Интервю с фен на клуб Бохемианс 1905 (Прага, Чехия)

бохемиансЧехия, както и много други страни от социалистическия лагер, днес имат проблеми с неонацизма, особено след като комунистическото движение е напълно дискредитирано след Пражката пролет. Фенските движения традиционно в такава ситуация използват десни идеологии, за да вербуват нови хора. Независимо от това, антирасистите и антифашистите от Прага успяват да се закрепят за футболните трибуни и правят своя клуб известен далеч извън пределите на Чехия. Те поемат контрол над клуба в труден момент, където по време на ширещата се комерсиализация, спортът заслужава особено уважение.

– Представи се. От колко време подкрепяш Бохемианс?

– Казвам се Томаш. Подкрепям клуба от 7 години и от половин година съм ултрас.

– Разкажи за своя град и неговите футболни традиции.

– Прага е столицата и най-големият град в Република Чехия. В него живеят над един милион души. Има изобилие от забележителности и който идва тук, трябва да ги види. Градът има велика футболна история и е известен с многото си клубове и играчи. В Прага има много както професионални клубове (Спарта, Бохемианс, Славия, Виктория Жижков), така и аматьорски. Към този момент четири клуба от нашия град играят във висшата лига. Спарта и Славия имат голяма известност и много фенове. Дербито между тези два отбора е главният мач през сезона. От Прага е и клуб Дукла, който е реорганизиран, има постижения през втората половина на 20 век и участва в Международната футболна лига в Ню Йорк. Но сега имат оскъдна фенска база. От най-големите фенски групи в Прага могат да се отбележат Tribuna Sever (Славия), трите основни групи на Спарта – Prague Boys, Falanga, Youth Firm и много други, които редовно изкарваме извън контрол.

– Към коя фенска група принадлежиш? Какво можеш да кажеш за фирмата Berserk?

– Бохемианс има много малки групи и само две най-големи. Това са Barflies или Baroví Povaleči и Berserk (сега също Berserk Young). Аз съм член на Barflies, която се занимава с подготовката на всяка хореография и разпространява артикули на Бохемианс на всеки домакински мач, също организира и гостувания. Barflies тясно си сътрудничи с ултрасите и помага за подготовката на много местни мероприятия. Нас не ни харесват много и извън Прага, защото се борим срещу нацистите.
Група Berserk е отделна организация. Много хора, включително и аз, не ги харесват, защото са скапани нацисти. Понякога имаме конфликти с тях. Те са разположени на друг сектор. Преди Berserk бяха най-добрите бойци в Чехия и не бяха толкова политизирани, но това е минало. За един от руските десни сайтове дадоха интервю пълно с глупости и лъжи. Младите Berserk не са толкова сериозни, но им помагат старите членове на фирмата. В момента са около 60 човека. Когато залепят свой стикер на стадиона или оставят свой таг на стената, веднага ги замазваме. Войната ще продължи, докато не напуснат нашия стадион. Бройката им стремително пада и трудно намират нови членове. Основно се интересуват от хулиганска дейност. И двете групи имат собствени барове, където се събират.

бохемианс– Какви са политически възгледи на феновете на Бохемианс?

– Болшинството от нас са антирасисти, антифашисти, анархисти, анархокомунисти, както и няколко комунисти и хора, които не се интересуват от политика. Много мразят правителството и не участват в избори. Разбира се, всичко е индивидуално, защото стадиона се посещава от три хиляди души и със сигурност има хора, които гласуват. Бохемианс привлича хора от различни националности. Нямаме проблеми с това и ги приветстваме.

– С феновете на кои клубове имате дружески отношения и кои са ваши врагове?

– Имаме дружба със Sankt Pauli Skinheads. Отпразнувахме с тях 10-годишна дружба. Дружим също със словашкия Тренчин (Trentchtown Gangsters), Бабелсберг и немския Йощат. Преди имахме добри отношения със Славия Прага, полския Гурник (Валбжих), Пардубице и Сенко Дубравка, но това е в миналото.
Най-голяма омраза изпитваме към клуб Стрижков, който след нашия банкрут през 2005 г., реши да използва нашето име и създаде втори такъв клуб. Има съдебни дела срещу тях заради името, логото и правата на играчите.
Между Бохемианс, Славия и Спарта има съперничество не само на стадиона, но и в ежедневието. Като цяло, много не харесват Спарта. Нашето отличие от Спарта е в това, че те имат девиз „Сами срещу всички“. Бохемианс има уважение сред обикновените фенове и различни малки фенски групи ни подкрепят. Преди бяха феновете на Сенко Дубравка, а сега това са тези на Бела-над-Радбузою и ФК Лоуни. Също така не харесваме феновете на Сигма Оломоуц, защото преди няколко години нападнаха антифашисти от Бохемианс, използвайки оръжия, въпреки че е договорено да не се използват.
Бохемианс и Славия се намират в един район и в миналото са били заедно срещу Спарта. В момента заради плановете да се прехвърлят и двата отбора на един стадион, и заради политическите различия, сме станали съперници. Отношението към Славия е индивидуално. Някои помнят дружеските отношения и продължават традицията, някои въобще не говорят за тях, други ги мразят.

бохемианс1– Разкажи за историята на твоя отбор.

– Клубът ни е създаден под името АФК Вършовице и играе в първенството на Чехословакия в периода 1925-1935 г. През следващите 40 години Бохемианс изпада и отново се връща в първа дивизия, докато не се закрепя в нея от 1973 г. до 1995 г. Това е епохата на най-големите успехи. През сезон 1982/1983 клубът печели шампионата на Чехословакия и достига до полуфинал за Купата на УЕФА. През 2005 г. Бохемианс претърпява криза, която е в резултат на лошото ръководство. Клубът е лишен от права за участие във втора дивизия и всички негови точки са анулирани. Изпада в трета дивизия заради финансовото си състояние, но по-късно е спасен от феновете, които погасяват част от дълговете на клуба. Клубът отново се връща в първа дивизия през 2007 г., където играе до изпадането си през 2012 г. След това Бохемианс е един сезон във втора дивизия и през 2013 г. се завръща в елита.

– Към този момент какво е финансовото положение на клуба?

– Ние не сме много атрактивни за спонсорите заради исковете за името и логото на отбора. Клубът губи огромни пари и продава играчи за без пари или за минимални суми. Например, Шалке 04 дължи много пари за талантливия Ян Моравек и не искат да платят, защото не разбират кой Бохемианс е оригиналният клуб.

– Какво означава името на клуба и неговата символика?

– Бохемия е област, в която се формира настояща Чехия. На нашето лого е изобразено кенгуру. След турнир в Австралия ни подариха две живи кенгура и клубът ги даде на зоологическата градина в Прага.

– Има ли фенове на вашия отбор в други градове на Чехия?

– Да, във всеки голям град, както и десетки фенове в други страни. Имаме много фенове, но нямаме официален фен клуб. Бих искал да спомена група Wallabies от Ихлава, която подготви хореографията за последния мач в този град. Можехме да си починем и само да донесем барабани.

бохемианс– Има ли в Прага скуотове и други свободни пространства?

– Всички скуотове в Прага са ликвидирани от полицията. Сега има само няколко анархистки сайтове.

– Участвате ли в улични протестни акции?

– Да, на всяка демонстрация можете да видите много хора от Бохемианс и понякога знамена и шалове с логото на клуба.

– Разкажи за вашия стадион. Може ли да се влиза безплатно?

– Стадионът ни се казва Доличек. Преди се е казвал Danner’s Stadium в чест на Еденек Данер, който прави голям принос за изграждането му през 1932 г., но бившото име не се използва. Това е магическо и свещено място. Ние сами го ремонтираме, боядисваме и украсяваме. Той е много стар и всички ние го обичаме. Много играчи и треньори говорят, че Доличек има магическа и неизразима атмосфера.
Билетите струват 100 крони. Само децата под шест години и ултрасите, които подготвят хореографиите могат да влязат безплатно. Също така в Деня на жената момичетата могат да не плащат вход.

бохемианс2– Колко строги са законите в Чехия по отношение на феновете? Има ли проблеми с полицията?

– На домакинските мачове нямаме никакви проблеми, но на гостуванията често сме изправени пред полицейския безпредел. Наскоро за някои неуместни инциденти подадохме жалба. Нещата стават по-лоши и по-лоши всеки ден. Все по-често се говори за фенски карти. Въвеждането им ще означава край за нас.

– Добри ли са отношенията ви с ръководството на клуба?

– По принцип, феновете имат нормални отношения с играчите и ръководството. В управлението участва кооператив от фенове на Бохемианс, който е създаден през 2005 г. с цел събиране на средства за погасяване на дълговете и съхраняване на клуба. За щастие тогава можахме да се справим с тази задача.

– Какви хореографии подготвяте за мачове? Използвате ли пиротехника?

– Обикновено четири часа преди началото на мача отиваме на стадиона, за да подготвим хореография и да разпространяваме наши артикули. На всеки домакински мач използваме пиротехника, а понякога и на гостувания.

– Посещавате ли други видове спорт освен футбол?

– Понякога ходим на хокей и футзал. В други видове спорт Бохемианс няма клубове.

бохемианс3– Колко популярен е неонацизмът в Чехия днес? Как хората се отнасят към съветската инвазия в Чехословакия през 1968 г.?

– В Република Чехия и Прага, разбира се, има много нацисти, но много хора ще ви кажат, че не са расисти, но мразят циганите. Това е голям проблем. Сега е възможно да се отбележи спад на нацисткото движение в Чехия и се опитват да привлекат нови хора. Нацистката и расистката партия DSSS в момента е забранена. Комунистите провеждат периодично митинги, но тях ги подкрепят само пенсионери. Заради събитията през 1968 г. много хора мразят комунистите, но в последно време комунистическата партия увеличава броя на избирателите си. Трудно ми е като анархокомунист да обясня на хората в Чехия, че съм против авторитарния комунизъм и не подкрепям Ленин и Сталин, и не искам да се връща това.

– Колко фенове ходят по гостувания? Кои са най-далечните ви гостувания?

– На всяко гостуване се събират най-малко 50 фенове на Бохемианс. Най-далечното пътуване е около 350 км., два пъти в сезона. Аз ходя на гостувания на 150 км. от Прага. Ние не ходим извън пределите на Чехия, но понякога има пътувания за подкрепа на Санкт Паули или друг клуб.

– Сред  вашите фенове има ли представители на субкултури?

– Да, има много пънкари и скинхедс. Периодично се провеждат тук концерти на местни пънк и хардкор колективи. Сред различните музикални групи има привърженици на нашия клуб. Например, бандата Mouthguars от Австралия има изобразено кенгуру на логото си. Бандата The Ruckers изпълнява популярната песен Power and Glory.

– Какво знаете за феновете в Русия? Чували ли сте за Партизан Минск и Арсенал Киев?

– Знаем, че тези два клуба преди година имаха големи финансови проблеми. Няколко фенове на МТЗ и Арсенал бяха на мач в Чехия. Аз лично много харесвам песните и хореографиите на руските фенове, но не ми харесва огромният брой расисти по футболните трибуни и нацистката символика. Знам, че Спартак Налчик имат антифа ултраси, за други не знам.

бохемианс4– Често ли се случват сблъсъци между фенове и използвате ли оръжия?

– В Чехия не се използват оръжия, но понякога човек може да има бокс или телескопична палка, но само като средство за самоотбрана. Битки се случват, но не толкова често.

– Фенската сцена на коя страна ти харесва най-много?

– Труден въпрос. Може би по-интересни са ми ултрасите от Сърбия, Русия, Гърция, Аржентина, Полша и Германия.

– Какви са бъдещите ви планове?

Подобряване на качеството на нашите хореографии, увеличаване броя на феновете по гостувания, а клубът трябва да запази своето място в елита на Чехия.

– Пожеланията ти към антифашистите в Русия?

– Борете се с расизма и предразсъдъците по всякакъв начин! Занимавайте се с бойни спортове, правете DIY стикери, четете книги, за да държите на ниво теоретическите си знания. Всеки може да причини съществена вреда на нацистите.

Спорт, здравословен начин на живот, антирасизъм! Либертарен комунизъм!

Източник: Left Side Terraces

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.