Ултрас Барселона

Catalonia vs ArgentinaХората, гледащи трибуните на Камп Ноу, често си задават въпроса „Къде са ултрасите?“. Boixos Nois едно време са покорявали цяла Испания, докато в момента преминават през трудни времена. Останалите групи също не проявяват активност често, както би ни се искало. Колективът на Offside Magazine е съставил кратка статия за ултрас движението на Барселона.

Говорейки за историята на ултрасите на Барселона, без да споменем The Boixos Nois (Лудите момчета от Каталуния) би било некоректно. От момента на своето появяване през 1981 г. групата е мразена от огромно количество фенове, които ходят да гледат футбол. То е ясно: всички искат да гледат спокойно мачове, а идват момчета, които започват да викат, да веят знамена, да палят факли и да хвърлят бомбички. Автоматически други по-активни и готови към нововъведения фенове, както и играчите на Барселона, започват да ги харесват заради тяхната вярност и желание активно да подкрепят отбора по време на мачове. Групата се характеризира с каталунски национализъм и сепаратизъм. Boixos Nois активно встъпват за отделяне на Каталуния от Испания. Тяхната политика е била против испанския радикален национализъм и фашистките тенденции, и заради това Boixos Nois и някои антифашистки и сепаратистки групировки, като Indar Gorri (Осасуна) и Brigadas Amarillas (Кадис) стават приятели. От друга страна се превръщат във врагове на някои фашистки и националистически групи, такива като LFN (Сарагоса) и Ultras Sur (Реал Мадрид).

Това се случва около 1986 г., когато първите скинхедс встъпват в Boixos Nois, сформирана до този момент от метълисти, модове и пънкари. Отначало към групата започват да се присъединяват само червени скинхедс, но след това в нея влизат и фашистки скинхедс. Комунисти и нацисти, като ли че не е звучало странно, седят заедно на южната трибуна. Барселона и Каталуния ги обединява. През 1989 г. между членовете на групировката започват разногласия. След това клубът налага забрана за използване на пиротехника. Около 140 членове са обявени „извън закона“. Boixos са принудени да променят мястото си, въпреки че това не се харесва на всички. Част от феновете взимат името Komando Flipper и остават на същото място зад вратите. Останалите се преместват на друга трибуна.

барселонаПрез 1990 г. всичко се връща по старо му, но несъгласните, че в Boixos Nois фашистите са станали на легални позиции, се отделят и събират Sang Culé. Колкото повече фашисти идват в Boixos, толкова повече леви напускат. Повечето от тях се присъединяват към Sang Culé. Фашистката секция превзема властта в Boixos и някои испански националисти се присъединяват към групировката. Но през 1994 г. всички групи на Барселона се обединяват на северната трибуна (Boixos Nois, Sang Culé, Komando Flipper и Almogàvers), на която успяват да създадат една много впечатляваща подкрепа за клуба. Малко по-късно УЕФА изисква адаптиране на Камп Ноу към новите стандарти и започва изграждането на нови трибуни.

барселона5Напрежението между различните политически групировки на стадиона на Барселона достига своя апогеи. Фашистите от Boixos Nois и антифашистите от Sang Culé, ICC, Almogàvers и Komando Flippe не могат повече да се търпят. На стадиона се появяват множество графити, чиито смисъл е един и същ: изгонване на нацистите от Камп Ноу. Започват сблъсъци между феновете, когато има мачове. Един от тези инциденти завършва със седем фенове на Барселона в болница с различни травми. Това слага край на връзката между Boixos и останалата част от фенове на Барселона, които до този момент винаги са били единни.

барселона1През 2003 г. за нов президент на клуба е избран Жоан Лапорта, заменяйки Нунес и Гаспар, двама президенти, които винаги са подкрепяли Boixos. Новият президент иска да изгони Boixos Nois от стадиона заради всички инциденти, особено инцидентите от расистки характер, които се случват на него. Всичко започва с факта, че само няколко членове на фирмата имат позволение да влизат на стадиона, но в крайна сметка всички от Boixos Nois имат забрана и не се допускат на стадиона в предишния си формат. В настоящото време на южната трибуна се разполагат Almogàvers, ICC, Komando Flipper и някои нови ултрас групи от типа на Grup Fidel (сформирана през 2004 г. от антифашисти от Boixos Nois) и Ressaka Kulé. Всички тези групи страдат от полицейски репресии и трудно увеличават своята численост, най-много до 200 човека. През последните години ултрасите на Барселона, въпреки че не могат да влизат на стадиона, продължават както и преди да следват своя клуб в цяла Испания и Европа.

Ще представим на вашето внимание материал за една от антирасистките ултрас групи на Барселона. Този материал е подготвен за totalfootball.ru от Алекс Мананов.

Almogavers

барселона2Година на основаване: 1989
Автономна област: Каталуния
Численост: от 200
Разположение: северна/източна трибуна на стадион Камп Ноу
Клонове в други градове: да
Идеология: леви, каталунски сепаратисти, антифашисти, антирасисти
Най-шумната акция: не провеждат акции
Отношения с ръководството на клуба: гладки
Приятели: Almagro (Сан Лоренцо, Аржентина)
Врагове: всяка дясна организация

Отговарят за хореографиите на Камп Ноу. Групата позиционира себе си като ултрас и като цяло не влиза във фенски войни, въпреки че е имала малки сблъсъци с фенове на Реал Мадрид.

Интервю с участник в движението:

– Какво е Almogavers за вас?

– Това не е просто група фенове. Между нас съществува силно приятелство. Обвързани сме от него.

– Защо избрахте това име?

– Спонтанно. Когато победихме в Берн, някой каза: „Барселона завоюва Европа като каталунска армия!“ (Almogavers – армията на арагонското кралство през XIII-XIV в., състояща се от каталунци и арагонци). Така и си остана името.

– Кога фирмата за първи път отива на футбол като самостоятелна организация?

– Събрахме хора след сезон 1988/89. За първи път се появихме на северната трибуна на мач срещу Андерлехт. Това се случва на 1 ноември 1989 г.

– Какви са вашите политически възгледи?

– Нашето мото е Барселона и Каталуния! Сред нас има много каталунски националисти. Също така сме и антирасисти.

– Често ли се променя броя ви?

– Да, от 150 до 500 души.

– Как решавате организационните въпроси?

– При нас съществува ръководно събрание, което включва пет членове. Има координатор за гостуванията и човек, който издава фенско списание.

– Какви са отношенията ви с ръководството на клуба?

– Те не са нито добри, нито лоши. Политиката на клуба се отнася отрицателно към Boixos Nois и нас. На нашия сектор не може да се влезе без абонаментни карти и не е много претъпкано заради огромното количество полиция. Клубът не ни дава нищо и не ни помага по гостуванията. Изглежда, че Барселона принадлежи на целия свят, но не и на нас, феновете в Каталуния. При президентите Нунес и Гаспар клубът си сътрудничи с нас и ни помагаше. Не можем да го отречем. Искам да опровергая слуховете, които твърдят, че ние като група сме се разпуснали и има само една настояща фирма на Барселона – Boixos Nois. Повярвайте ми, това не е така! Ако бяхме повече, то и на гостувания щяхме да бъдем прилична бройка и подкрепата на сектора щеше да бъде по-добра, но ние сме малко.

– С играчите поддържате ли отношения?

– Тъй като нашите футболисти са богове, то е трудно да го направим. Въпреки това, на стадиона те ни дават аплодисменти след края на мача и радостно идват към нас, когато вкарат гол.

– Какви са отношенията ви с полицията?

– Както са и по целия свят, за съжаление. За тях ние сме въплъщение на дявола. Има изключения, това е вярно, но рядко.

барселона3– С кой дружите?

– С аржентинската фирма Almagro. Добри отношения имаме с феновете на италианския Дженоа и редица фенове на баски отбори. Сред нас има хора, които симпатизира на Уест Хям и Селтик.

– Кого не харесвате?

– Мадрид и Еспаньол. Мразим и всички фашисти.

– С кои фирми на Барселона поддържате отношения?

– Със Sang Cule, ICC, Grup Fidel, KF.

– Кое е най-хубавото в Almogavers?

– Приятелството. Много хора са в движението от самото начало, повече от 20 години.

– Кое е лошото?

– Намираме се в зона, където седят хора със сезонни абонаменти, така че ни е трудно да подмладим състава. Средната възраст на фирмата е 30 години.

барселона4– Кои са най-хубавите времена за вашата фирма?

– Епохата на Dream Team и последните пет години.

– Най-лошите?

– Когато се разпадна Grada Joven. Тогава се скарахме с няколко души от групировката Куле заради техните заплахи и агресия.

– Гостуванията?

– Винаги се опира само до доходите, когато ги има – се случват. Само на Бернабеу отказват понякога да ни продават билети. Казват, че няма.

барселона6– Как оценяваш фенското движение в Испания към този момент?

– Някои са обезпокоени от насилието по трибуните, а други от манипулациите на пресата. Има фирми на всякакво ниво. Има малки, но с добро творчество. Повечето днес лежат на стари лаври, но това е нищо. Само спомени.

Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.