Работнически футболен клуб Сплит

рнк сплитРаботнически футболен клуб Сплит (хърв. Radnički nogometni klub Split; също така съкратено РНК Сплит — RNK Split) е хърватски футболен клуб от Сплит. Основан е на 16 април 1912 г. През сезон 2013/14 участва в Първа хърватска футболна лига и завършва на четвърто място и ще играе в първия квалификационен кръг на Лига Европа.
Първоначално клубът е бил известен като спортно дружество на работниците, основните фенове на тима са работили в корабостроителницата на града. Отначало клубът носи името „Анарх“ (HRŠD Anarh, Hrvatsko radničko športsko društvo Anarh), тъй като се е поддържал от анархисти. До този момент отборът е имал няколко имена: Борац, Юг, Далматинац и Арсенал.
По време на Испанската гражданска война, „Сплит“ организира неуспешна експедиция на своите доброволци, които да се бият на страната на противниците на Франсиско Франко. По време на Втората световна война 120 души (бивши играчи на клуба) са убити в сражения на страната на Йосип Броз Тито срещу силите на Оста.
Първият цвят на клуба е черният (цветът на анархистите), но след влиянието на „червените политици“ (профсъюзи, социалдемократи и комунисти), през 1933 г. цветът е променен на червен.
РНК Сплит се явява „вторият отбор“ в града след Хайдук. Фенското обединение се нарича Crveni Davoli (Червени дяволи) и с гордост използва на своите знамена анархистка символика.

рнк сплит1рнк сплит2рнк сплит3рнк сплит4рнк сплит5

Реклами
Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.