Интервю с ултрас Ардита Сан Паоло

ардитаНа вашето внимание интервю с ултрас Ардита Сан Паоло. Клуб, който води борба срещу „модерния футбол“ и подкрепя „стария стил“ и „народния футбол“.

– Здравейте, приятели! Много се радваме, че имаме възможност да ви зададем няколко въпроса. Много от нашите читатели са сериозно заинтересовани от клуба Ардита Сан Паоло и вашата трибуна. Когато беше публикувана кратка статия за вашия клуб, главният въпрос, който интересуваше много хора е – как ви дойде на ум тази идея? Какви са причините, които ви накараха да създадете именно такъв отбор?

– Идеята за създаване на Ардита Сан Паоло се зароди в главите на момчета, които се умориха от настоящите тенденции в развитието на футбола или така наречения „модерен футбол“. Ето защо решихме да създадем свои собствен отбор, които играе в по-долните дивизии и който е по-близко до обикновените хора. Нашите основни принципи са:
• Създаване на алтернатива на клубовете от „модерния футбол“, както и предотвратяване на проникване на паразити във футбола като залагания и допинг, връщане на спорта към неговите първоначални цели: не само за развлечение, но и за подобряване на обществото.
• Привличане на деца към футбола, който да се характеризира със „старите традиции“: спортна страст, ентусиазъм, колективно и отборно чувство, радост и мъка, честност, откритост, емоция.
• Създаване на конкурентно способен аматьорски клуб в турнира (макар и формално под крилото на Федерацията), който да стане своеобразна алтернатива на „официалния футбол“.
• Осигуряване не само на възможност за младите хора да подкрепят местния клуб, но и приобщаването им към отбора с ръководство от самите фенове.
• Възможност за всички желаещи да тренират, играят, участват в турнири с този отбор, който подкрепят, не само да оказват своята подкрепа на стадиона, но и реално да помагат в достигането на целите.
• Отбор и трибуна – това е мястото, където хората могат да се почувстват като част от нещо голямо, което пряко зависи от тях, място за срещи, индивидуално развитие, обмяна на опит.

ардита2– В този капиталистически свят, дори и в по-долните дивизии, са нужни финанси. Как Ардита се справя с това?

– В съвременния капиталистически свят „нормалните“ отбори продават своите акции на бизнесмени и в допълнение към това сключват договори за спонсорство. Ние решихме, че нашият клуб ще живее благодарение на своите фенове, които ще бъдат собствениците му. Предлагаме на феновете да си закупят Ardita Card, която автоматично ги прави собственици на отбора, всеки има свои задължения и права. Ние постоянно организираме концерти и мероприятия, средствата от които отиват в хазната на клуба. Между другото, цената на картата се променя в зависимост от социалния статус на купувача: за работници – 50 евро, за студенти – 40 евро, за безработни – 30 евро.

– Нека да се върнем към историята на отбора. Какви са предизвикателствата, с които трябваше да се справите в самото начало?

– Основният проблем беше да се намерят пари, за да се подаде заявление за участие в нашата дивизия – Федерацията искаше сериозна сума. Беше необходимо да се плати наемът на терена и спортната екипировка на играчите. Това беше основната трудност.

– Какви са целите на отбора? Инфраструктура, собствена футболна школа за млади играчи, как отбор, който е основан на такива принципи, може да се отклони от трансферите за сметка на своите възпитаници?

– В бъдеще планираме да преминем на ново ниво на управление на клуба, когато ще бъде създадена и достъпна спортна школа, както и участие в състезания в други видове спортове. В края на краищата искаме да гарантираме, че нашите принципи ще бъдат използвани в напълно различни видове спорт: волейбол, ръгби и баскетбол. Относно футбола – искаме да открием своя школа, където децата да могат да играят и ако искат да не плащат такса, която няма да бъде задължителна. Именно те ще станат играчи на първия отбор на Ардита. Също така искаме да създадем и женски отбор.

– Какви са отношенията ви с играчите? Откъде идват в клуба? Част от ултрас групи (ultras in campo) ли са или са просто футболисти?

– Нашите отношения с тях са отлични и много близки. В момента не много играчи искат да играят за отбора без никакво заплащане. Ние не можем да си позволим да плащаме заплати. Някои от тях са играли на професионално ниво, но са избрали нашия клуб заради нашите убеждения и принципи. Няколко човека са от „големия“ ултрас свят – Curva Sud Roma и Curva Nord Lazio и следват принципите на Against Modern Football.

– Защо Ардита? Какво ви накара да изберете това име за себе си?

– Просто е. Името Ардита Сан Паоло, както може да видите, се състои от две части. Първата – Ардита – това е в чест на Ардити дел Пополо (антифашистка организация създадена в Италия през 20-те години – бел. ред.). Втората Сан Паоло – един от районите на Рим, в който е създаден отбора. Това е още едно „обръщение“ към футбола, който се явява народен вид спорт, а не игра за бизнесмени.

ардита3– Колко далеч сте от „големия футбол“? Сред вас има ли ултраси на Рома и Лацио и какви са отношенията между тях?

– Ние сме много далеч от „големия футбол“, който сега е замесен с търговия, платена телевизия, допинг, измами, сделки, продажби на мачове и има огромна пропаст между феновете и отборите. Да, на нашата трибуна има ултраси, както на Рома, така и на Лацио, но когато са на нашия сектор, те са Ардити Сан Паоло.

– Във вашата дивизия има ли много отбори, които имат ултраси? Ако да, какви са отношенията ви с тях?

– В нашия град повечето подкрепят Рома и Лацио. Ние нямаме дружба с никоя от тези ултрас групи. Имаме персонални контакти, благодарение на ултрасите на Ардита, които подкрепят тези клубове. Въпреки монопола на Рома и Лацио, отборът има подкрепа. Къде само ултраси, къде просто симпатизанти. Досега сме чували само аплодисменти и одобрения по наш адрес. До голяма степен това се дължи на нашата борба против „модерния футбол“. Също подкрепяме и протестите срещу „Tessera del tifoso“, репресиите и полицейския произвол. Като цяло напълно сме потопени в „ултрас света“.

– На снимките на един от мачовете видяхме, че имате знаме на Bukaneros (Райо Валекано) на сектора ви. Имате ли някакви контакти с тях или с други ултрас групи от Европа. Бихме искали да знаем какви са отношенията ви с ултрасите на такива аматьорски отбори, като Куартоград и Стела Роса.

– Към този момент нямаме дружба нито в Италия, нито в Европа. Въпреки това имаме много лични контакти с италиански и европейски ултрас групи, като например с вас (Moscow Clan – бел. прев.). Знаем за Куартоград и Стела Роса, като с първите сме играли на един турнир. С тези отбори имаме някои различни виждания (Стела Роса и Куартоград са повече политически „проекти“, докато при Ардита Сан Паоло на първо място седи принципът Against Modern Football – бел. ред.). Именно в такива начинания виждаме бъдещето на футбола, това е истинският футбол!

– Вашата ултрас група е още млада, но със сигурност имате купища „приказки“, които можете да ни разкажете. Подготовка на хореографии, гостувания?

– По-добре да ви разказваме как сме направили всичко това, а „приказките“ да оставим за кръчмата. 🙂 Имаме координатори, които организират хореографиите и гостуванията. Въпреки че не сме много, на трибуната атмосферата е приятелска. Хореографиите често ги подготвяме в гаражи, понякога рисуваме в нашия бар или по улиците.

ардита4– Досега зададохме въпроси, които интересуват читателите. Сега ще зададем няколко от нас. И така, какви бяха емоциите ви, когато видяхте статия за вас във фенски блог на Рома, и то на руски? Изненадахте ли се? 🙂

– Когато един от нас ни показа статията в блога Moscow Clan, ние, честно казано, не можахме да повярваме на очите си! Ардита на руски, и дори в страна, която е доста далеч от нас – това е фантастично! Ние наистина се възгордяхме! 🙂 Тогава ни дойде идеята да си преведем статията в „Google преводач“, за да видим какво пише и като цяло разбрахме. Решихме да прочетем статията на треньорите и отбора на една тренировка. Бяха трогнати от това внимание.

– Какво бихте посъветвали тези, които се захванат с нещо подобно, например в Русия? Тези, за които Against Modern Football не са просто три хубави и модерни думи и за които са важни старите традиции, страстта и честната игра?

– Основното нещо, което трябва да знаете – трябва да се запасите с много търпение, защото проблемите, сложността и работата ще бъдат много. Но правейки първите стъпки, ще видите как все повече и повече хора следват вашите принципи. Винаги ще имате подкрепата на хора от Рим, готви да ви дадат съвети в това начинание.

– Много благодарим за това интервю! Радваме се, че успяхме да създадем страхотен контакт с хора, които имат сходни принципи и виждания за футбола. И накрая, традиционният въпрос за всяко интервю на нашия блог: какво бихте пожелали/посъветвали/казали на нашите читатели и на нас – Moscow Clan ASR?

– На вас и вашите читатели пожелаваме, колкото се може по-бързо да се върнете към принципите на истинския футбол. Не губете надежди, действайте! Благодарим ви много за вниманието. Очакваме ви с нетърпение през април, когато ще се видим на трибуната на Ардита Сан Паоло.

Източник: moscow-clan.blogspot.com

Advertisements
Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s