Made in Marseille (част 1)

марсилияВ началото на сезон 1984/85, ако трябва да бъдем по-точни на 17 август, в период на възраждане на клуба (до този момент 4 сезона подред Олимпик играе във втора дивизия), 50 човека заемат място на северната трибуна без да имат име, но се познават много добре един друг от около година. Имат мегафони, знамена, барабани. Липсва само името, което да бъде признато от целия свят и особено от ръководителите на клуба. Всичко това е началото на една страхотна история, която носи името Commando Ultra. Най-старата ултрас група не само в Марсилия, но и във Франция. Официално групата се появява две седмици по-късно, на 31 август 1984 г. Във Франция модата на ултрас движението идва от Италия. И имената на новите организации на Марсилия са повлияни от тифозите от Рим и Неапол (Commando Ultra Curva Sud 77 и Commando Ultra Curva B). На 2 декември 1984 г. на сектора се появява първото знаме «CU Curva Nord», по време на дербито на региона Прованс-Алпи-Лазурен бряг (Олимпик Марсилия – Тулон).

Заслужава да се отбележи, че през следващия сезон 1985/86, дейността на CU на северния Вираж е принудена да премести група хора на един от секторите на трибуна Ganay Nord. Половин година по-късно тези хора създават групата South Winners.
В допълнение, след трагичните събития на Хейзъл, в Европа цари вълна от полицейски репресии, и знамето «Commando Ultra» с черепа и костите е забранено (естествено след време знамето с името на групата ще се вижда по много стадиони на Франция и Европа). Това принуждава лидерите да вземат името «Ultras Marseille», а в качеството на втора емблема е ръката на Зевс.

марсилия1През същия сезон, на 30 април настъпва първото организирано масово гостуване на финала за Купата на Франция в Париж, на което събитие организацията пуска първите шалове, както и карти за своите членове. Ултрасите носят със себе си знаме 40 на 22 метра със сини и бели ивици, което обхваща почти целия Вираж Auteuil. Олимпик Марсилия – Бордо 1-2.
Идва сезон 1986/87 и групата се премества на южния вираж (Virage Sud), където неизменно ще се намира в бъдеще. На първия мач за този сезон (с Монако) 150 членове на C.U. се намират на по-ниското ниво на южния вираж. Но протестите на феновете довеждат до това, че на следващия мач ултрасите се намират в горната част. По време на целия сезон край знамената «Brigades Ultras» и «Ultras Marseille» има хора, които активно искат да подкрепят своя клуб през целия мач.

В същото време, за голяма радост на C.U. се появява помещение под един то секторите на трибуна Ganay Nord, където в бъдеще въз основа на това, че възникват нови групи, може да се организират все по-мащабни акции.
Сезонът отново завършва с финал за Купата на Франция на Парк де Пренс, срещу Бордо, на който зрителите имат възможност да видят мощно пиротехническо пирошоу от марсилските ултраси. И отново Марсилия отстъпва. Мачът завършва 0-2.

Следващите години ще бъдат маркирани със създаването на нови ултрас групировки (South Winners, Yankee Nord през 1987 г. и Fanatics през 1988 г.), които организират първото европейско пътуване до Сплит. В края на сезон 1988/89, както обикновено марсилци запълват трибуните на Парк де Пренс на финала за Купата на Франция. Този път играят с Монако. Олимпик Марсилия печели с 4-3.

В същото време три групи от Virage Sud (FANATICS — C.U.84 — WINNERS) се обединяват в групата Supporters Phocéen или FUW според първите букви (phocéen от френски – фокейци, основат Масалия (от гръцки) през 600 г. пр.н.е.). Между другото на много знамена на местните ултраси се използва именно гръцкото изписване на град Марсилия.
И трите групировки седят на най-горните редове на Virage Sud: в центъра е Commando Ultra’ 84 (знаме Ultras Marseille), отляво е Fanatics, отдясно е South Winners.
Сезон 1989/90 е значителен за C.U., тъй като преминават символичния брой от 1000 членове.
През сезон 1992/93 FUW се премества на по-ниското ниво на Virage Sud и започва напрежение в отношенията между С.U. и S.W., което в крайна сметка довежда до това, че през следващия сезон (1993/94) S.W. отива на горното ниво на виража, а Fanatics и C.U. остават долу. FUW окончателно се разпада.

На 26 май 1993 г. на финала за Шампионска лига в Мюнхен 1200 членове на Commando Ultra заемат място сред 24 000 марсилци…

Също така през 1993 г. Олимпик печели за пети пореден път шампионата на Франция. Впоследствие, френската федерация лишава Марсилия от тази титла, а европейската отстранява клубния шампион на Европа от Суперкупата на УЕФА и от Междуконтиненталната купа. Олимпик не е допуснат да играе в следващия турнир на Шампионска лига.

Вечерта на 18 септември 1993 г. (Олимпик Марсилия – Бордо 3-1) не е белязана само от новото знаме на „шампионите на Европа“, направено от C.U., но и от жестоката битка с Winners.
Олимпик Марсилия се намира в агония, Virage Sud – също. След това всичко се обърка, започва настоящият ад. Заради скандал, свързан с уговорени мачове на Олимпик Марсилия, следва лишаване от шампионската титла за сезона 1992/93, вицешампионството на отбора през сезон 1993/94 е анулирано и се налага да играе във втора дивизия. Всичко това води до множество проблеми с ултрасите, като няколко мача са прекъснати заради нахлуване на фенове на терена.

За своето десетилетие С.U. започва да издава свое фенско списание, наречено ULTRAS Marseille 84, което излиза до февруари 2002 г. (издадени са 61 броя).

марсилия2Сезон 1996/97, освен факта, че обещава надежда за връщане на загубените позиции, ознаменува и сбогуването със стария Велодром, тъй като стадионът е рекунстроиран за световното първенство. По това време C.U. има 1800 членове, които са разпределени на две групи: едната е в крайния сектор на виража Ganay, а другата група е на северния вираж (там са и South Winners), като отношенията между тези ултрас групи са все още напрегнати.
Този сезон е черен за южния вираж, тъй като няма и намек за съгласувана подкрепа към отбора. На всичкото отгоре е белязан от сблъсъци между двете най-големи марсилски групировки. Всичко започва на домакинския мач с Лил, а след това и на гостуването на Бордо, където S.W. се опитват да откраднат знамето на Commando Ultra.
Точно след сблъсъците влиза в експлоатация реконструираният Virage Sud и S.W. заедно с C.U. отпразнува своята десета годишнина. Може да отбележим, че отношенията им стават все по-добри.
През сезон 1997/98 C.U. достига 3900 членове, а в края на сезон 1998/99 те достигат 4711. Създава се и интернет сайт на групата. Сезонът завършва със споразумение между C.U. и S.W. Двете групи никога не са били толкова близки след разпада на FUW.

Също така през този сезон група от бивши членове на C.U., които са напуснали организацията заради сложни и разни несъответствия с ръководителите, решават да се обединят и взимат името Cosa Ultra.

марсилия3Източник: olympique.ru

Advertisements
Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s