Полският фен клуб на Санкт Паули

санкт паули полшаНие сме бригада Джон Мартен – единственият официален фен клуб на Санкт Паули в Полша.

Името на нашата бригада идва от Джон Куна (на англ. името Куна е Мартен), който е полски пират, герой на роман, написан от Януш Майснер. Куна е гдански разбойник, който е на служба при англичани, французи и поляци.

Официално се появяваме през есента на 2011 г., когато основателите се срещат в град Торун, за да бъде обсъдено как да бъде организиран и как да функционира фен клубът. Членовете на нашия фен клуб са от цяла Полша, но най активни са тези в градовете Турон и Познан. Във фен клуба официално има 40 човека, като се има предвид, че те са изложени на голяма опасност в Полша в наши дни. Очевидно е, че ние се противопоставяме на всички предразсъдъци: расови, сексистки, против неофашизма и тоталитаризма. Като открити фенове на Санкт Паули ние се сблъскваме с агресията на крайнодесните боунхедс, които вярват, че могат да превърнат идеите си в реалност. При това положение не можем да правим компромиси и като фен клуб правим всичко възможно да стане ясно в каква среда действаме. В рамките на фен клуба организираме гостувания на мачове и предоставяме билети, правим фенски срещи, разпространяваме фенски и клубни артикули и популяризираме идеите, които стоят зад този фен клуб. Бригадата Джон Мартен организира подкрепа за добри каузи (тази година пуснахме тениска на Санкт Паули с подписите на всички играчи на благотворителен търг).

Ходили сме няколко пъти в Хамбург, който е прекрасен град. Всеки път се чувства специална атмосфера! Там винаги срещаме невероятни хора и се запознахме с някои нови места в Хамбург. Когато пристигнем в квартал Санкт Паули, бързо умората ни изчезва след 10 часа път. Пътуването за мач винаги е било предизвикателство, нужно е да се работи усилено, за да се съберат 15-20 човека. Всеки ден в Хамбург е добра възможност да се поговори с други фенове, да се обменят идеи, да се виждат нови гледни точки и да се обединяват нашите действия. Ние наистина харесваме атмосферата в Хамбург, навсякъде може да се почувстват положителни емоции. Тук непознати могат да си говорят така все едно се познават от много години! Всички в нашата група смятат, че Хамбург е най-красивото място на света. Това е магията Санкт Паули.

Събираме се и по домовете и гледаме мачове по телевизията. Когато не ги дават по телевизията, ги гледаме по интернет. Определено предпочитаме да гледаме мачове на живо в Хамбург. Имаме три групи от членове в Турон, Лодз и Познан, така че да си направим по-голяма среща не е проблем. За съжаление, по баровете в Полша рядко се пускат мачове на Санкт Паули.

Тук изцяло антифашистки клубове не съществуват. Хората създават с антифашистите малки групи за подкрепа. За съжаление, в Полша това е много опасно. Имаме прекалено много фашисти. Повечето хора в Полша не знаят кои са Антифа, но искат да се бият срещу тях. Това е ужасно, но всяка година имаме все повече и повече хора, които проявяват силен интерес към фашизма и нацизма. Хората търсят на най-неподходящите места алтернативи на това, което е лошо в нашата болна страна.

Да се движим с лого на Антифа или Санкт Паули в повечето случай завършва с побой. Ние не се страхуваме и се бием. На висок глас трябва да се каже, че поляците не се учат от грешките си.

санкт паули полша1 санкт паули полша2 санкт паули полша3 санкт паули полша4 санкт паули полша5Източник: Left Side Terraces

Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.