Интервю с Bootstroke (Ой! банда от Атина)

– Здравей! Можеш ли да разкажеш накратко за себе си, име, години, работиш ли, от колко време си част от скинхед сцената?

– Здравей, казвам се Фотис и съм на 26 години. Работя в компания, която се грижи за техниката за дадено събитие. В сцената съм около 10 години и свиря в бандата Bootstroke.

– За тези, които не знаят, каква банда е Bootstroke и от колко време свирите? Колко концерти имате до сега? Каква е историята на бандата, как се решихте да създадете банда?

– Bootstroke е скинхед банда, която свири за футбол, работническа класа и ежедневните проблеми, които са около нас. Бандата съществува от 2000 г. Имаме около 60 концерта в Гърция и няколко из Европа. Свирили сме в Германия, Великобритания, Австрия, Италия и Франция. Бандата започна, защото по това време нямаше други скинхед банди и искахме чрез музиката да изразим някои неща. Всички сме свирили в пънк банди, приятели сме и имахме добра връзка с музиката, така че Bootstroke се появи.

– Каква е Ой! сцената в Гърция и имате ли проблеми с нацистите?

– Сцената е малка и бандите не са много. Нашата бригада S.U.C (Skinhead Unity Crew) организира много банди да свирят в Атина и организира някои събития като партита в пъбове, така че това е голяма помощ за сцената да се разраства. Няма нужда да споменаваме нацистите. Те са като духове…

– Във вашите песни често се чуват звуци от футболни мачове. Футболни фенове ли сте и кой отбор подкрепяте? Тук в Хърватия много от феновете са фашисти, специално в местния клуб Динамо Загреб, и подкрепата тук има голям политически фон, каква е ситуацията в Гърция?

– Да, повечето от нашите песни са свързани с футбола, защото ние обичаме футбола. Подкрепяме черно-жълтия АЕК. В нашия отбор няма организирани десни фенове, само на индивидуално ниво. Феновете на АЕК имат репутацията да бъдат леви, анархисти и антифа. Има други отбори и групи със строг политически характер. Мисля, че през последните пет години политиката навлезе по стадионите на Гърция и това е наистина гадно (в миналото е имало някои инциденти). На хората им пука да покажат своята политическа идентичност вместо да помагат на своя отбор да победи.

– Ой! бандите често пеят на английски, въпреки че не са от Англия. Как решихте да пеете на гръцки?

– Просто е. Ние сме гърци. Искаме първо да бъдем разбрани от нашите хора и тогава от чужденците. Записали сме няколко песни на английски, но предпочитаме гръцкия.

– Кои банди ви вдъхновяват най-много?

– Всеки един от нас има различни предпочитания. От първите Ой! и пънк рок банди до „old school“ хардкор бандите. Черпим идеи от всичко, което слушаме. Това ни помага да правим нашата си музика. Няма смисъл да споменавам банди.

– Слушал ли си хърватски банди и бил ли си някога в Хърватия?

– За съжаление не, но бихме направили концерт във вашата страна и бихме опитали вашите бири!!!

– Планирате ли някакви турнета в Европа скоро? Някакви концерти близо до Хърватия? Колко време ще чакаме за следващото ви CD?

– Чакаме хората да ни поканят в техните страни, така че ако никой не иска ще останем в Гърция. Нямаме лейбъл или някой, който да организира тези неща. Всичко правим сами. Много хора от Балканите и близо до Хърватия ни подкрепят. Пуснахме нашето CD в интернет и всеки може да го свали безплатно. Имаме нови песни в студиото и се надявам, че в следващите месеци ще пуснем трето CD.

– Можеш ли да препоръчаш някои гръцки Ой! банди?

– Разбира се. Ntelirio, Soberphobia, Bad Movies, Hat Trick, Skin Disease.

– Няколко последни думи за читателите?

– Благодаря за подкрепата и се надявам скоро да свирим във вашата страна! Наздраве от Атина!

addicted-to-oi.blogspot.com

Advertisements
Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s