Антифашистко действие по трибуните

антифаПърво, нека да поговорим малко за самия термин и историята на неговото появяване.
Antifaschistische Aktion, Antifascistische Aktie или Antifascistisk Aktion – съкратено като Antifa (в Германия и Холандия) и AFA (в скандинавските страни), е извънпарламентарно обединение в Германия, Холандия, Швеция, Дания и други страни. Целта на тази общност е да „унищожи фашизма във всичките му форми“. Последователите на това обединение се стремят към ликвидирането на сексизма, расизма и класовото потисничество. Главната особеност и ефективността на организацията е обмена на информация и координираните действия между местните групи. В допълнение към мирните действия, Антифашистко действие не отрича използването на физическа сила в конфронтация с расистите. Акциите на пряко действие не могат да не привлекат вниманието на полицията. Тази общност няма пряк ръководен орган и се състои от автономни групи, които контактуват помежду си.

В Германия от 1923 г. съществува „Антифашистко действие“ (нем. Antifaschistische Aktion), което е част от Съюза на червените фронтоваци (нем. Rotfrontkämpferbund) – паравоенна организация на Комунистическата партия на Германия по времето на Ваймарската република. Комунистическата партия на Германия (KPD) обявява в своя вестник Rote Fahne за създаването на организацията „Антифашистко действие“. За първи път се появява на демонстрация на 10 юли 1932 г. в Берлин. Организацията е съставена от членове на комунистическата партия, също има и хора от социалистическите партии в Германия. Те не конфигурират своята цел да запазят революционната борба, а се борят за идеалите на Ваймарската република против варварския фашизъм.

Виртус (Верона)

Виртус Верона (Италия)

През май 1932 г. комунистическата паравоенна организация Rotfrontkämpferbund е забранена, а след конфронтация между нацистите и комунистите в парламента, Antifaschistische Aktion се събира, за да се конкурира с паравоенните организации на нацистите.
След идването на власт на Адолф Хитлер, терминът пада от употреба и само от време на време се използва за обозначаване на комунистическата съпротива. След насилственото разпускане от нацистите през 1933 г., движението се възражда през 1980-те години.

Астън Вила (Англия)

Астън Вила (Англия)

Движението не е еднородно – крайните цели могат да бъдат различни в зависимост от групата и личността. Някои групи и организации провеждат митинги, шествия, конференции, форуми, прожекции на филми, дискусии и графити акции. Други могат да прибягват до незаконни методи на борба, включително разрушаване, блокиране, в това число и насилствени методи срещу мероприятия на нацистки организации, унищожаване на техните символи и артикули.

Логото на антифашистко действие представлява две знамена в кръг. Първоначално цветовете на знамената са били червени. В днешно време най-често се използва комбинация от червено и черно знаме, което означава съюз между марксистите и анархистите. По-рядко срещани са други знамена, като например на сепаратистите на територията на Испания, които споделят марксизма. Често се използва червено знаме и знамето на региона (например Страна на баските).

Омония Никозия (Кипър)

Омония Никозия (Кипър)

По фенските сектори знамето Antifaschistische Aktion се появява много често. То се вее както от леви ултрас групировки, така и от аполитични движения, които отхвърлят „фашистката чума“. Много често може да се види символа с клубни цветове. Освен по европейските трибуни, в последно време знамето Antifaschistische Aktion и неговите вариации могат да се видят и по трибуните на Северна Америка и Северна Африка.

Много смешно е да се гледа как в наши дни нацистите адаптират тази емблема към своето движение.

Източник: OFFSIDE Magazine, юли 2012 г.

Публикувано на Без категория и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.