Антифашистка демонстрация във Варшава

полония варшаваВъв Варшава на 8 ноември се проведе антифашистка демонстрация. Така ние отпразнувахме Международния ден за борба срещу фашизма и антисемитизма. Въпреки лошото време (дъжд, вятър, студ) над 1500 души дойдоха до Варшавския университет.

Имаше членове на всички антифашистки групи и организации от цяла Полша, както и гости от Германия, Чехия и Беларус.

Университетът е символично място. Тук са се извършвали антисемитистки дейности от страна на фашистите.

Първоначално отидохме пред сградата на Парламента, където международна антифашистка делегация запали свещи под паметника на Армия Крайова – това са герои, които са се сражавали срещу нацистката окупация.

След това демонстрация достигна до скуотовете; Сирена и Пшиходния – година по-рано ние ги защитихме от атака на фашистите.

Краят на демонстрацията беше на площада, където застанахме под дъга – това е символ на борбата срещу крайната десница. Те все още искат тя да бъде махната, няколко пъти я подпалваха – според тях дъгата е символ на хомосексуалността. За нас е символ на свободата.

По време на демонстрация имаше много изказвания на членове на антифашисткото движение, профсъюзите и хора на културата. Всеки говореше за заплахата от фашизма и как кризата на капитализма подкрепя фашистите. Фашистите са слуги на капиталистите.

Този ден улиците бяха наши – фашистите дори не посмяха да се появят. След демонстрацията бяхме в клубове, в които имаше специални атракции, организирани за участниците в демонстрацията.

Полша, както и цяла Източна Европа, е място където фашистите са огромна заплаха. Всяка година се случват хиляди нападения – много хора са бити. Убийствата не са изключение. Фашистите действат все по-силно и властта и църквата ги подкрепят. Антифашистките групи остават сами. Всеки ден е борба. NO PASARAN!

полша полша1 полша2 полша3 полша4Rebel Ultras

Advertisements
Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s