Интервю с представител на групата La Barra Brava (Ди Си Юнайтед, САЩ)

ди сиИнтервю с фен на Ди Си Юнайтед, който представлява групировката La Barra Brava, която от няколко години прави много добри представяния във Вашингтон. Въпреки че футболът не е номер едно в САЩ и отстъпва на баскетбола, бейзбола, хокея и американския футбол, на футболни мачове средната посещаемост е 20 000 души, така че не всичко е толкова лошо, колкото си мислим.

– Представи се.

– Аз съм хърватин. Преместих се в САЩ, за да уча в колеж и да работя. Започнах да подкрепям отбор от МЛС. Знаех за съществуването на МЛС, но си мислех, че е нещо подобно като на бейзбол и не исках да ходя на стадиона. След това случайно видях мач по телевизията и видях, че има потенциал. Реших да помогна, вместо да си седя вкъщи и да псувам.

– Кой отбор подкрепяш?

– Динамо Загреб е моята първа любов. В САЩ подкрепям Ди Си Юнайтед.

ди си1– Този отбор популярен ли е във Вашингтон? Каква е посещаемостта на домакинските мачове?

– Не е много популярен, защото в града има отбори по баскетбол, бейзбол, американски футбол и хокей на лед. Средната посещаемост е 21 000 души. Футболът тук е по-популярен от другите градове и това се вижда с всеки изминал ден, особено сред младежите, защото всеки знае, че няма нищо по-добро от това да играеш футбол, докато си млад.

– Съгласен ли си с фразата „support your local football club“ или във Вашингтон подкрепят други отбори от МЛС?

– Разбира се, че съм съгласен. Всички подкрепят местния отбор и ако се преместят в друг град, те подкрепям стария си клуб (надявам се, че няма да видя предатели в нашата групировка). Наши момчета, които са се преместили в други градове, подкрепят Ди Си Юнайтед. Хората често се местят от място на място в Съединените щати.

ди си2– При вас има ли расистки конфликти?

– Не, и не може да има, защото иначе трябва да се избием един друг.

– Вашата ултра групировка има ли някаква политика?

– Никаква политика. Нашата политика е Ди Си Юнайтед.

ди си3– Какво ще кажеш за полицията около сектора? Случват ли се неприятности около сектора или стадиона?

– Няма неприятности. Преди време имахме проблеми със службата за сигурност, но сега нямат право да се приближават близо до нас, само полицията има. Последният път, когато службата за сигурност дойде и се опита да наруши нашите права, полицията им нареди да си тръгнат или ще трябва да ги арестува. Проблеми с полицията няма, няма надписи АСАВ. Ако има някакви проблеми, то те са само по гостувания. Знам, че е модерно да мразиш полицията, но ние нямаме причина да ги мразим. Някои полицаи са били с нас по гостувания, някои са помагали финансово.

ди си4– Имате ли приятели в МЛС? Вашият отбор има ли врагове?

– Фенската сцена в МЛС не е достатъчно развита, за да се случва нещо подобно. Може в бъдеще да се появят отношения между клубове, а може и да не стане.

– Какво можеш да кажеш за пиротехниката по стадионите? Както можем да видим, пирото не е много популярно. Има ли някакви закони срещу пиротехниката по стадионите?

– Да, разбира се, пиротехниката е незаконна и за подобно нещо може да те пратят в Гуантанамо, в затвора с опасни терористи. Шегувам се, не знам какво могат да ти направят, ако използваш пиротехника и впрочем това, което казвам може и да е вярно. Пиротехниката е нелегална навсякъде и почти никой не я използва. Тя се използва по други събития и върху нея се обръща голямо внимание. Ние палим само самоделни факли.

ди си5– Защо американците не пеят дълги песни, а правят само кратки скандирания?

– Това е пълна глупост. Може би сте гледали бейзбол. Американците, които се намират в Barra Brava пеят дълги песни, които са учени от болшинството от самото детство.

– Каква е ролята на клуба, ако говорим от подкрепа? Със свои пари ли правите хореографиите си?

– Никакви парични помощи няма. Ако аз правя хореография, бих отказал парите от клуба. Всички пари, които получаваме са от продажба на артикули. Клубът помага в друг план, но не и с пари. Те ни предлагат помощ с различни материали и аз ги уважавам за това, но им казваме, че ако искат да помогнат, трябва да печелят и трофеи. Ние не сме Барселона, където клубът се занимава с хореографиите.

ди си6– Случват ли се сблъсъци с фенове преди или след мачове?

– Да, понякога, но не често. Обикновено това се случва с тези, които ходят по гостувания, но ние не ходим често, защото е скъпо и трябва да се пътува дълго време. Ние не започваме сблъсъци, но не бихме позволили на никого да ни обижда.

– Колко струват билетите и колко е абонаментът за един сезон?

– Колко е абонаментът за един сезон не знам, може би няколко стотин долара. Цената на билетите е около 25 долара, по-евтино е за членовете на групировките. Ние продаваме билети за нашия седми сектор (мисля, че само Ди Си Юнайтед в САЩ позволява на феновете да продават билети). Билетите зад вратите са малко по-евтини, така че е възможно на новия стадион да се преместим зад вратите.

ди си7– Защо американците ходят със странни дрехи по стадионите? Какви дрехи предпочитат ултрасите (кежуал стил, полски стил, английски стил (Stone Island, Fred Perry и т.н.)?

– Не знам, холандците също носят странни дрехи, не сте ли ги виждали по време на Световното? Американците обикновено носят нормални дънки и тениски. Феновете носят дрехи на дадена групировка или на футболния клуб, който подкрепят. Нашата групировка обикновено носи черни (понякога бели или червени) потници, тениски или суитчъри. Не обръщаме внимание на марката на дрехите – това не е модно ревю. Barra не е ултрас група, в която доминира определена тенденция. При нас има ултраси от Европа, има и момчета, които са израснали в Южна Америка, и разбира се американци. Стилът ни е смесица, но най-важното е да подкрепяме отбора 90 минути без да спираме.

ди си8– Има ли много мексиканци на вашия стадион? Харесваш ли ги или не?

– Аз не обръщам внимание на другите, дори и марсианци да бъдат, важното е, че подкрепят Ди Си Юнайтед. Повече мексиканци ходят на стадиона, когато играем с мексикански клубове. Мисля, че мексиканските момчета не подкрепят само отбор от МЛС, защото Мексико е близо, но за мен е различно, защото Динамо Загреб никога няма да играе с Ди Си Юнайтед.

ди си9– Интересно е как момчетата от Ривър Плейт се отнасят към американската Barra Brava?

– Става на въпрос за Los Borrachos del Tablón, нали? Нямаме отношения с тях и си мисля, че те дори не знаят за нас. Те са една от най-големите „бара брава“ групи в света. В нашата групировка има няколко момчета от Ривър Плейт и това е по-простата причина, че в нашата група има момчета от над 80 различни клуба. Така е, защото много от нас са имигранти. Нашето име е име на групи от Южна Америка – бара бравас, само в Бразилия се наричат торсида, а в повечето европейски страни – ултрас. Групата ни е създадена от аржентинци и боливийци. Нарекли са я така, както наричат групите в страните им. Може би, ако аз създам група, тя ще се нарича Ultras DC.

ди си10– Ходиш ли по гостувания?

– Да, но не забравяйте, че САЩ е голяма страна и най-близкото гостуване е на пет часа път с автобус, а следващото е на седем часа път. На другите гостувания ходя със самолет. През последните години съм изминал 30 000 км. и това причинява значителен удар по кредитната ми карта.

– Какъв транспорт използвате?

– Всякакъв: леки автомобили, автобуси, микробуси, самолети. Популярни са самолетите за гостувания по другите градове или да наемете коли и микробуси под наем.

– Има ли някаква цензура върху транспарантите? Кой дава съгласието какво да пише по знамената?

– Хм, контрол? Цензурата е този, който прави транспаранта.

ди си11– Преди мачове пиете ли бира? Сред вашите ултраси има ли sXe (straight edge)?

– Преди мачове се събираме по парковете (някъде пет часа по-рано) и пием много бира и други напитки. Бира има и на стадиона, но е американска бира. Възможно е да има и sXe, но аз не съм виждал нито един. Разбира се, има хора, които не употребяват алкохол.

– Има ли графити на вашия клуб или групировка?

– Всъщност не, все още не сме достатъчно развити за тази цел. Ако имахме художник в стил графити в нашата групировка, щяхме да го караме да прави транспаранти и графити.

– Ползвате ли шаблони?

– Шаблони за надписи по стените? Не.

ди си12– Какво правите, за да привличате хора към хореографиите?

– Човек трябва да има определен манталитет, след време това се появява във всеки. Ние пеем нон-стоп 90 минути. Ако видя, че някой не участва в хореографията, аз викам по него. Знаете какво е чувството, когато повечето хора пеят, а в тези, които не пеят, възниква чувството, че трябва да го правят.

– Имате ли си ваши ултрас шалове? Защо всички американски шалове са направени в един и същ стил?

– Да, правим шалове. На втория въпрос не мога да отговаря, трябва да попитате Adidas. Мисля, че е много глупаво, когато някой плати много пари за разработка на дизайн, а всъщност те си приличат един с друг. Може би си мислят, че никой няма да забележи.

ди си13– Кои са най-добрите ултраси в Западна Европа и Източна Европа според теб?

– Най-добри няма, винаги има топ група и тя се променя с времето. Опитвам се да следвам по-голямата част от ултрас сцената, особено по-малките групи, защото винаги може да се научи нещо от другите. Шегувам се, разбира се, че BBB са най-добрите.

Източник: ultras.org.ua / offside-mag.com

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.