Интервю с Action Sedition

Actio_Sedition_01Това интервю е от февруарския брой на списанието Tres Flechas (издава се от RASH Гуадалахара, Мексико).

– 3FZ: Как сте? Моля, представете се и разкажете как започна бандата?

– Здравейте, другари! В Action Sedition са: Milioi! (екс – Diarrhee Bucale, Les Gens D’armes) бас и вокал, Remi (екс – In Situ) китара, Bo (екс – Open Wounds) китара, Eric вокал, и Junior барабани. Бандата свири в този състав от септември 2011 г.. Първият ни концерт е в Монреал.

През петте години преди това, участниците в Action Sedition бяха в различни банди, но се познавахме. В музикален план сме повлияни от различни стилове: от хардкор до стрийтпънк и от метъл до анархопънк, и разбира се Ой!.

– 3FZ: “Rapport de Force” е много добро издание, осем Ой!/пънк песни. Какво можете да кажете за него?

– Това е нашето първо CD, което е в качеството си на демо. Когато дойде време да записваме, имахме достатъчно песни за LP, така че взехме и ги записахме. Албумът е изцяло DIY и е записан в хип-хоп студио, което е на нашите приятели от K6A. Тъй като Bo се занимава с компютърна графика, той направи необходимата графика за CD-то.

Това са осем песни, които засягат различни теми, и са съсредоточени около политиката и приятелството. На нашите изпълнения, както и в “Rapport de Force”, встъпваме с либертарианска, феминистка и антифашистка позиция. Много от темите в албума са важни за нас: в „Soeurs D ‘Armes“ се пее за жените в нашата сцена, „Prisonniers Politiques“ изразява нашата омраза към съдебната система и полицията, “L’Exploiteur” разказва за експлоатацията на работниците в Южна Америка, които са нископлатени, за да може да се обезпечава САЩ с колкото се може по-евтини продукти.

Actio_Sedition_02– 3FZ: Как се появи името Action Sedition и какво значи за вас?

– Беше ни доста трудно да изберем подходящо име. Първоначално свирехме без име. На френски думата „sedition“ означава заговор с цел сваляне на правителство и текущата властна структура. Тъй като много революционни групи в историята са били обвинявани в „подстрекателство към бунт“, ние решихме, че това ще бъде един добър начин да ги почетем. Като източник на вдъхновение за нашето име служи и песента “La Sedition” на френската хип-хоп група 2 Bal 2 Neg, която е саундтрак на филма “Ma 6-T va cracker”. Във филма се разказва за крайградско гето във Франция и точно отразява нашето мнение по този въпрос.

– 3FZ: При вас в бандата има жена басист/вокалист. Колко активно в Монреал участват жените в пънк и скин движението и политическите организации?

– В Монреал жените в сцената често се сблъскват с открито мачистко поведение или със скрит мачизъм. За щастие, има много жени в пънк и скинхед сцената, особено в политизираната. Тук, в Монреал, много жени свирят в банди и са членове на комунистически и анархистки колективи. Има дори женско обединение “Montreal Sisterhood”, което се занимава с борба срещу сексистките възгледи в нашата сцена и се бори против фашизма, патриархата и капитализма.

Actio_Sedition_03– 3FZ: Вие сте политическа банда. Имали ли сте проблеми на ваши концерти? Проблемни ли са разговорите за политика в Монреал?

– Ние никога не сме имали проблеми, свързани с нашите политически възгледи, по време на концерти, нито с полиция, нито с нацисти. Монреал е относително открит град в политически смисъл и боунхедс не представляват сериозна заплаха за сцената. Има малко нацисти, които са тихи и дори не се опитват да атакуват нашите концерти. Те имат проблеми с организирането на своите концерти. Трябва да правят тайни концерти в предградията, далеч от града. Единственото нещо, което могат да правят, е да публикуват картинки за нас във Фейсбук, над които ние дружно се смеем.

– 3FZ: Сега в Европа има криза… Какво мислите, когато гледате по телевизията, как работническата класа се унищожава от банките и капитализма?

– За нас е очевидно, че икономическата криза е неразделна част от капиталистическата система. Докато не се случи социална революция, ще продължаваме да наблюдаваме такъв тип социални явления и техните последствия, като например ръста на фашизма. Ние сме антикапиталисти и либертарианци и смятаме, че единственият начин да спрем капиталистите и големите банки, е организираната борба, чрез която ще се избавим от тях завинаги. Ние също смятаме, че антифашистката борба трябва да включва в себе си антикапиталистическа и антидържавна борба, защото фашизмът е страничен продукт на репресивната система. Ние подкрепяме всички онези, които се борят срещу бедността по света.

Actio_Sedition_04– 3FZ: Контракултурната музика е оръжие на антикапиталистическата съпротива, но каква е следващата стъпка за пънкарите и скиновете да се самоорганизират?

– Надяваме се, че нашата музика може да направи от хората в нашата сцена оръжие за съпротива срещу различните форми на потисничество. За нас следващата стъпка в организирането на пънкарите и скиновете е организирането на колективи, такива като RASH и “Montreal Sisterhood”. Политическите организации трябва да станат по-открити и да приемат пънкари и скинове в своите редици. Трябва да политизираме нашата сцена и да се борим срещу предразсъдъците, които съществуват по отношение на пънкарите и скиновете.

– 3FZ: “A world where many worlds fits” е един от многото сапатистки лозунги. Чували ли сте за Сапатистката армия за национално освобождение (САНО) (исп. EZLN) в Южен Мексико?

– Няма много информация на френски език за това, което се случва в Чиапас, но в началото на 2000-те, ние често слушахме за сапатистката съпротива чрез антиглобалисткото движение. От това, което знаем, е че съпротивата на САНО е достойна за възхищение и трябва да се използва в качеството си на пример за нашата борба. В Канада също има активно движение на коренното население, което ние подкрепяме и което, както казахме, трябва да бъде вдъхновено от борбата в Чиапас.

Actio_Sedition_05– 3FZ: Според вас еволюцията на пънка положителна ли е? Днешните банди по-добри ли са от тези в миналото?

– Не смятаме еволюцията нито за позитивна, нито за негативна. Музиката се развива, смесват се стилове и се създават нови, в които свирят много добри банди, както и много банди от миналото. Лично ние чувстваме влияние както от много от старите банди, така и от по-новите. Повлияни сме и от различни стилове, не само от пънк и Ой!.

– 3FZ: Какви са бъдещите ви планове?

– Планираме през пролетта на следващата година да пуснем албум, възможно е сплит с френска банда (сплитът със Spanner току-що беше пуснат и скоро ще излезе сплит със Streets Of Rage). Тази есен ще имаме турне в Онтарио – това е друг регион в Канада, където основният език е английски (всички наши песни са на френски). В момента се занимаваме с организирането на турне в Европа през 2015 г., в което планираме да посетим Германия, Франция и Англия. Чакаме с нетърпение турнетата и винаги сме отворени за покани, в Монреал или където и да било, може дори в Мексико?!

– 3FZ: Compas! Благодарим за отделеното време. Надяваме се скоро да ни зарадвате с нови записи. Как хората може да се свържат с вас?

– Големи благодарности за интервюто и за борбата, която водите! За нас е чест да си сътрудничим с мексикански другари. За да се свържат с нас, хората могат да ни пишат на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/actionsedition или да се свържат с нас по електронната поща: actionsedition@gmail.com . Всички наши песни са на разположение в YouTube.

Viva Zapata!

Viva la Revolucion!

Action_Sedition_06Източник: rash-russia.blogspot.com

Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.