Интервю с Lion’s Law (Ой! банда от Париж)

– Първо можете ли да представите бандата си, членовете, техните години, работа, хобита и как се събрахте?

– Wattie (23 години) – вокал, Louis (22 години) – китара, Daick (28 години) – ритъм китара, Pipa (21 години) – бас, и на последно място, но не по важност, Thomoi (47 години) – барабани. Освен Pipa, която все още учи, всички останали работят. Wattie, Louis и Pipa се познават от години. Често срещахме Thomoi и знаехме, че е бивш барабанист на Komintern Sect (легендарна ой!/пънк банда от 80-те) и сегашен барабанист на пънк рок бандата Burning Heads. Попитахме го дали иска да се присъедини към нашата група и той прие веднага. Познаваме Daick, защото той беше част от парижката хардкор сцена, той беше (и все още е) добър китарист и харесва също като нас Ой!-я. Попитахме го дали иска да свири с нас и също като Thomoi прие на момента. Той всъщност е най-новият член на бандата. С бандата има само няколко записи, но се справя добре.

– Вашите членове имат опит с групи като Komintern Sect, Maraboots, Street Kids и Burning Heads. Можете ли да ни разкажете нещо повече за това (особено за последните две, за които не съм чувал нищо)?

– Wattie и Pipa свирят в Maraboots (Wattie – вокал, Pipa – ритъм китара), Louis свиреше в Street Kids и Hard Times (и в двете банди като китарист, но започна като басист в Hard Times). Thomoi беше барабанист на Komintern Sect, а в момента е барабанист на Burning Heads и King Phantom. Daick е китарист на две хардкор банди, DIG и MOWOL.

Street Kids е парижка Ой! банда, която съществуваше от 2008 г. до 2011 г., сформирана от млади скинхедс. Записаха един албум, който никога не беше издаден, но лесно можете да го намерите в интернет. Burning Heads е добре позната пънк рок банда, която съществува от 1988 г. и която все още е активна. Те имат много концерти във Франция и чужбина. Имат договор с Epitaph Records.

– Кога и къде дойде решението да създадете Lion´s Law и защо избрахте това име?

– Започнахме с бандата преди година (март/април 2012 г.). По това време Louis нямаше банда, но искаше много да прави музика. Имаше няколко песни, които искаше да изсвири и попита Wattie дали иска да направят нещо. Искаха да направят нещо „по-музикално“, нещо повече от традиционна френска Ой! банда. Избрахме името Lion’s Law, защото искахме да бъде нещо епично. За нас Lion’s Law представлява начинът, по който трябва да се държим в днешното общество. Трябва да бъдеш най-добрият или си просто част от останалите!

– Не знам много банди от Франция, които да пеят на английски. Защо избрахте английския вместо френския?

– Просто е. Louis, който композира всички песни, се чувства по-комфортно да пише и изразява нещата на английски. Решихме, че английският език е най-добрият език за музиката, която правим и няма да е същото, ако е на френски!

– Току-що издадохте дебютното си EP Watch´em Die в UVPR Records. Можете ли да ни разкажете за сътрудничеството ви с този лейбъл?

– Познаваме Ben, който стои зад UVPR от години. Вече сме работили с него в миналото (с Maraboots и Hard Times) и за нас днес това е най-добрият френски лейбъл. Ben върши страхотно работата си и му пука за бандите, с които работи. Всичко е истинско с него. Той продуцира само най-добрите френски банди (Bombardiers, Janitors, 8°6 Crew…). Когато си с UVPR, си сигурен, че нещата ще бъдат страхотни!

– Вашият саунд напомня на Condemned 84, Blitz и Oxymoron. Можете ли да ни кажете нещо за вашите музикални влияния? По-нови или по-стари банди предпочитате?

– На първо място, благодарим за комплиментите! Честно казана не смятаме тези три банди, които изброи за наше вдъхновение. По-скоро банди като Perkele, Alternate Action и Cockney Rejects. По принцип обичаме класическите английски банди от 80-те и добрите съвременни Ой! банди. Като изключим това, всички в групата имат свои влияния (от пънк рок до грубите италиански Ой! банди). Нямаме предпочитания към по-старите или по-новите банди. Има страхотни банди от 80-те години, както и от днешните, които са толкова добри, колкото техните предци.

– UVPR е лейбъл главно за колекционери на винил… CD или винил предпочитате и защо?

– Ние сме любители на винила! Винилът има голяма колекционерска стойност за разлика от CD-то. Форматът е много по-интересен. Разбираме, че хората предпочитат CD, защото се използва по лесно (Опитайте да пуснете 33rpm в колата. Пожелаваме ви успех!).

– Вие сте от столицата Париж. Можете ли да опишете сцената там, клубове, пъбове, зинове, банди, групи и т.н.?

– Сцената в Париж е доста малка. Всички се познаваме. Имаме доста млади скинове тук (16-годишни, все още бебета!). Имаме някои добри Ой! банди (Maraboots, Gonna Get Yours, Survet Skins, 8°6 Crew). Сцената в Париж е разделена и имаме три отделни „дивизии“ – нацисти/десни, червени/антифа и ние, SHARP и неполитическите скинове. Нямаме клубове или пъбове, но се мотаем навсякъде из града. Имаме място за срещи в района на Бастилията (в центъра на Париж), където се намира магазинът Born Bad (най-добрият музикален магазин в Париж), в който се продава всякакъв вид рокендрол музика, от старите рокабили неща до по-новите (и разбира се, пънк и Ой! записи), както и дрехи, фензинове, книги…

Wattie и Pipa правят един Ой!/пънк уебзин с едно момче от Maraboots. Казва се Vengeance и се обновява всеки месец. Правят рецензии на стари и нови записи, книги, филми… Всичко е на френски (съжаляваме за не говорещите френски). Адресът на сайта е oivengeance.blogspot.com . Разгледайте го!

– Можете ли да опишете сцената във Франция или се различава от град на град?

– Навсякъде из страната има банди и сцената се променя от град на град. Според нас сцената е наистина жива в градове като Нант, Рен (в Бретан) и Лил (северната част на Франция). В тези градове можете да намерите най-добрите скинхед групи, но както казахме всеки град има своя собствена сцена и не е като в Париж, тъй като това е столицата, има повече хора и е по-голям град. Това не означава, че в градът на светлините сцената е по-добра, просто е различна.

– Можете ли да ни препоръчате някои нови банди от Франция?

– Има великолепни банди като The Headliners (пънк рок банда от Нант), The Daltonz (Ой! банда от Каен), Bombardiers (Ой!/пънк банда от Бордо), The Janitors (Ой!/пънк банда от Ла Рошел). В Париж имаме две млади пънк банди, Breakout (стрийт пънк в стила на старите Unseen Songs, Casualties и подобни) и RU486 (които правят странен женски пънк рок, нещо между пост пънк и „riot girl“ музика, наистина не знам как да го опиша хаха!).

– Харесвате ли да свирите на концерти или е проблем за скинхед банда от Париж (и Франция като цяло) да намери място за концерт?

– Харесваме да правим концерти, във Франция или в чужбина! Трудно е да се намери място за концерт в Париж, обикновено се провеждат в пъбове или малки помещения (250 човека макс). Има и по-големи места за концерти, но тъй като все още не сме милиардери и не разполагаме с никаква подкрепа от страна на държавата, не можем да си ги позволим. Но все пак концертите винаги са добри в Париж, винаги има добра атмосфера.

– Къде можем да си поръчаме вашите неща?

– EP-то и компилацията La Force Dans la oi!, в която участваме заедно с Maraboots, Larcin от Лил, The Fanatiques от Сент Етиен, могат да се намерят в UVPR на сайта www.uvpr.fr и в основните европейски дистрибутори като Contra, Bandworm и Rebellion. Винилът е пуснат в три различни цвята: 100 сини копия (могат да се намерят само в сайта на UVPR), 200 червени копия (могат да се намерят само в европейските дистрибутори) и 500 черни копия. Ако някой от вашите читатели е от другата страна на Атлантика, може да си поръча EP-то чрез американския лейбъл Sydney Town (sydneytown.bigcartel.com/). Имаме в продажба и няколко тениски (струват 10 евро). Ако искате една от тях можете да ни пишете на lionslaw75@gmail.com номера и ние ще ви я изпратим!

– Кога можем да ви поканим за концерт… какви са вашите изисквания?

– Обикновено питаме за пътуването, място за нощувка и добри напитки! Всъщност Wattie и Pipa ще свирят два концерта във вашата страна в края на юни с Maraboots (един в Прага и един в Бърно), може би ще ги видите там!

– Знаете ли нещо за Чехия и сцената тук?

– Знаем бандите The Protest, Saints and Sinners, Operace Artaban и с това се изчерпваме, ако трябва да бъда честен. Знаем, че вашата страна е много хубава. Louis е бил в Прага и много му харесва! Също така знаем някои неща за историята на вашата страна, като бунта през 1968 г.

– Бъдещите ви планове.

– Записваме песни за предстоящото LP (ще бъде готово в края на март) и ще може да се намери в UVPR и Contra Records. Имаме два планирани концерта в Германия (в Дуисбург на 5 април и в Хамелн на 6 април), два концерта в Италия (в Перуджа на 3 май и във Витербо на 4 май), един концерт в Париж със Stomper 98, Old Firm Casuals и Stigma на 7 май, концерт в Рен на 18 май с The Outcasts, концерт в Лил на 24 май, още един в Антверпен с The Black Maris на 25 май, след това ще участваме на фестивала Back On The Streets в Германия на 18 юли и за финал на летния Riot Festival във Варшава (16-17 август).

– Думи за финал.

– Благодарим ви за проявения интерес, в действителност това е едно от първите ни интервюта, така че благодарим за възможността. Скоро ще пуснем нови неща, така че бъдете на линия и не се колебайте да се свържете с нас за концерти (чрез нашата фейсбук страница или нашия имейл).

Източник: backstreetbattalion.com

Advertisements
Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s