Независимост за Каталуния!

Каталуния (кат. Catalunya, исп. Cataluña, окс. Catalonha) е исторически регион и автономна общност (кат. Comunitat Autònoma) в Испания, в североизточната част на Иберийския полуостров между брега на Средиземно море и Пиренеите.
Историческата област Каталуния (кат. Principat de Catalunya) включва съвременната Каталунска автономна област от Испания и департамента Източни Пиренеи от Франция. Каталунците считат като част от историческата територия на Каталуния околните райони на Франция, т.н. Северна Каталуния — Catalunya del Nord (кат.), или Catalogne Nord (фр.). Радикалната каталунска политика пропагандира употребата на термина Каталуния и за така наречените „каталунски земи“, т.е. средиземноморските територии, които през Средновековието са били в сферата на влияние на Кралство Арагон, населението на които говори частично каталунски език.
Каталунизмът исторически има силна национална (националистическа) идея. От много години Каталуния се опитва да провъзгласи (възстанови) своята независимост от Испания и към днешна дата е постигнала автономност. Официално са признати каталунската нация и каталунския език. В настоящо време често се говори за стремежа на този регион да се превърне в независима държава. Това е най-голямото и близко към реализиране на сепаратизъм движение в Европа. Референдумът за отцепването от Испания е планиран за 2014 г., но провеждането му е забранено от испанския парламент на 13 април 2014 г.

лейда

Фенове на каталунския клуб Лейда през 1980-те години с транспарант, призоваващ за независимост.

Ultras Old Style

Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.