Историята на Brigadas Amarillas (Кадис)

кадисИсторията на Brigadas Amarillas започва в началото на 1980-те години с една младежка антифашистка група от фенове на Кадис, които решават през 1980 г. да създадат могъща групировка като тези на английските хулигани и италианските ултраси. Първото име на групировката е “Frente Cádiz” и се разполага в сектора, наречен Преференция. Те започват да подкрепят отбора, както никога преди (пиротехника, шалове, знамена…). Следващата година сменят името на “Barra Ultra” и правят първото си пътуване като група.

През 1982 г. окончателно името се променя и на стадиона се появява знамето “Brigadas Amarillas” в сектора Фондо Сур (по-евтин сектор зад вратата). Знамето е без червена звезда, защото жената, която го прави смята, че е свързано с GRAPO. Името идва от “Brigate Gialloblu” от Верона, но заради дългия превод се използва само “Amarillas” („Жълто“ без другия цвят на отбора). Също така в тези години групата избира като основен образ Че Гевара, защото всички нейни членове са работници и имат леви идеи, факт, който продължава и в наши дни.

По това време тимът играе в първа дивизия и Brigadas прави много пътувания, най-вече в Андалусия. Появяват се първите сблъсъци с други съперничещи групи (като тези на Севиля и Малага). В тези години се създават някои групи като “Killer Boys” и “Curva Sur”. Това е времето, в което за първи път правим фенски артикули като шалове, тениски и членски карти.

До 1987 г. групата не спира да се разраства. Пътуванията са масивни и присъствието ни в града става известно не само заради футболните мачове, но и заради демонстрациите срещу безработицата в залива на Кадис в полза на промишлеността и публичното образование. Докато групировката се увеличава, се случват също и сблъсъци. Първите проблеми идват с частната охрана на стадиона, глобите, арестите и побоищата. Това е първата голяма криза на Brigadas, заради която членовете й намаляват до 20-30 човека.

1990-те години са различни. Brigadas Amarillas отново се разраства, тъй като в нея влизат нови млади хора, но отборът изпада от първа дивизия в Сегунда Дивисион Б (трета дивизия на испанския футбол) само за три години. Това са години на борба, за да се запази клубът жив. Случва се нещо много важно през 1990-те години: във Валекас (Мадрид) е създадена нова групировка – Bukaneros на Райо Валекано, и членовете на Brigadas започват да контактуват с нея. Така започва нашето братство, което днес включва не само двете групировки, но също двата клуба и привържениците.

След 9 години в Сегунда Дивисион Б, през 2003 г. отборът се връща във втора дивизия и Brigadas Amarillas е по-голяма от всякога. През тези години правим големи акции, като запълване изцяло сектора на стадиона с пиротехника, докато светлините на стадиона са загасени.

През последните години клубът не е в стабилно положение. Brigadas Amarillas е с доста опит като групировка и с новите технологии и възможности участва в глобални действия срещу расизма, хомофобията и дискриминацията на стадиона, по улиците, както и в различни други събития. Отпразнувахме и някои събития, като например стогодишнината на клуба, 30 години Brigadas Amarillas и 20 години братство с Bukaneros.

   

Източник: rebelultras.com/latest-news/europe/brigadas-amarillas/

Реклами
Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.