Историята на Ultras Inferno 96 (Стандарт Лиеж)

стандартМежду 1995 г. и 1997 г. стадион Склесин е реновиран, за да бъде готов за мачовете от Евро 2000. Митичната трибуна “Terril” на стадиона е съборена и на нейно място е направена нова трибуна с три тераси. Именно тук започва дейността си хулиганската групировка Hell Side 1981. След повторното изграждане на стадиона, атмосферата по време на мачове се променя драстично. Двама младежи от Hell Side 1981, които се чувстват много засегнати от тази промяна, решават да създадат групировката “Ultras”, за да има силно присъствие на новата трибуна. С няколко други приятели започват да ходят на втората тераса на блок 3 и създават Ultras Inferno 96, която е секция на Hell Side 81.

Стига се до споразумение с полицията да се вкарват на стадиона знамена, транспаранти и други подобни. Така първата „официална“ хореография е направена на 17 август 1996 г. (на тази дата е официалната годишнина на групата) на мач срещу Локерен. Ultras Inferno 96 стават първата ултрас група в Белгия. Все по-често се правят хореографии, а Ultras Inferno 96 се превръща независима групировка, която вече не е секция на Hell Side 81.

стандарт лиежМалко преди началото на сезон 2001/02 групата решава да се установи на първата тераса в блок H3. Целта е да се разпространи ултрас атмосферата из целия стадион, но скоро това се проваля. През 2002 г., за да се възстанови силното присъствие на групировката на стадиона, няколко членове отварят място, където всички участници в групата могат да се събират и да се направи официална структура. Така се появява La Cosa SL, сдружение с нестопанска цел. На новото място могат да се събират членовете, да подготвят хореографии, да организират купони, срещи и т.н. Даден е нов импулс на групировката.

Ultras Inferno 96 решават да се върнат на средната тераса и да се установят в блок E3 отново. С началото на сезон 2002/03, Hell Side 81 и Ultras Inferno 96 са отново рамо до рамо на стадиона.

Групировката се разраства през следващите години и в нея са добре дошли нови членове. Създават се две регионални секции – UI96 Hainaut Section през 2002 г. и UI96 Brussels-Brabant Section през 2004 г. През 2004 г. групировката започва управлението на официална билетна кампания и организира собствени пътувания за гостуванията.

През 2002 г. Ultras Inferno 96 започва да бъде все по-активна в антифашисткото/антирасисткото движение, или по-общо, в борбата срещу всички форми на дискриминация и неравенство. Така през 2002 г. е организирано първото събиране на хранителни стоки за Restos du Coeur (организация, която помага на бедните, като им предоставя храна, консумативи и обща помощ). Събирането се организира вече всяка година преди началото на зимата. През 2007 г. групировката става част от антифашистката мрежа ALERTA и през 2009 г. в Лиеж организира свой турнир.

Към днешна дата UI96 има около 700 членове, като 150 от тях са ядрото на групировката.

Rebel Ultras

стандарт лиеж1 стандарт лиеж2стандарт лиеж3 стандарт лиеж4 стандарт лиеж5 стандарт лиеж6 стандарт лиеж7

Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.