Интервю с член на фенската група Red Boys (Панилиакос Пиргос, Гърция)

панилиакосОтново ще ви представим интервю с представител на гръцката фенска сцена. Този път ще се съсредоточим върху Пелопонес и малкият град Пиргос в частност. Този район е известен с богатата си история в античния период, но за местното фенско движение не се знае много. Затова решихме да запълним тази празнина и поговорихме с антифашистки фен на Панилиакос. Разбира се за клуба и града Пиргос. Малко хора знаят, че недалеч от тук е било селището Олимпия, където за първи път се провеждат Олимпийските игри.

– Как се казваш и от колко време подкрепяш Панилиакос?

– Казвам се Янис и подкрепят Панилиакос от както се помня (на 30 години съм). Бях бебе, когато баща ми ме заведе за пръв път на стадиона. Баща ми и чичо ми ходеха на стадиона всяка неделя, така че беше сигурно, че и аз ще стана фен на Панилиакос. Те не ме принуждаваха да стана фен на този отбор. Фактът, който ме направи „червено момче“ е страстта на стадиона.

– Разкажи за град Пиргос. Какви футболни традиции има? Какви забележителности могат да се видят?

– Пиргос е град в западната част на Гърция и е център на регион Илия. На 5 км. от тук е морето, а на 19 км. се намира Древна Олимпия и на около 300 км. е Атина. Климатът на града е средиземноморски с много дъжд през зимата и високи температури през лятото и точно тогава е най-добрият сезон да посетите града ни, тъй като има много плажове. Пиргос се появява през 17 век, а негов създател е Георгиос Чернотас. Също така това е първото място, където са разбити турците по време на робството. Първите футболни клубове в Пиргос са Ираклис и Етникос. По-късно се появяват още два отбора, наречени АЕК Пиргос и Аполон. Враждата между тези отбори пречи на бъдещето за футбола в града. Така през сезон 1957-1958 всички тези отбори се обединяват в едно и се появява в града най-големият спортен клуб – Панилиакос.

В днешно време град Пиргос няма много футболни клубове, но по-големият регион Илия разполага със собствен местен шампионат (четири дивизии) с много отбори.

Като жител на Пиргос и Илия, съм посещавал Древна Олимпия много пъти. Но това е нещо нормално за нас. Ние сме свикнали с факта, че сме в близост до родината на Олимпийските игри, отборният дух и всички тези ценности, които олимпийският дух съдържа.

– Разкажи за историята на вашата фенска група Red Boys. Панилиакос има ли други фирми?

– През 1982 г. се появява Gate 3, когато студенти започват да ходят на стадиона на Gate 3 и са били най-запалените фенове. Те са били, нека да кажем, ултраси за своето време. Това е начална точка за много фенски групи, които се формират през следващите години, като Mikri Kerkida, D.R.I. Club и т.н. Red Boys е име на фен клуб/група, която е създадена през 1996 г. и все още е активна. Red Boys се наричат момчетата от този фен клуб. Фенският клуб е следвал Панилиакос на много далечни разстояния, където играе отбора, и все още го прави. С изключение на Red Boys, отборът има и друга фенска група, която се казва Athens Club, която представлява привържениците на отбора в Атина. Athens Club е създаден през 1994 г. и неговите членове следват отбора на всички гостувания. Преди две години по-младите привърженици на Панилиакос (под 18 г.) създадоха своя собствена група, която се нарича Red Youth, и е част от Red Boys, но те имат своя самоорганизация. Това е, нека да го кажем, академията на Red Boys.

панилиакос1– Какви са политическите възгледи на феновете на Панилиакос? Участваш ли в парламентарни избори? Анархист ли си или си част от някоя политическа партия?

– Феновете на Панилиакос не подкрепят никоя политическа партия. Red Boys и Athens Club са предимно млади хора, които са загрижени за социални въпроси и изразяват своето мнение по тях. Правим транспаранти относно въпроси, които засягат нашия град, например проблема с боклука. Опъвахме транспаранти за убийството на Killah-P (Павлос Фисас) от фашист, за войната в Палестина и т.н. Някой може да ни нарече политически „леви“, но ние нямаме лява идентичност. Някои неща, като например насилието от страна полицията и фашизма са неприемливи за нас, защото имат общо с нашето общество като цяло. Трябва да знаете, че в Гърция заради кризата хората спряха да подкрепят политическите партии, защото много от тях лъжат и заблуждават хората. Единственото нещо, което е останало е идеологията. Не можем да кажем, че сме анархисти или не, защото това е голяма дискусия, а анархизмът не е нещо лесно за подкрепяне. Много хора наричат себе си анархисти, но всъщност не са.

панилиакос2– С кои клубове имате приятелски отношения и кои фенове мразите?

– Нека да започнем от по-лесното, феновете, които мразим. Нашите основни врагове са феновете на Каламата и Панахайки. И двата града (Каламата и Патра) са близко до Пиргос (час и половина път). Враждата с Каламата започва през 70-те години, но пикът е през 90-те години с много битки в и извън стадионите. Фактите, които ни накараха да ги мразим, е че те са фашисти (по време на хунтата играят в първа дивизия) и много от тях подкрепят Златна зора и са приятели с полицията. Когато играем с тях в техния град, полицията винаги блокира нашите пътувания до там.

Враждата с Панахайки също е историческа и пикът е от 2000-2001 г., когато играхме заедно плейаути в първа дивизия. По това време президентът на Панахайки се занимаваше с нелегални залагания и нашият отбор несправедливо не успя да оцелее.

Нямаме много близки приятелски отношения с други футболни клубове, но има много клубове, които уважаваме заради тяхната история и тяхната фенска култура и те по същия начин се отнасят към нас. Такива клубове са: Панеялиос, Продефтики и др. Трябва да се отбележи, че преди осем години имахме един мач в Ксанти и местните фенове ни поканиха в техния фен клуб на по бира.

панилиакос3– Какви постижения има вашият клуб?

– Като цяло най-голямото постижение на Панилиакос е седмото място в първа дивизия. По това време шесто място позволяваше да се играе в Европа, а през следващата година беше добавено и седмо място, така че може да се каже че имахме лош късмет.

Въпреки това аз мисля, че най-голямото постижение са играчите, които играеха в нашия отбора, като Джорджевич, Стелиос Янакопулос, Винтра, Карабелас, Лакис, Узонидис, Лукич, Тохуруглу и т.н.

– Какво означават името на клуба и емблемата?

– Панилиакос има няколко значения – „отбор на жителите на Илия“, „свръх Илия“, „най-великият отбор на Илия“ и др. Факлата произтича от олимпийския факел и това се дължи на факта, че Панилиакос принадлежи към родината на Олимпийските игри.

– Разкажи за историята на Панилиакос. Какво се случва с отбора по времето на хунтата?

– Панилиакос е създаден през 1958 г. от съюза на четирите отбора на град Пиргос (Етникос, Ираклис, АЕК, Аполон). Това е така заради трима души: Лампаунас, Галанопулос и Лацис. Панилиакос играе важна роля в гръцкия футбол поради факта, че постоянно присъства в първа дивизия и заради добрите резултати, особено през 1990-те години. Въпреки това през последните няколко години в клуба се наблюдава спад, тъй като бившият президент на клуба Сакис Ставропулос, собственик на „International Service“ – най-голямото гръцко предприятие, реши да се откаже от клуба.

По време на хунтата Панилиакос се движи нагоре-надолу между втора и трета дивизия. Горди сме, че в този период оставаме „чисти“ и далеч от „мръсните“ политически игри.

– Имате ли фенове в други гръцки градове или в чужбина?

– Панилиакос няма фенове само в Гърция (Атина, Солун, Янина, Патра, Крит, Лариса и т.н.), но също така и в други страни (Швеция, САЩ и др.).

– Има ли социални проекти в Пиргос?

– През последните години Пиргос показа голямо развитие по тази тема. Ние сме се събудили, но градът не разполага с властта на тълпата, за да изрази категорично мнение. Много пъти Red Boys са началната точка на такива социални проекти, защото някой трябва да бъде лидер.

– Участваш ли в митинги и демонстрации?

– Да, участвам във всякакви демонстрации, но не толкова често, както преди години. В Гърция не ми харесва факта, че хората ходят на демонстрации на групи, които са политически разделени. Вярвам, че хората трябва да са обединени, за да се засили нашата „война“ срещу системата.

– Разкажи за стадиона ви. Колко струва билета и може ли да се влезе безплатно на стадиона?

– Наричаме стадиона си „Маракана“… като бразилската Маракана! Капацитетът му е 8 000 места, но в миналото са се събирали на стадиона повече от 8 000. Това е исторически стадион, защото Панилиакос е играл всичките си мачове в Пиргос. Това е вторият дом на Red Boys. Цената на билетите зависи от дивизията, в която играе Панилиакос. Тази година билетите са на цена от 5 до 15 евро. Също зависи и от сектора на стадиона. За Red Boys билетите са по-евтини. Деца под 18 години и безработни могат да влизат безплатно.

панилиакос4– Строги ли са законите в Гърция по отношение на ултрасите?

– През последните 2-3 години бяхме изправени пред много лошо поведение от страна на полицията. Всяка неделя беше сигурно, че ще се бием с полицията, защото тя беше много строга в Пиргос. Като ултраси ние сме против всякакво полицейско насилие (ACAB). Факт е, че законите срещу ултрасите стават все по-строги и това е заради по-честите сблъсъци с полицията, отколкото срещу други ултраси.

– Имате ли добри отношения с играчите и ръководството на клуба?

– Не се опитваме да имаме близки отношения с играчите и ръководството. Нашият дълг на стадиона е да пеем за нашия отбор. Единствената връзка, която имаме, е да научаваме новини от някой, който работи в клуба и това е. Понякога говорим с играчите да играят по-добре и да изпитват респект от фланелката, която носят.

– Какви хореографии подготвяте за мачове? Използвате ли пиротехника?

– Седмица преди мач подготвяме нещата, особено, ако играем срещу някой враг. Пиротехниката не е позволена, така че е трудно на всеки мач да я използваме заради полицията. Но често и особено в дербитата има пиротехника. Ако мачът не е в Пиргос, търсим автобус, за да пътуваме, а ако е в Пиргос подготвяме транспаранти, песни… Преди мач пием алкохол, за да бъдем в настроение!

панилиакос5– Използвате ли оръжия в битки? В Гърция случват ли се сблъсъци между фенове?

– В Гърция много рядко можете да видите сблъсъци между фенове, например 40 в 40, както е в Сърбия, Англия и т.н. Тук сблъсъците често се случват на стадиона или извън него по време на мач. Оръжия често се използват в битки, но когато искаш уважението на противника си, по-добре да се биеш с голи ръце.

– Ултрас стилът в Пелопонес различава ли се?

– Нашият псевдоним е „Шефовете на Пелопонес“, така че можете да си представите, че ние сме най-добрите ултраси тук. Като цяло ултрасите в Гърция нямат много стилове. Някои обичат да пеят повече (като нас), други обиждат повече враговете си и т.н.

– Посещавате ли други спортове – хокей, баскетбол, волейбол?

– Много години Панилиакос имаше само футболен отбор, но през последните години се създаде и баскетболен отбор и започнахме да ходим и на баскетбол. Можем да кажем, че се избухва повече на баскетболни срещи.

– Има ли много нацисти в момента в Гърция? Има ли много в Пиргос? Какво мислиш за убийството на Павлос Фисас?

– Ако вземем предвид изборите, фашистите в Гърция са почти половин милион. Но аз съм сигурен, че те не са всички нацисти. Гърция е „одрана“ в миналото от нацистите, така че не мога да си представя, че гърците могат да бъдат нацисти. Златна зора е нацистка/фашистка партия. В Пиргос също има фашисти, но те са малцинство.

Убийството на Павлос Фисас беше шок за гръцкото общество. Все още чувствам гняв към неговия убиец, но както често се случва, този тъжен факт ще бъде забравен от хората след няколко години.

панилиакос6– Има ли много момичета на трибуната на Панилиакос?

– Много момичета подкрепят Панилиакос и някои от тях са част от Red Boys. След като Пиргос има свой университет, много момичета-студентки започнаха да идват на стадиона и да подкрепят Панилиакос, въпреки че са от други градове.

– Разкажи за ултрас сцената в Гърция. Какво е съотношението между левите и десните фенове? Някога Панилиакос имал ли е нацистки фенове?

– Ултрас сцената в Гърция се разделя между десните и левите фенове. Някои фенове ходеха на стадиона и подкрепяха даден отбор само заради политически причини и цели, но това отмина. На първо място трябва да подкрепяш отбора, защото ти харесва, въпреки че ултрас клубовете/групите имат политическа идеология. Това е добър начин да разбереш какви хора има в дадена ултрас група. Например, когато ултрас група е пълна с десни/нацисти/фашисти, дори и да обичаш отбора, не можеш да следваш феновете му (лично мнение).

За щастие Панилиакос никога не е имал фашистки фенове, но понякога се срещат десни, но това е ок. Те не са фашисти и подкрепят нашата революционна идеология.

– Колко често ходите по гостувания? Кое е най-дългото ви пътуване в Гърция?

– Опитваме се да ходим на всяко гостуване, но не е лесно заради кризата. Пътували сме из цяла Гърция, дори и в най-малкото селище, в което Панилиакос е играл. Нашите най-дълги пътувания са две: до Ксанти (770 км.) и до Ираклион-Крит (660 км.).

панилиакос7– Има ли организации в Гърция, които са против комерсиалния футбол? В кризата в Гърция какво е финансовото положение на клуба ви?

– Има организации в Гърция, които са против комерсиалния футбол и ние ги подкрепяме. Една от тях е Radical Fans United, която е добър опит на хора, които са ангажирани с това, и е добро братство на много ултраси, които могат да разговарят помежду си. Radical Fans United написаха няколко статии за нашите ултраси и нашата култура и затова искаме да им благодарим много! Нашата финансова ситуация не е добра като цяло. Много от хората тук не са богати. Работим цяла седмица, за да отидем да си купим билет и да гледаме нашия отбор, както и да ходим по гостувания. Икономическата криза в Гърция направи нещата по-трудни за хората и за повечето от нас, които не сме богати!

– Какво мислиш за отборите от Атина?

– Мога да кажа, че те са в системата и винаги са фаворизирани от съдиите.

– Подкрепяте ли гръцкия национален отбор?

– Да, като гърци подкрепяме нашия национален отбор, но нямаме никакви връзки с фенски групи на националния отбор.

– Сътрудничите ли си с имигранти? Има ли фенове на Панилиакос от други националности?

– Подкрепяме имигрантите, защото те на първо място са човешки същества и тогава имигранти. Панилиакос има някои фенове от други националности, особено играчи, които са играли в нашия отбор, но и други хора, които са научили за Панилиакос чрез гърци, които живеят в градове в чужбина, като например в Гьотеборг.

панилиакос8– Имате ли собствено помещение на фен клуба или бар?

– Red Boys има собствено място в центъра на града. Това е голямо партерно място, където Red Boys се срещат няколко пъти в седмицата. Това е място, където всеки привърженик на Панилиакос може да срещне приятели и да обсъжда въпроси около отбора. Това е нашето място, нашият дом. Пием бира там, пеем песни за отбора, забавляваме се…
Клубът ни в Атина също имаше собствено помещение, но в днешно време заради кризата е трудно да плащат наем за място в Атина, така че членовете на атинския клуб се срещат на други места, където организират своите пътувания.

– Имате ли собствено списание? Правите ли графити? Има ли сред вас много пънкари и скинхедс?

– Нямаме собствено списание (преди имахме), но имаме блогове и собствено радио. Правим графити в нашия град, за да направим Пиргос по-красив град и да се чувстваме във всеки квартал като у дома си.

Все още сред нашите фенове има пънкари и скинхедс, но преди време, когато пънк рока беше по-известен, те бяха повече.

панилиакос9– Коя ултрас сцена в света харесвате най-много?

– Ултрас сцената, която харесваме най-много е руската, полската, сръбската, основно балканските ултраси!

– Какво знаете за руските фенове, за отбори като МТЗ Минск и Арсенал Киев?

– Повечето неща, които знаем за руските фенове са от интернет, защото разбира се никога не сме се срещали на живо. Знаем, че са силни и подкрепят своите отбори със страст. Бият се много с ченгетата и с други клубове, но са справедливи, защото повечето от тях не използват оръжия и ножове. Много от тях са уважавани тук в Гърция и са най-много харесвани от нас! Единствените неща, които знаем за МТЗ Минск и Арсенал Киев, са от YouTube, че обичат да се бият много!

– Какви са бъдещите ви планове?

– Нашите планове за този сезон са да се представим добре в дивизията с нашия отбор и да имаме добри пътувания из Гърция. Нашите планове като ултраси са да накараме повече хора да идват на стадиона и да им дадем огъня, който гори в нашите души, и да направим Панилиакос и Red Boys едни от най-добрите и уважавани клубове на Балканите!

– Какви са пожеланията ти към руските антифашисти?

– Моите пожелания към руските антифашисти са да запазят вярата си, да бъдат силни и да подкрепят идеите си на всяка цена! Фашистите са болестта на нашия свят и трябва да ги победим! Има една пънк рок банда в Гърция, която харесваме много. Казва се Ten Beers After. Една от техните песни е наш девиз: „Заедно сме по-силни“. Желая ви всичко най-хубаво!

Left Side Terraces

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.