gundown, Crim и Von Dänikens (Тарагона), и пънк сцена с The Anti-Patiks от Сабадел. Бандите започнаха да пеят и на каталунски, и на английски, и напълно влязоха в европейската сцена.

До по-голяма или до по-малка степен бандите са патриотично настроени, тъй като сме една потисната нация. Идваме от едно минало, в което всички патриотични банди бяха леви, пряк резултат от това, че всички десни се позиционират към испанските банди, проклинайки нашия език и налагайки своите обичаи. Бях част от Reconquesta две години и същевременно има много неща, с които не се съгласявам с тях. Техните записи помагат каузата на Каталуния да бъде известна и извън границите й. Ние не се застъпваме за политиката, но искаме социална промяна, която да благоприятства работническата класа и да унищожи предимствата на винаги привилегированото малцинство, и нашите текстове са за това, но също засягаме и други теми в песните си.

– Знаете ли нещо за Чехия?

– Знаем, че Чехия е малка страна в Централна Европа, известна със своята бира и хубавите си градове. От скинхед сцената в страната знам Orlik и Zona A от 90-те, и Влад и хората около Bulldog Shop, въпреки че никога не съм бил там. Знам Pilsen Oiquell и компилацията Czech And Slovak Street Kids, в която имаше няколко добри банди. Бяхме в контакт с Михал от Vinyl 4 Bootboys и знам, че организирате добри фестивали, на които с удоволствие бихме свирили (смее се).
Пеп казва, че знае само Павел Недвед, който е един от неговите любими футболисти.

– Къде можем да поръчаме ваши неща и дали планирате да направите тениски?

– Имаме модел на тениска с кръста на Ст. Джордж и Индибил и Мандони, които са двама герои илергети и са се борили срещу римската инвазия от 200 г. пр.н.е. Дисковете вече са продадени, но ако искате да знаете повече за нас, свържете се с нас във Фейсбук или чрез имейла codidesilenci@gmail.com. Имаме намерение да пуснем нови тениски с нов дизайн преди лятото.

– Кой е отговорен за логото ви (вълк с някакъв вид келтски знак). Какво означава?

– Логото е съвместна идея на цялата група, въпреки че този, който го направи, е нашият приятел Рамон Жиронес – вокалист на The Upset и известен графичен дизайнер. Това е отчасти в знак на почит към страната ни, вълкът от планините, който също ни представлява като вълци от града, които са лоялни към общността. Относно келтския символ, това е адаптация на една от картините, които са заключени в готските трезори на тамплиерите в замъка Gardeny. Също така това е знак на почит към миналото ни, историята ни, и ни напомня, че ние сме в граничен район и трябва да сме нащрек.

– Какви са бъдещите ви планове?

– Продължаваме да работим и да се развиваме, да правим нови песни, да се срещаме с нови хора и да пътуваме повече. Идеята ни е да запишем 2 или 3 нови песни преди лятото и да ги издадем в 7“. Ще бъдат по-бързи, но продължаваме с епичността. След това, продължаваме да свирим и да се подготвяме за LP.

– Последни думи.

– Благодарим ви за проявения интерес към нашата група, и много благодарим за ласкавите отзиви за диска. Надяваме се да се видим скоро (и, ако това е възможно, в Чехия ще бъде по-добре!).

Източник: Backstreet Battalion

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.