Спортната общност Апифархос Янина 1312

апифархосНов футболен проект, създаден въз основа на самоорганизация, започна да функционира в град Янина. След Солун, Патра и Волос още един град се появи на картата на самоуправляваните отбори в Гърция.

В продължение на години се провежда комерсиализация на спорта и резултатът е обща дегенерация. На олтара на печалбата е положено почти всичко, което се харесва на малките деца. Нещата, които са ни носили удоволствие в детството, сега предизвикват отвращение у нас. Корпорации, рушвети, допинг, измами, престъпни общности, бодигарди, бандити, информатори, финансови сделки, скъпи билети, фенове без съвест, хладни оръжия, убити. Нищо от това не е свързано с футбола, който играем ние, и искаме да продължаваме да му се наслаждаваме.
Въз основа на тези разсъждения в нашата компания понякога шеговито и сериозно се изразяваше идеята за създаването на един футболен отбор, който ще действа в съответствие с нашите ценности и няма да бъде част от добре украсения модерен футбол. Разбира се, имаше противоречия, но тях се опитвахме да ги разрешим колкото е възможно. Този въпрос бе поставен сред приятели и познати, проведена бе първата среща. Конструктивни предложения, желания и мисли формираха общата концепция на спортната общност „Апифархос Янина“ и тази година безпрепятствено отборът започна да играе в местната аматьорска футболна дивизия. Нашето име е “Апифархос” („недисциплинирани“ в превод от гръцки), защото не се подчиняваме на нормите и нравоучението, които се опитват да контролират нашия живот. Нашият символ е гарванът, защото тази система определено ще бъде погребана. Ние сме гарваните.
Играем футбол в съответствие със следните принципи:
1) Отборът ще функционира и ще приема своите решения посредством участието на играчите и тези, които искат да помогнат на проекта.
2) Вместо директорски съвет, решенията се взимат съвместно и липсва каквато и да било йерархия.
3) Финансирането се осигурява главно от тези, които играят и участват в проекта. Докато не ни купи някой арабски шейх, финансовата помощ е добре дошла.
4) Нямаме нужда от спонсори. Ние не насърчаваме бизнеса на някой друг и не създаваме никакъв специален PR. Игровата форма е доста обемна и няма нужда се вмества името на спонсор.
5) Ще участваме в шампионата, но победата не е самоцел. Нашата цел е играчите и феновете да се забавляват.
6) За да играеш, не е нужно да си син на президента, спонсора, любимец на треньора, играч със сериозен контракт, излязъл от футболната академия на Хуан Рамон Роца (една от най-добрите футболни академии в Гърция – бел. ред.), да събираш стикери Панини или да спечелиш Шампионска лига във Football Manager за Продефтики Тумба.
7) Всеки може да играе. Специалисти, майстори, таланти, добри и лоши играчи, джебчии, честни работници, местни, имигранти, членове на местни общности, приятели, хомосексуалисти.
8) Ченгетата „играят“ навсякъде. Считаме, че трябва да лишим от игра в нашия отбор тези, които така или иначе контролират достатъчно нашия живот.
9) Футболът не е нещо отделно от нашето ежедневие. Политическите и социалните въпроси не са равнодушни за нас, както и ритането на топка.
10) Тези, които имат фашистки, расистки, авторитарни и сексистки възгледи могат да усетят нашите майсторски удари с крака.

апифархос1 апифархос2 апифархос3 апифархос4 апифархос5Информацията е от сайта на Radical Fans United

Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.