Aston Villa Anti-Fascists

астън вилаЗа съжаление не се знае първоизточникът на статията. Статията засяга актуалната към този момент организация Английска защитна лига – тази организация не е еднородна. В нейните редици откровени нацисти са рамо до рамо с умерени патриоти, встъпващи против ислямизацията, както и бивши членове на Кръв и Чест, които сега седят под знамената на ЛГБТ и слушат по митинги равини.

Нацистите често използват трибуните по футболните стадиони, за да вербуват свой бойци. В края на 1980-те години Британската национална партия се опитва да привлече нови членове и да формира охрана на партията от футболни фенове от фирми, които симпатизират на нейната крайнодясна идеология. По-късно в началото 1990-те години десните радикали от Комбат 18 получават голяма подкрепа от страна на някои крайнодесни фирми, част от които участват в масовите безредици в Олдъм през 2001 г. (има се предвид големите сблъсъци на расова основа между не бели имигранти срещу полицията, както и срещу десни радикали, значителна част, от които са футболни хулигани).

Въпреки че Британската национална партия намалява своята политика на вербуване на нови членове от футбола, възникването на Английската защитна лига (организация, сформирана през 2009 г., която си поставя за цел борба с престъпността на имигрантите и ислямизацията на Британия) показва, че проблемът с национализма по футболните трибуни не е отминал, тъй като Английската защитна лига до голяма степен се състои от крайнодесни кежуали. Въпреки че болшинството хора, които ходят на футбол, не изпитват към Английска защитна лига нищо, освен презрение, и много кежуали считат организацията за грешка, участието на редица фирми в тази „лига“ не бива да се пренебрегва. Въпреки твърденията за обратното, Английската защитна лига привлича в своите редици членове на Комбат 18 и други боеви нацистки групировки. Неотдавнашните сблъсъци в Лондон (има се предвид сблъсъците между участници в организирана от Английска защитна лига демонстрация), бяха охарактеризирани от организацията като сблъсъци между членове на Английската защитна лига и Комбат 18, и ги използваха в качеството на доказателство, че Английската защитна лига не е нацистка организация. Според нас сблъсъците са между враждебно настроени едни към други фенове на лондонски клубове, които симпатизират на организацията. И тази битка е свързана с футбол, а не с политика.

Поради факта, че крайнодесните се стараят да си върнат влиянието по футболните стадиони, голямо удоволствие е да се слуша, че феновете на редица клубове продължават да отстояват своята принципна позиция по отношение на тази тема. През 1990-те години Комбат 18 се опитва да вербува съратници на Вила Парк (стадионът на Астън Вила), но ние бяхме в състояние да спрем тези опити чрез съвместни действия на привържениците и кежуалите на Астън Вила, споделящи антифашистки възгледи. Подкрепа оказват и членове на Anti-Fascist Action. Наскоро проведената в Бирмингам демонстрация на Английската защитна лига усили антифашистките тенденции и на Вила Парк се сформира група, наричаща себе си Aston Villa Anti-Fascists.

Целта на групата е да се бори срещу всеки опит от страна на Английската защитна лига и Британската национална партия да вербуват хора от трибуните на Вила Парк или пъбовете около стадиона, както и да противодейства на шепата привърженици на дясната идеология, които са на Вила Парк и участват в Английската защитна лига.
Запитан за групата, един фен на Астън Вила отвръща: „Като представител на старата школа ми е приятно да видя младежи на Вила Парк, които взимат участие в сблъсъци против фашистите. Всеки път, когато фашистите надигат своите уродливи глави около Вила Парк, трябва да знаят, че винаги ще има хора, които ще се изправят и ще действат срещу тях. Фашистите и расистите нямат място на Вила Парк .“

Източник: Offside Magazine, февруари 2010 г.

Advertisements
Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s