RFC Lions Ska

rfcФутболен клуб RFC Lions Ska е създаден в Казерта (Италия) през 2011 г. по идея на група момчета и момичета, споделящи страстта към спорта и ска музиката. Това не е просто „обикновен“ футболен отбор, а свободно сдружение на хора, отворено към всеки, който е съгласен с принципите на проекта (във и извън терена): да осъзнава какъв трябва да бъде футболът – отворен и достъпен за всеки, да се базира на ценностите на антирасизма и да изкоренява всяка форма на дискриминация.

Проектът е отворен за всички, без ограничение на пола и годините. В момента участват активно като играчи и поддръжници над 30 човека: студенти, неквалифицирани работници, самостоятелно заети, щатни и безработни хора, амбулантни търговци и т.н.

Тимът е подкрепян от “Gradinata Antirazzista”, група създадена от някои „ветерани“ от проекта, които решават да се преместят от терена на трибуните. В групата има момчета и момичета от Казерта и имигранти. “Gradinata Antirazzista” е основната част на проекта RFC Lions Ska и се базира на антифашистките и антирасистките идеи, и се противопоставя на всички форми на дискриминация.

RFC Lions Ska игра и спечели „Trofeo Libertadores” в Арцано (Неапол). Турнирът е организиран от Стела Роса Наполи и е насочен към формите на социализация, изграждане на мрежи и солидарност чрез футбола във Неапол, където мястото е пренебрегвано от институциите. RFC Lions Ska също взима участие в антифашистки и антирасистки турнир в Куатро (Неапол), организиран от друг интересен тим, наречен Куартоград, който има същото разбиране за футбола, че трябва да бъде достъпен за всеки. На този турнир RFC Lions Ska достига до финалите. Отборът взима участие и в последните две издания на международното събитие “Mondiali Antirazzisti”, което се организира от италианския съюз „Спорт за всички“. Отборът има все по-голям успех: по време на изданието през 2013 г. RFC Lions Ska печели второ място във футболния турнир и печели също “Mondiali Antirazzisti Cup”, която признава за годината проекта като най-добър срещу всички форми на дискриминация.

Като антирасистки отбор, проектът RFC Lions Ska разбира футбола като средство за социално приобщаване и срещу дискриминацията и социалната изолация. RFC Lions Ska твърдо вярва, че всеки трябва да има възможност да практикува спорт. Ето защо проектът иска да разпространява посланието за необходимостта от ефективно „спортно гражданство“, с искане за преразглеждане на нормите и правилата, които предотвратяват свободния достъп на младите хора, които не са италианци, до спорта. Проектът има за цел да използва футбола като ефективно средство за борба срещу фашизма и всякакъв вид дискриминация, вкоренена в тази идеология: расизъм, сексизъм, хомофобия. RFC Lions Ska са антинационалисти и действат в полза на мултиетническото и мултикултурното общество. Поради тази причина, RFC Lions Ska не пита за спортен талант и способности, като предпоставка за присъединяване към отбора, а е достатъчно само да се споделят ценностите и идеите на социалния проект.

В момента в отбора има играчи от Италия, Украйна, Сенегал, Гана, Перу, Бурунди и Кот д’Ивоар.

rfc1 rfc2 rfc3Източник: Left Side Terraces

Advertisements
Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s