Guardia Rossa (Ред Стар Пенцинг)

ред стар пeнцингПреди около година няколко заинтересовани в политиката футболни фенове от Виена, които подкрепят различни клубове от Първа лига, решават да приключат с подкрепата си към своите бивши клубове заради развитието им и търсят клуб от долните дивизии, с който всеки от тях да може да се идентифицира. Те търсят клуб, който все още живее с традициите си на работнически клуб, където входните цени все още са достъпни, където може да се създаде лява трибуна, която да се приема от ръководството и играчите, както и да може да се ходи след мачове с целия клуб на купон.

Ние всички знаем, че в съвременния футбол тези копнежи са трудни за удовлетворяване.

Тези фенове забелязват Ред Стар Пенцинг. Отбор с атрактивно име, който играе в пета дивизия на Австрия. Феновете се постарават да се запознаят с историята му, а тя е изумителна.

Създаден е през 1903 г. от стоманолеяри, които живеят в Отакринг (шестнайсто предградие на Виена). Клубът има много възходи и падения в своята дълга традиция на работнически клуб. Първоначално клубът е с английско име – това е заради любовта към родината на футбола, както и да се подчертае интернационалистическия дух на основателите – но е принуден да се преименува от австрийския император, когато Великобритания се присъединява към съюзниците през Първата световна война срещу Централните сили, включително Австро-Унгария. Това се премахва мигновено след края на войната.

След това, с възхода на австрофашизма в началото на 1930-те години, Ред Стар е отчужден от фашистите заради своята традиция на работнически клуб, както и заради VAFÖ (Свободен съюз на аматьорските футболни клубове в Австрия), в който Ред Стар участва от самото начало в знак на протест срещу създаването на Австрийската футболна лига. Вследствие на това VAFÖ прекратява дейността си. Клубът продължава да играе като наемател на няколко терена.

Под нацисткия режим в Австрия Ред Стар е принуден да се преименува отново, защото английското име не е толерирано от националсоциалистическата диктатура. Няколко играчи и официални лица са хвърлени в концентрационни лагери, но Ред Стар се съпротивлява на репресиите и продължава да играе.

Веднага след края на войната Ред Стар се преименува с оригиналното си име.
Няколко години без собствен терен Ред Стар най-накрая намира един във Фюнфхаус (петнайсто предградие на Виена), където играе до 1975 г. Все още известният Карл-Волкерт-Парк (старият стадион) трябваше да бъде унищожен, защото трябваше да се изгради паркинг за съседния търговски център. Ред Стар се мести на настоящия си терен: така наречения Ауто-Плац близо до Кендлерщрасе в Отакринг.

ред стар пeнцинг1По отношение на историята, всичко е ясно. Ред Стар е клубът, който търсят феновете, които в момента са Guardia Rossa.

Входът на домакинските мачове за членовете на фен клуба е свободен. Може да се носи алкохол, пиротехника, която е приета от президента, политическите послания са толерирани и оценени от ръководството, останалите симпатизанти и играчите, с които се правят купони след мачове – няма значение дали побеждават, правят равенства или губят. Това е, за което всеки футболен фен копнее.

„След няколко мача се срещнахме с легенда на клуба на по бира и поговорихме за нашата политическа идеология. Той каза: Клубът знае, че в даден момент десните копелета ще ви посетят, но знайте, че когато тези чекиджии дойдат, целият тим ще бъде с вас! Ние всички сме антифашисти!“ – каза Мое, така нареченият „външен министър“ на Guardia Rossa. „В момента сме около десет „гуардисти“ с подкрепата на още 20 човека, които посещават мачовете от време на време. Всички ние сме добра смесица от работници, безработни, учащи, имигранти – просто хора, които отразяват австрийското общество. Относно нашите нападателни политически послания и фактът, че сме основани преди няколко месеца, може да се каже, че сме на ниво.“

Вече имат приятелство с два други футболни клуба, както и с най-голямото австрийско футболно списание, което публикува тяхната история на две страници.

„Целта ни е да правим хореографии поне на всеки домакински мач и редовно да показваме послания за различни спорни социални теми, свързани с Австрия и света. Досега това се получава. Може би в бъдеще ще се справяме по-добре.“

Но основната цел на Guardia Rossa сега е да вземат табло за Кендлерроад, както наричат своя терен „гаурдистите“. „Досега не сме имали табло. След няколко питиета на трибуната, би било трудно да се помни резултата. Стадионът се нуждае от табло, така че създадохме „Инициатива за табло“. Събираме дарения и продаваме артикули и ако се придържаме към плана, в началото на втория сезон таблото би станало реалност. Това е, което ни прави ултраси, нали така? Да помагаме на клуба по всякакъв начин. Феновете знаят по-добре от инвеститорите от какво се нуждае клубът. Феновете са лоялни, а парите – не.

ред стар пeнцинг2Guardia Rossa

Ние сме група, която е създадена, за да поддържа футболната традиция на стоманолеярите в Отакрингер (Отакринг, предградие на Виена), дори в 21 век. Тази традиция се основава на създаването на Ред Стар през 1903 г.

По отношение на тази история, Guardia Rossa иска да подкрепя отбора на Ред Стар шумно, живо и креативно, както на домакинските мачове, така и на гостувания. Заради това ние няма да толерираме расистки, антисемитски, антицигански, националистически, хомофобски и сексистки скандирания и песни в нашия блок! Ние се определяме като приятели на традиционната виенска футболна култура с нейните богати аспекти. Винаги ще бъдем против дискриминацията, която се отнася до пола, произхода, цвета на кожата или сексуалната ориентация.

Наша цел е да подобрим инфраструктурата на Ред Стар за нашите приятели, фенове и посетители, разбира се, без да създаваме комерсиализация.

Освен това, за нас е от значение да изразяваме политическите си възгледи, които не се отнасят само до играта. Ние сме изразена антифашистка трибуна, която заема позиция по спорни социални теми. В този конкретен контекст, „антифашист“ за нас не означава само да бъдеш „против нацистите“. Ние сме наясно, че тези позиции няма да бъдат одобрени от всички, но въпреки това разглеждаме футболното игрище като политическо игрище! Няма да търсим насилието, но винаги ще бъдем готови да защитим групата си, хората в нея и моралните си ценности.

Love Red Star – Hate Fascism

ред стар пeнцинг3Източник: Left Side Terraces

Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.