Left Side Terraces: репортаж от посещението на Gate 9 в Москва

омония русияРепортаж от мача Динамо Москва – Омония Никозия, 21/08/14

След жребия за плейофите на Лига Европа стана ясно, че кипърският Омония ще играе два мача с Динамо Москва. Това означаваше, че легендарното обединение Gate 9 ще дойде при нас в Русия. Хората от това обединение са известни далеч извън пределите на своята страна не само заради подкрепата им към своя отбор, но и заради политическата позиция и антифашистките им възгледи. Е, аз като фен на стила на гръцките ултраси и антифашистките инициативи по футболните трибуни реших в името на празника да отпътувам за Москва за няколко дни (аз живея в град Екатеринбург).

Скъпите гости трябваше да пристигнат със самолета на летището, така че ние се отправихме към Шереметиево. Заедно с мен беше един приятел и един фен от малкия антифашистки сектор на Локомотив Москва. Научихме номера на полета чрез кореспонденцията ни с фенове на Омония в интернет. Самолетът е тръгнал от Ларнака, защото голямото летище в Никозия е под турска окупация от 1974 г. Обиколихме цялото летище и накрая намерихме терминала, на който трябваше да чакаме. Вечерта самолетът с отбора и многото фенове пристигна.

В този момент тишината наоколо изчезна и кипърците започнаха да вдигат шум и да пеят песни. Охранителите на летището бяха малко потресени, но не посмяха да се намесят. Веднага забелязахме разнородния състав на гостите: имаше възрастни хора, деца и няколко жени. За разлика от Русия, където футболът е изпълнен с фашистки маргинали, в Гърция и Кипър той е наистина част от културата.

Приближавайки се към автобусите, феновете опънаха транспарант с думите „Дори и в Москва ще дойдем за нашия отбор“, и се отправиха към хотел Космос с четири автобуса, в един от които беше отборът. Пристигнаха някъде около 150 фенове на Омония (три пълни автобуса), но в Москва в деня на мача бройката достигна до 350. По пътя към хотела учихме кипърците на руски цинични изрази, като пеехме и песни на гръцки (също с нецензурни изрази). Бях с тениска на ПАОК, така че обсъдихме атаката над офис на Златна зора в Солун и акцията на солидарност с 46-те арестувани привърженици на ПАОК. Кипърците също научиха различни детайли за Динамо и тяхната слава на полицейски клуб. Те видяха във фейсбук съвместни снимки на фенове на Динамо заедно с враговете на Омония от Анортозис Фамагуста, с които отскоро феновете на Динамо са в официално братство, така че те се подготвяха за предстоящия мач сериозно.

Поговорихме малко за ултрас сцената в Кипър. За десните фенове на Анортозис, АПОЕЛ, Аполон Лимасол. Добри ултраси всъщност имат отборите на Омония, АЕЛ Лимасол и Неа Саламина. Също така отбелязахме и аполитичните фенове на АЕК Ларнака. Основно това са най-големите движения в Кипър, тъй като самата държава Република Кипър може да я обиколите с кола за няколко часа и големите градове могат да се преброят на пръстите на едната ви ръка. Поради това може лесно да се пътува по гостувания. Най-голямото съперничество на Омония е разбира се срещу омразната фашистка сган от АПОЕЛ, от чието отделяне през 1948 г. се създава Омония. Те ни разказаха за историята на клуба и как комунистическите спортисти са искали да създадат Омония, отхвърляйки фашисткото становище на АПОЕЛ и показвайки на този клуб среден пръст. Също така си спомняме как феновете на АПОЕЛ в Шампионска лига на мач срещу Зенит се побратимиха със синьо-белите заради православието.

Беше ми казано да попитам една фенка от Gate 9 на име Николета за повече информация относно билетите, но тя ми каза, че не знае програмата за престоя в Москва. С нея обменихме няколко приказки и стикери. За следващия ден те бяха планирали обиколка на забележителностите в Москва. Бяхме решили да дойдем следобеда в хотела, за да разберем повече информация за билетите.

На следващия ден дойдохме в хотела. Кипърците тъкмо идваха на партерния етаж от разходка и културен отдих. Част от феновете не бяха се разхождали, а бяха останали в бара. Както знаем някои от феновете на Омония са комунисти, така че отиването до мавзолея за тях беше вълнуващо. След обиколката обяснихме на един от тях защо в Русия има много нацисти и това е така заради изминалата история. Трябваше дълго време да обясняваме тънкостите на руския постмодернизъм. Показахме на няколко пичове снимки на Антифа от Русия, която също е активна организация. Те бяха изненадани от нашата Straight Edge тематика, защото за Кипър това е необичайно. Там феновете преди мачове пушат и пият, независимо от политическите възгледи. Дадох им стикери на различни руски леви организации, които раздадоха на своите другари. Също така им показахме нашето фенско списание “Left Side Terraces” със статия на руски език за тяхното движение Gate 9.

омония русия1Поговорихме с един човек на име Рафаел за териториалните спорове в Кипър. Неговото семейство е пострадало по време на нахлуването на турската армия през 1974 г. Той каза, че хората са били приклещени между два огъня: от една страна турският империализъм, а от друга – гръцкият национализъм. Турското нашествие настъпва след етнически размирици, подхранвани от крайнодясната организацията на кипърските гърци EOKA. Военната хунта на черните полковници в Гърция също иска да получи контрол над острова. Gate 9 не поддържа в този конфликт никоя от страните. Обединението подкрепя единството на турските и гръцките жители на острова.

Бяхме извикани от мъж на около петдесет годишна възраст, за когото ни казаха, че е „шефът“. Това беше един от създателите на Gate 9. Той ни каза, че билетите ще бъдат закупени от стадиона и ни информира кога ще тръгнат автобусите.

В деня на мача стигнахме до главния вход на хотела, където лека-полека атмосферата започна да става зелено-бяла. Там изкараха барабан и започнаха да пеят и да пият традиционната руска водка. Входът и мястото пред хотела бяха украсени със знамена. Първоначално имаше десет човека от фен клуба Cosa Nostra, който е клон на Gate 9 в Лимасол. В крайна сметка всички се събраха. Можеше да се видят хора с артикули на други отбори, които имат антифашистки ултраси. Имаше хора с шалове на Стандарт Лиеж, Апоел Тел Авив, а на барабана имаше стар стикер на Санкт Паули. Имаше един човек със значка на Green Ghetto (фен клуб на Агротикос Астерас от Солун). Почти всички носеха дрехи с антифашистки символи. По това време аз дори забравих, че сме в Русия, където заради такива дрехи можете да имате много проблеми в нашата страна. Кипърците казаха, че в своята страна периодично се бият с нацистите от АПОЕЛ. След една седмица идваше реванша в Никозия и ако бъде предприета атака от гостуващите фенове на Динамо, те ще бъдат готови да отговорят.

омония русия2 омония русия3омония русия4Към 17:00 часа тръгнахме към Арена Химки. С това пътуване до стадиона гостите на руската столица можаха да видят друга местна забележителност – трафикът! Ако в Кипър можеш за два часа път с кола да идеш от единия до другия край на острова, то в Москва за това време можеш да стигнеш до предградията!

Пристигайки на стадиона, от автобусите отидохме за билети. Преди това хората си бяха закупили шалове на Локомотив Москва. Само можем да предполагаме какво са си помислили феновете на Динамо, когато са видели тази гледка. Близо до касите, на оградата стоеше фен на Динамо и кипърците започнаха да го освиркват. Развявайки шалове на Локомотив, те се опитваха да се закачат с тях, наричайки ги пилета (бях им споменал, че в Русия антифашистите наричат нацистите в чест на тези пернати птици). Синьо-белите започнаха да отговарят, но кипърците не се чувстваха уплашени.

След това започнахме да преминаваме през контрола на стадиона, за който кипърците не бяха готови, защото очевидно в Кипър контролът по стадионите е по-хлабав. Няколко ченгета взеха някои от техните стикери. Феновете напълно не разбираха защо се случват тези неща. Ченгетата обясняваха само на руски и комуникацията беше лоша. Самият стадион изглежда твърде буржоазен, дори няма място къде да се опънат знамената. Секторът за гости се намира на твърде идиотско място: зад стъкло в горната част на главната трибуна, наподобяващ аквариум! Знамената висяха директно върху стената на аквариума или където имаше пространство на разположение.

Фенският сектор на Динамо беше наказан за този мач заради расистко поведение. По принцип по трибуните имаше обикновени хора, но все пак известна част от ултрасите на Динамо бяха проникнали на трибуните, но честно казано нямаше какво да демонстрират! В този ден феновете на Омония наистина ни показаха, че се намираме на стадион, а не в опера.

омония русия5 омония русия6

В Москва дойдоха фен клубовете Cosa Nostra (Лимасол), Акаки, Лакатамия, Терсефану (Ларнака), Астромеритис, Литродонтас, Солун, Великобритания. В сектора беше налице и знамето на Кипър. Интересното е, че кипърските нацисти не използват знамето на своята страна, а знамето на Гърция.

Феновете на Омония също така донесоха знаме с Маркс, Енгелс, Ленин и Сталин и след мача ни го подариха. Gate 9 са известни със своята откритост и на тяхната трибуна могат да се видят едновременно поддръжници на Комунистическата партия на Гърция и анархисти, но преди всичко ги обединява идеята на антифашизма. Аз опънах знаме на Санкт Паули. В сектора също имаше и опънато знаме в памет на починал член на Gate 9, който е загинал в автомобилна катастрофа преди няколко години. Това знаме може да се види на много мачове на Омония. По време на мача бяха изпети различни песни. Отдавна е известно, че гърците и кипърците знаят как да пеят по трибуните. В мача Омония два пъти отиваше напред в резултата, особено при първия гол в началото на мача нашата трибуна избухна здраво. Футболист на Динамо получи червен картон, но кипърците все пак не бяха доволни от съдийството.

Мачът завърши при резултат 2-2, което е добър резултат като се имат предвид класата и финансовите ресурси на Динамо. Разменихме си тениска Антифа Русия за шал “Antifa Hooligans Gate 9 Salonica”. Върнахме се в хотела с автобуси, пеейки и изпитвайки радост и там се сбогувахме. Разменихме си контакти. Кипърците оцениха подкрепата от страна на руските антифашисти и бихме били радостни да ги видим в Никозия на техния стадион.

Снимки – http://vk.com/album-37893039_201742007

Left Side Terraces

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.