Интервю с фенската фирма White Angels (НК Загреб)

нк загребФеновете от бивша Югославия по правило споделят десни възгледи. В Босна все още могат да се срещнат антифашистки ултраси, но в другите бивши републики това е по-трудно. Въпреки това в хърватската столица има подобен феномен. White Angels правят всичко възможно, за да нарушат хегемонията на националистите в своята страна, участвайки и в акции извън стадиона. Свързахме се с тях по електронната поща и те любезно отговориха на нашите въпроси.

– Разкажете ни за вашия град.

– Загреб е столицата на Хърватия и е най-големият град в страната. Тук живеят 700 хил. души или около един милион, ако включим околностите на града.

– Какви футболни традиции има в Загреб?

– Първият клуб в Хърватия се появява през 1903 г. Първо се появява PNIŠK (предшественик на днешния НК Загреб), а след това и HAŠK (предшественик на Динамо Загреб).

нк загреб1– Разкажете за историята на вашия клуб.

– Историята на всички хърватски клубове е доста сложна. PNIŠK е създаден и разформирован бързо. Другите клубове предшественици на НК Загреб съществуват от периода 1908-1911 г. и по времето на Първата световна война са разформировани. През 1919 г. се появява малкият работнически спортен клуб RŠK Zagreb (Radnički športski klub Proleter), който играе мачовете си не далеч от сегашния стадион на НК Загреб. Играе в ниските лиги на града до 1941 г., когато е закрит от усташкия режим. През 1946 г. официално е регистриран НК Загреб в резултат на обединението на няколко малки клубове (Grafičar, RŠK Zagreb, Slobode i Tekstilca) и HŠK Concordia, голям клуб, който играе в Кралство Югославия и при усташкия режим.

– Какви са политическите възгледи на феновете на НК Загреб?

– Не можем да определим точно общите политически възгледи на нашата група, т.е. те са разнообразни. При нас има анархисти, комунисти, има няколко аполитични момчета и либерали. Едно е ясно. Завинаги антифашисти и никаква подкрепа за бандитите от политическите партии (всички в Хърватия) – тази позиция устройва всички фенове.

– Разкажете за историята на вашата фенска фирма White Angels.

– Има три поколения на White Angels. Първото е от 1989 г. до 1996 г. По това време групата е като всички останали в Хърватия по време на войната. Тогава някои членове на BBB бяха при нас. Бройката беше около 50 и групата беше националистическа с много хърватски знамена.

Второто поколение дойде около 1999 г. и основахме фен клуба.

През 2002 г. футболният ни клуб влезе в първа лига и бройката ни нарасна до 200. След това футболната мафия влезе в него и започна неговото ограбване и разрушаване. Това продължава и до днес.

Около 2006 г. третото поколение започна своя път, с много пънкари, скинове и членове на други алтернативни сцени. Тогава започнахме да разпространяваме антифашистки послания. Скоро местните антифашисти започнаха да идват на стадиона. В момента сме група около 30 човека, фен клуб, който не разполага с никакви връзки с ръководството на футболния клуб.
Други фирми, освен White Angels, НК Загреб няма.

– Какви хореографии подготвяте за мачовете?

– Знамена и транспаранти в различни направления, хореографии и разбира се използваме пиротехника. В момента във втора хърватска лига е по-лесно.

нк загреб2– Какви са постиженията на вашия клуб?

– Най-голямото посещение на стадиона е записано през 1973 г. – 64 хил. души. Това се случва във втора югославска лига, а сега не можем да съберем на мач и 500 човека. Два пъти сме били на второ място (1992 г., 1994 г.) и един път на трето (1993 г.). През 1997 г. играхме финал за Купата на Хърватия и загубихме от Динамо Загреб (те купиха този мач). Спечелихме шампионата на Хърватия през 2002 г. След това взехме трети места през 2005 г. и 2007 г. Оттогава насам имаме някои неуспехи.

– С феновете на кои клубове имате приятелски отношения? С кои враждувате?

– Нямаме много приятели сред феновете на другите клубове. Причината е проста – ние реално сме единствената антифашистка фирма в Хърватия, а всички останали са фашисти или националисти. Дружим с отделни хора от фенски групи в Германия, Словакия, Испания и Босна. Имаме силно приятелство със загребското антифашистко движение, MASA (Mreža anarhosindikalista i anarhosindikalistkinja – хърватска анархосиндикалистка организация), местната пънк и хардкор сцена и няколко обществени организации. Враждебността? Ние не изпитваме омраза към никого. Много хора просто не са толкова значителни, за да ги мразим.

нк загреб3– Какви са отношенията ви с клубовете Динамо и Локомотив от Загреб?

– Динамо е наш стар клубен съперник, това е градско дерби. Bad Blue Boys са основни съперници на нашата фирма. Ние сме малка фирма в сравнение с Bad Blue Boys и това лишава рязкото противопоставяне. В момента сме заети с борбата за съществуването си и групата ни не може да се срещне често. Динамо Загреб има много проблеми с полицията и футболната мафия, които се опитват да се справят с тях. Други съперници на нашия клуб са Хайдук Сплит (Torcida), Риека (Armada) и Осиек (Kohorta). Тези пет клубове се считат за най-сериозни в историята на хърватския футбол и заради това има съперничество между тях. Локомотив Загреб е фалшив клуб, създаден от Динамо, и чрез него перат пари.

– Има ли фенове на вашия клуб в други градове?

– Нямаме фен клубове извън пределите на Загреб. Ние сме просто една банда от хърватската столица и един умиращ клуб с някогашни големи традиции.

– Колко са разпространени крайнодесните възгледи в Хърватия?

– Всички останали фенове в Хърватия са нацисти и националисти. Фирмата на Динамо Bad Blue Boys е нацистка, но през 90-те години в сравнение със сега нещата бяха други. Загреб в момента е спокоен град. В Хърватия има комунистически и националистически партии, но не и нацистки. Те са малки и не играят особена роля. Половината население в страната с носталгия си спомня за югославското минало, а другата половина смята Тито за престъпник и диктатор.

нк загреб5– Какви са отношенията ви към сексизма и хомофобията?

– Ние сме категорично против сексизма и хомофобията и имаме няколко знамена срещу тях. На нашия стадион винаги присъстват момичета.

– Какви са отношенията ви с ръководството на клуба и играчите?

– С играчите отношенията са нормални, но президентът на клуба Дражен Медич е един престъпник от една строителна фирма, който дойде при нас по инициатива на кмета на Загреб. Той смени цветовете на клуба, емблемата и напълно унищожени репутацията на клуба в града. Корупцията е на доста високо ниво. Кметът на града и президента на клуба искат да съборят стадиона ни, който се намира в центъра на града, и да построят на негово място търговски център. Ние сме напълно срещу президента, но към този момент сме много слаби, за да направим нещо.

– Какво можете да кажете за финансовото положение на отбора?

– В икономиката на клуба цари пълен хаос и неяснота. Налице са проблеми, но си затварят очите. На малцина е известно какви пари има клуба.

– Разкажете за ултрас сцената в Хърватия.

– Цялата хърватска сцена е дясна и липсват каквито и да било леви фирми, но сблъсъците с крайнодесните не са чести. Bad Blue Boys се намира под контрола на мафията от ръководството на техния клуб, която владее целия хърватски футбол. Така че те не могат да си позволят да имат лоша репутация в медиите (за нападения могат да имат проблеми).

нк загреб 4– Участвате ли в протестни акции?

– Нашите фенове често участват в демонстрации. Понякога като фирма, понякога индивидуално. Някои от тези действия са антиправителствените акции през 2011 г., също протестите срещу икономическата политика във Варшава през 2010 г. Всяка година участваме в антифашистко шествие в Загреб. През май участвахме и в ЛГБТ парада.

– Жестоки ли са законите в Хърватия по отношение на феновете?

– Законите срещу феновете всяка година стават все по-строги. Полицията и футболната мафия започват да оказват в последните години голям натиск върху нас. В Bad Blue Boys в момента има силни репресии и дори не могат да отидат на домакински мач. Опитват се да ги унищожат, защото в тях се намират много забранени неща. Имаше голям сблъсък между BBB и полицията, при който един полицай загуби окото си. Тогава всички от тях бяха арестувани и един фен беше осъден без никакви доказателства, за да се даде пример на другите. В същата случка един от ВВВ беше прострелян и почти не умря. При нас е имало арести заради пиротехника и сблъсъци с фашисти на стадиона. Към момента имаме пет човека от нашата група, които имат забрана за посещение на мачове, но някои от тях се опитват да влизат на стадиона.

нк загреб6– Често ли ходите по гостувания?

– Ходим на 75% от гостуванията. Понякога просто не разполагаме с пари, за да отидем. Най-голямото разстояние за нас в Хърватия на гостуване е Сплит (400 км.) и Винковци на мач срещу местния Цибалия (350 км. еднопосочно). Ходим и на гостувания в градове като Копривница, Чаковец, Вараджин, Сисак, Риека, Пула, Задар, Шибеник. Сега във втора лига ходим в тези градове. Ходили сме на гостувания и в Европа, въпреки че те са малко. Веднъж в Албания и веднъж в Унгария.

– Как се отнасят в Хърватия към комерсиализацията във футбола?

– Движението „Against Modern Football“ придобива популярност сред феновете. Една фенска фирма загуби търпение да се бори с бандитите от ръководството на клуба и реши да създаде свой отбор. Това е White Stones от Вараждин, а клубът се казва Вартекс. Играят в по-ниските дивизии, но се изкачват. Беше хубаво дерби, когато старият клуб фалира и попадна в последна лига. Вартекс спечелиха. Ние сериозно мислим да направим същото. НК Загреб не е същият клуб, който познаваме.

– Чух, че провеждате годишен фестивал „Night of the Angels“.

– Да, „Night of the Angels“ се провежда от 2007 г. насам. През 2013 г. проведохме шест концерта. Първоначално се провеждаше за рождения ден на фен клуба. Сега можем да направим малко пари чрез него, за да оцелее през следващите години. Ние сме много тясно свързани с местната пънк и хардкор сцена, така че каним някои банди да свирят, в които има фенове на НК Загреб. Това парти е за нас и другите фенове на НК Загреб. Винаги фестивалът е пълен с наши фенове и на него разпространяваме наши артикули.

нк загреб7– Колко струват билетите за футбол в Хърватия и може ли да се влезе безплатно на стадиона?

– Когато играехме в първа лига билетите бяха прекалено скъпи за нас – около 6 евро. По-скъпи са, отколкото при Динамо. Сега са по-евтини. Може да се разходите по стадиона без да си купувате билет. Ние така правим. По-добре да не се харчат пари, които ще отидат в джобовете на мафията.

– Участвате ли в някакви социални проекти?

– Използваме нашия малък футболен клуб за такива цели. Всеки може да намери подкрепа тук. През свободното си време свирим с местни инициативи и сега провеждаме заедно един турнир. Участвахме на турнира “Football gegen homophobia” в Бремен и взехме трето място от 14 отбора. Кой знае, може да се появят нови играчи за нашия бъдещ независим отбор. От няколко години провеждаме антифашистки турнири, които се провеждат през октомври. Миналата година бяхме трети от 10 отбора, включвайки отбор на антифа Загреб, MASA, някои обществени организации и инициативи, отбори от местните колежи, куиър отбор, местни аматьорски юношески отбори.

– Как се отнасяте към комерсиализацията в спорта?

– Ние играем във втора хърватска лига и тук всичко е толкова зле направено, че понякога ми се плаче от смях. Комерсиализираният футбол и големите клубове не могат да заместят истинския спорт.

– Какво мислите по повод конфликта в Югославия, хърватския национализъм и косовския въпрос?

– Какво мога да кажа. Войната е само прикритие за унищожаването и разграбването на страната. Когато много хора са били на фронта (включително и баща ми), нашият политически елит е направил всичко възможно, за да унищожи икономиката и да разпродаде инфраструктурата, за да напълнят собствените си джобове. Моето поколение тепърва започва работа, а страната е в дългово робство на чуждестранни банки. Имам много приятели в Сърбия със същите възгледи и нямам нищо против тях. Национализмът е приказка за идиоти. Усташите? Те са просто предатели и колаборационисти, съучастници на нацистите. Тези хървати, които мислят по друг начин просто не знаят достатъчно историята. Косово? Ние нямаме позиция по отношение на Косово, но смятам, че всяка от страните е права по своему по този въпрос.

нк загреб8– В страните от бивша Югославия има ли ултраси, които са с леви възгледи?

– В Хърватия само ние сме на антифашистки позиции. Има три групи в Босна. Това са: Red Army Mostar (Вележ Мостар), Robijaši Zenica (Челик Зеница), Fukare Tuzla (Слобода Ужице). Но тези групи не са антифа в съвременния смисъл на думата, като нас. Те по-скоро изпитват носталгия по комунистическа Югославия, опъват знамена с Тито и т.н. Никога не са вдигали знамена срещу хомофобията, като нас например. Всички останали групи са националисти. Има ляво политическо крило сред феновете на клуб Нови Сад (Сърбия) и група Firma (ФК Войводина) също има леви, но дясното крило там също е сериозно.

– Какво знаете за футболните фенове в Русия?

– Почти нищо не знаем за феновете в Русия. Знам, че десните възгледи и хулиганството са доста силни. Известна ни е случката, когато нацисти от Зенит атакуваха фенската фирма Torcida (Хайдук Сплит).

– Какви са бъдещите ви планове?

– Не знам. Нашият клуб е в жестока зависимост от градското финансиране и двамата престъпници (кмета на града и президента на клуба). Те ликвидираха всяка подкрепа и заинтересованост от страна на обикновените хора, клубът няма спонсори. Виждаме как броят на феновете намалява. Може би ще изградим собствен клуб и ще започнем от нулата или ще изчакаме фалита на клуба и ще го реорганизираме.

– Вашите пожелания към руските антифашисти.

– Ние действително знаем малко за руското движение. Ако дойдат антифашисти от Русия в Загреб, могат да се свържат с нас (нашата електронна поща е white.angels.zagreb@gmail.com). Можем да направим обиколка на града, да предоставим място за нощуване, както и храна. SMRT FAŠIZMU!

Left Side Terraces

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.