Laziale Antifascista

лациоМного смятат, че всички фенове на Лацио са фашисти. Това не е вярно. Това е стереотип, който е създаден от крайнодесните партии, за да проникват на стадиона. Феноменът започва през 1987 г. с появата на IRRIDUCIBILI. Преди това феновете на Лацио са със смесени и/или аполитични възгледи. Историята на Лацио винаги е била антифашистка. Лацио е създаден през 1900 г. като спортен клуб, който да бъде в състояние да практикува спорт сред по-бедните слоеве на населението. Избрано е неговите цветове да бъдат бели и сини, които символизират олимпийския дух и стремежа посредством спорта да се постигне мир, равенство и братство между народите.

През 1927 г. фашисткият режим иска да обедини всички съществуващи римски отбори в един отбор – Рома, като само Лацио се противопоставя на това заради високия авторитет на отбора в обществото. През Първата световна война теренът на Лацио се използва в качеството си на земя за отглеждане на продукти за жителите на Рим. От 1900 г. до 1987 г. няма никакви организирани фашистки групи на стадиона. Има групи, които са открито анархистки или комунистически: I Tupamaros, il Gruppo Rock, il Gruppo Erotika, Il Commando Aquila San Basilio-Talenti, gli Eagles Supporter. През 1970-те и 1980-те години (в Италия тези години се наричат „години на оловото“) различни фашистки партии решават да влязат на стадиона като финансират създаването на нови групи, за да получат гласа на фена, използвайки неговата вярност.

Имайки политическа организация, повече пари и оръжия и получавайки подкрепа от подземния свят на Рим и Камората, тези нови групи проникват в Curva Nord, а по-старите групи се разпускат в знак на протест.

За 20 години Irriducibili използва стадиона за търговия и използва „политическия“ Лацио за забогатяване. Те създават този стереотип благодарение на римската преса (подкрепяща основно Рома), която посочва феновете на Лацио като фашисти и ги дискредитира пред обществото.

Нашето движение е създадено, за да се противопостави на всичко това. Искаме да стане ясно на света, че фен на Лацио не означава фашист и че ценностите на Lazialità са различни от тези, които проповядва Irriducibili. Тези червеи използват Лацио, за да правят печалба и да получават гласове… това не са истинските фенове на Лацио.

Нашето движение иска да разбие този стереотип, който година след година формира съзнанието на много млади хора, които идват на стадиона, за да подкрепят Лацио и в крайна сметка подкрепят организираните фашистки групи. Ние искаме да променим нещата в културно отношение и да премахнем всичката тази пропаганда, която се крие зад името на Лацио. Искаме да защитим нашите ценности.

В Рим има хиляди лациали, които са антифашисти. Нашата цел е да ги обединим и организираме. Както по времето на италианската Съпротива, ние се опитваме да обединим хора, които изповядват различни политически идеи (комунисти, анархисти, социалисти, либерали), с цел противопоставяне на фашизма. Сега се налага да действаме като партизани, защото фашистите имат връзки с организираната престъпност, разполагат с оръжия, имат своя организация, която при нас липсва.

Движението ни съществува с цел превъзпитание на феновете на Лацио, за да може в новите поколения да проникнат тези идеи, които първоначално са наложени в клуба от неговите основатели. Ние формираме организирана аполитична група, за да имаме силата да се противопоставим на гнусната фашистка заплаха, за да избавим Лацио от този позор. Към този момент ходим в различни сектори на стадиона и встъпваме срещу расистките възгледи, наложени от фашистите. Стремим се да образуваме уникална група, чрез която искаме да стане ясно, че стадионът никога не трябва да попада в ръцете на фашистите и тяхната расистка пропаганда!

лацио1 лацио2 лацио3Източник: Left Side Terraces

Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.