Червена естелада

Червена естелада.

Червена естелада.

В контекста на историята на символа, бъдете готови, защото ще говорим за много национализъм, особено за този на „испанските“ инчас. „Испанските“ в кавички, тъй като много региони не считат себе си за част от Испания, имайки собствен език, встъпват за независимост, при което много сепаратистки движения в качеството си на идеологическа база използват социализъм (като цяло марксизъм). По този начин се явяват леви националисти, антиимпериалисти, антифашисти и антирасисти. Част от регионите по време на Гражданската война в Испания през 1936 – 1939 г. се сражават на страната на републиканците, против фашистите на Франко.

Нека да поговорим за Каталуния, тъй като исторически към Каталуния също се отнасят и регионите на Валенсия и Балеарските острови. По-голямата част от каталунските националисти са леви, което се отразява по трибуните и на редица групировки. Те се противопоставят както на каталунските крайнодесни (например Boixos Nois на Барселона), така и на испанските нацисти, живеещи на територията на Каталуния (например Brigadas Blanquiazules на Еспаньол, които между другото заимстват своята емблема от армейските Red-Blue Warriors).

Символът на каталунските леви е червената естелада – неофициално знаме на каталунската земя. Естеладата възниква като смесица между традиционния каталунски флаг и звездата, вписана в триъгълник (син), взети от символиката на кубинското знаме.

Леванте - Hools Llevant

Леванте – Hools Llevant.

През 1960-те години е създадена Социалистическата партия за национално освобождение на каталунската територия (Partit Socialista d’Alliberament Nacional dels Països Catalans). Партията се придържа към марксистката идеология и така цветът на звездата е заменен с червен. Така се появява червената естелада.

Червената естелада може да се види при феновете на много отбори от Каталуния. Най-много се срещат, разбира се, на мачове на неофициалния национален отбор на Каталуния. Естеладата се използва и от много фенски движения (обикновено леви) в Европа като солидарност.

Национален отбор на Каталуния.

Национален отбор на Каталуния.

Източник: Offside Magazine, март 2012 г.

Реклами
Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.