Историята на възникване на групи под името Fedayn

Вече публикувахме на сайта историята на легендарните Fedayn Roma. Сега е време да ви запознаем повече с произхода на самия термин, който дава названието както на тази историческа бригада, така и на много други.

Федаини (от арабски фидаи — „някой, който е готов да жертва живота си в името на каузата“) е термин, обозначаващ членовете на революционни бойни партии, национално-освободителни движения, терористични организации и групировки. Първоначално се е използвала думата хашишини.

Солидарните групи сред палестинските бежанци, които в хода на арабско-израелската война (1947—1949 г.) са бягали или са били изгонени от Палестина, са се наричали федаини. Бази на федаини са се намирали в Египет, Ливан и Йордания. На техните бази преди Шестдневната война (1967 г.) е създадена Организацията за освобождение на Палестина и подобни на нея групи. Сред много леви фракции на Запад те са били много популярни и са разглеждани като предшественици на борбата за световна революция, и са идеализирани.

ромаВ Италия по това време набира популярност извънпарламентарното ляво движение Autonomia Operaia. То се появява през 1972 г. Тази общност от хора се асоциира с борците за свобода, в това число и с тези от Близкия Изток. Наравно с Potere Operaio, това движение дава импулс и играе важна роля в появата на такова явление, като автономизъм. След 1978 г. въоръжените съпротивителни групи, генерирани от действията на Autonomia Operaia и Potere Operaio, като Red Brigades, Nuclei Armati Proletari (NAP), Squadre Proletarie di Combattimento, Proletari Armati per il Comunismo (PAC), Azione Rivoluzionaria, Unità Comuniste Combattenti и Prima Linea, стават особено активни.
Излишно е да говорим, че по това време тези политически движения оказват огромно влияние и по трибуните на футболните стадиони. Ясно се разграничават сферите на дейност между десните и левите политически партии, които оказват влияние по трибуните, а да бъдеш „аполитичен“ през тези години е трудно занимание.
Именно в Италия терминът „федайн“ се разпростира като название на много групи. Първи наричат себе си така тифози от „Вечния град“. В тези години левите господстват по трибуните на Рома, но нека се върнем към историята на оригиналните носители на това звучно име.

рома1След събитията от „Черния септември“ (1970 г.)  федаините са изгонени от Йордания и се преселват в Ливан. Именно те се превръщат във важен фактор за избухването на гражданската война в Ливан. Експулсирането им от Ливан в края на август 1982 г. унищожава не само тяхната географска база, но и митът за тях.

По време на Иранската революция от 1905-1911 г. федаини участват във въоръжените отряди, явявайки се основната движеща сила на революцията.
Федаини са наричани бойците в градските отряди в Алжир по време на национално-освободителната война през 1954-1962 г.
В Египет през 1950-те години федаини са наричани членовете на въоръжените отряди, състоящи се главно от палестински бежанци. Някои източници твърдят, че Египет ги е използвал за терористична война срещу Израел.

Из ал-Дин ал-Касам се счита за първият федайн на Палестина. Неговото име се превръща в синоним на „палестинската съпротива“. Ракетите Касам, именувани в негова чест, са оръжие използвано от палестинските терористи. В арабския свят той е считан за един от първите, които „вдигат палестинските араби на борба срещу ционизма на Израел“.

Федаините в Иран, които са част от иранската ляворадикална организация „Федайн-е Халк-е Иран“ („Жертвай себе си в името на иранския народ“), се опитват да организират борба срещу режима на Хомейни.

казертана

Както можем да видим, федаините винаги са били свързани с лявата идеология. Такава е ситуацията и с техните приемници по трибуните. Може би само австрийците от Fedayn Austria и Fedayn Favac са с дясна идеология. Освен романистите от Fedayn, това име се използва и от групи на други клубове като: Алтамура, Арецо, Барлета, Кампобасо, Карпи, Касино, Киети, Юве Стабия, Ливорно, Лукезе, Наполи, Нола, Палермо, Реджина, Римини, Рионеро, Самбенедетезе, Скафати, Сириняно, Трани, Виареджо и много други. Дори и клуб Есперанс от Тунис.

Offside Magazine, юни 2012 г.

Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.