Историята на ФК Омония Никозия и Gate 9

Историята на ФК Омония Никозия

1948 г. е годината на спортната реформа на остров Кипър. Гражданската война и променящата се политическа ситуация в Гърция започват да оказват влияние върху Кипър. По това време политическата ситуация в Никозия в администрацията на омразния съперник Апоел е като вулкан, готов да изригне. Източник на напрежение сред нашите съперници е телеграма, която е изпратена от официалния съвет на отбора до S.Ε.G.Α.S. на 23 май 1948 г. В телеграмата президентството и борда на Апоел апелират към младите спортисти в Гърция да спрат „убиващият нацията метеж“, имайки предвид с това комунистическата борба срещу британските монархисти-фашисти. Бордът на Апоел има предвид какви могат да бъдат последиците от съдържанието на телеграмата, но не се колебае да я изпрати и публикува така или иначе.

Това действие веднага води до недоволството на някои спортисти, в частност футболисти на Апоел, тъй като телеграмата е в пряко и грубо нарушение с официалния устав на отбора. Уставът забранява на клуба да участва в политически дейности. Играчите на клуба, които не са доволни от това действие биват изгонени от клуба със следното пояснение: „Махайте се от нашия стадион, направете си свой собствен, и се присъединете към Руската футболна федерация. Само спортисти, които мислят и действат като гърци ще бъдат допуснати на нашия терен, а не комунисти, които са предатели“. Но всяко действие има своето последствие, и това, което е на път да се осъществи ще шокира създателите на Кипърския футбол и обществото, веднъж и завинаги. Тези героични спортисти, които не искаха да се откажат от своите убеждения, решават да създадат нов спортен клуб, наречен Α.Σ.Ο.Λ (Спортен клуб Омония Никозия), с една единствена цел – ограничаване на фашистките и националистическите влияния във футбола и в цялото кипърско общество. На 4 юни 1948 г. е създаден новият клуб, който бързо се превръща в най-силният и конкурентоспособен тим на острова. По това време опозицията и националистическото общество в Кипър са изправени пред огромната сила, която се явяват комунистите.

Първоначално омразата между двата съперника успешно се разпростира сред консервативното общество в Кипър и медиите. След известно време Омония има репутацията на един от най-силните отбори на острова. Всички тези факти, заедно с политическото напрежение и бързо променящата се ситуация в рамките на острова повишават омразата между двата съперника с обезпокоителни темпове за кипърското общество. В средата на шестдесетте години Омония има репутацията на комунистически отбор в Кипър, както на клубно ниво, така и от гледна точка на своите фенове, които са от ниските слоеве на обществото – работници и угнетени. Разделението на феновете в рамките на острова продължава и през седемдесетте години и съперничеството между Омония и фашистите се увеличава с всеки изминал ден. С течение на годините на трибуната на Омония винаги е имало място за потиснатите слоеве от острова. И до ден днешен феновете използват леви знамена и символи. Трибуната е осеяна с червени знамена със сърпове и чукове, знамена с лика на Ернесто Че Гевара, а феновете пеят леви и комунистически песни.

Най-важното събитие в историята на отбора е шампионатът през 1961 г., който Омония печели за първи път в своята история. Отборът печели и други титли в това десетилетие, но през седемдесетте и осемдесетте години идва златната ера на футболен клуб Омония. В продължение на двадесет години Омония печели всичко, което е възможно, а останалите кипърските отбори са принудени да наблюдават как клубът се превръща в легенда на острова. През тези двадесет години Омония става известен като кралят на футбола на острова, тъй като клубът успява да спечели четиринадесет шампионата, седем купи и осем суперкупи. Фантастичен рекорд, който не е счупен и до ден днешен. С течение на годините Омония се превръща във водеща сила в кипърския футбол и до ден днешен има спечелени двадесет шампионата, дванадесет купи и четиринадесет суперкупи. Във времето, което се описва като „златната ера“ на Омония, отборът има пет златни дубли.

Името и емблемата на клуба не са избрани случайно. Омония се превежда като „единство“. Това понятие отсъства по това време в кипърското общество и името е длъжно да пробуди у хората силни идеали. Цветовете на отбора също са избрани въз основа на това понятие, което е изгубено в кипърското общество. Зеленият цвят символизира надежда, а белият цвят – радост. Омония се превръща в общество, което се отличава от всяко друго на острова: единно, силно, идеалистично и революционно. Емблемата на отбора е утвърдена по същите причини, но с по-малка и значителна разлика. Детелината е избрана заради зеления цвят на надеждата, но тя трябва да демонстрира и силата, която на острова все още не е имало. Всички тези елементи се комбинират, за да създадат едно мощно послание: всичко, което липсва на кипърското общество може да бъде постигнато само чрез борбата на народа на Кипър и Омония да се превърне във водеща сила на тази социална борба.

Постижения на Омония:

Шампионати на Кипър (20)
1960-61, 1965-66, 1971-72, 1973-74, 1974-75, 1975-76, 1976-77, 1977-78, 1978-79, 1980-81, 1981-82, 1982-83, 1983-84, 1984-85, 1986-87, 1988-89, 1992-93, 2000-01, 2002-03, 2009-2010

Купи на Кипър (12)
1966-67, 1971-72, 1973-74, 1979-80, 1980-81, 1981-82, 1982-83, 1987-88, 1990-91, 1993-94, 1999-2000, 2004-2005

Суперкупи на Кипър (14)
1968, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1987, 1988, 1989, 1991, 1994, 2001, 2003, 2005

Интересни факти:

• Омония има най-много титли в кипърския футбол

• Омония притежава рекорд по посещение на мач в кипърския футбол през сезон 2003/04, когато са продадени 143 033 билети.

• Gate 9 са създадени през 1992 г. и оттогава са гордостта на клуба

Някои го наричат опозиция… Някои го наричат революция… Ние го наричаме Омония

омонияИсторията на Gate 9

Омония Никозия е най-популярният клуб в Кипър, който от момента на създаването си бележи нова ера в кипърския футбол и обществото. Клубът съумява да обедини хората от всички социални слоеве и постига обединението на всички фенове от острова, които споделят една обща идеология. Това прави клуба първи на острова по количество на феновете. Броят на феновете на Омония надминава всички възможни показатели (скорошно статистическо проучване показва, че на всеки три кипърци един подкрепя Омония).
Феновете не се ограничават с това да следват клуба с голям брой привърженици, а да го подкрепят на едно по-високо ниво. Много фенове на Омония се събират по трибуните, когато е организирана първата фенска група, която в скоро време разтърсва основите на фенската сцена в Кипър.

1992 г. е историческа за феновете на Омония. Това е годината, която бележи появата на официалната група от хардкор фенове на Омония. Характерно местоположение на групата става трибуната под големия часовник на стадион Макарио. С течение на времето групата се премества към своето традиционно място, легендарната северна трибуна на стадиона. Постепенно фразата „северна трибуна“ е заменена от Gate 9. В северната трибуна на стадиона намират място няколко поколения от хардкор фенове от Gate 9. Името, дадено на фенското обединение на Омония не е избрано случайно. Обща тенденция по целия свят е фенските групи да се наричат по номерацията на сектора, в който се намират. Gate 9 получава своето название поради съвсем друга причина. Девет е числото на най-великия играч на Омония и кипърския футбол – Сотирис Каяфас. Това е причината за името Gate 9.

омония1От първите години на своето съществуване Gate 9 ясно обозначава своята идеологическа ориентация, която е радикално лява и комунистическа. В Gate 9 често могат да се видят червени знамена със сърпове и чукове, а в същото време историческата личност Че Гевара е изобразена на знамена, тениски и шалове из цялата трибуна на Gate 9. Нашите песни, транспаранти и действия винаги имат ляв, антирасистки и пролетарски отенък. Нашите бащи са ни възпитавали в духа на левите идеи и работническата класа. Научени сме да уважаваме нашите братя без разлика по отношение на раса, цвят на кожата, социален статус, религия или сексуална ориентация. Тези фактори довеждат в Gate 9 различни хора, които търсят убежище в един свят пълен с предразсъдъци и расизъм във всичките му проявления. Gate 9 са създадени, за да се борят срещу общия враг – расизма. Потиснатите и социално уязвимите намират тук своя дом и семейство.

Факт е, че семейството на Омония и Gate 9 обединява фенове от цял Кипър. Във всички градове и региони количеството членове на Gate 9 се разраства бързо и се появяват нови фен клубове Gate 9. Тези нови фен клубове се явяват филиали на Gate 9, които си сътрудничат с главния фен клуб. Филиали на Gate 9 са активни в няколко града от страната, спомагайки за по-нататъшното разширяване на фенското движение на нашия клуб. Фенската култура няма граници. Gate 9 разширява своето движение извън пределите на Кипър. Наши студенти ходят в други страни, за да учат и заедно с това разпространяват своята страст. Първите филиали на Gate 9 извън пределите на Кипър вече са факт и с всяка изминала година стават все повече и повече. Въпреки че са разделени от много километри нашите студенти намират място за срещи и гледат любимия отбор по телевизията. Те са официални членове и спомагат за увеличаването на количеството членове на Gate 9. Много пъти пропускат лекции в университетите си, за да пътуват до Кипър и да бъдат на нашата трибуна.
Седемнадесет години по-късно Gate 9 има около 1000 членове и осем филиала в целия свят.

омония2Gate 9 е най-организираната група в Кипър, както по отношение на политическите действия, така и по трибуните. Такова хармонично пеене е невъзможно да се постигне от други групи, в същото време Gate 9 е далеч напред от нашите опоненти по отношение на хореографиите. Има многобройни примери, когато Gate 9 излизат по улиците да протестират срещу несправедливостта в кипърското общество и по света като цяло. Много пъти сме били ангажирани да рисуваме по стените на нашия тренировъчен център и стадиона. Нашата екологична позиция е една от нашите страни. Често организираме засаждане на дървета, за да помогнем на отделни части от острова да се възстановят от замърсяването.
През годините сме загубили много нашите братя в автомобилни катастрофи и Gate 9 винаги се старае да помага на техните семейства, както в икономически, така и в морален план. Организираме ежегоден турнир по мини футбол, който в частност е посветен на безопасното шофиране и нашите братя, които са напуснали този свят толкова рано.

Кипърската образователна система учи на омраза спрямо турския народ от ранна детска възраст и това е една от причините за политическото напрежение между Кипър, Гърция и Турция. След разделянето на острова през 1974 г. омразата нараства още повече. Ние като антирасисти смятаме турския народ и кипърците от турски произход за наши братя, без да се поддаваме на омразата, която ни се налага. Осъждаме нахлуването на турската армия, както и осъждаме всички останали военни действия. Като цяло осъждаме надигането на национализма в рамките на острова, който е довел до инвазия. Gate 9 осъжда всички прояви на национализъм, независимо дали те идват от правителството или от обществеността.

омония4Основен момент е един мач на Омония срещу нашите съперници от Апоел Никозия, където петстотин кипърци от турски произход присъстваха с нас на трибуната, с Gate 9. В този мач Gate 9 заедно с турските кипърци опънаха транспарант, написан на гръцки и турски език. Транспарантът беше с думата „мир“. От този момент до днес съперниците ни наричат турци и предатели, но ние сме горди, че за пореден път показахме нашата принадлежност към антифашисткото движение.

През 2008 г. имаше и друг значителен епизод от антифашистката дейност на Gate 9. През тази година нашата фенска общност установи своя първи официален братски съюз и въобще първият в историята на Кипър. Gate 9 и Ultras Hapoel (Апоел Тел Авив) в момента са другари.

Gate 9 има два основни съперника. Полицията и безимените (както наричаме нашите съперници). Фашистката полиция е против Gate 9. Много пъти Gate 9 са имали проблеми с полицията и можем да кажем с увереност, че държим победата над тях. Gate 9 е единствената фенска общност, която те не могат да контролират и често се стига до необясними действия от тяхна страна. Устройват засади на наши фенове и дори пръскат с химически средства на северната трибуна по време на мачове. Gate 9 винаги отговаря на това.
Събитията, които се случиха в Гърция в скоро време не оставиха Gate 9 равнодушни. Хладнокръвното убийство на шестнайсет годишния тийнейджър Алексис Григоропулос от полицай разтърси цял свят. Gate 9 организираха голям протест и шествие, показвайки несъгласието си с използването на прекомерна сила от страна на държавата.

омония3Нашите опоненти си сътрудничат с фашистите на всички нива. Не наричаме другите отбори от Никозия по име. Феновете им са членове на крайнодесни групи и затова са наши врагове. Често вдигат по мачове нацистки символи и свастики и често крещят лозунги срещу цветнокожите играчи. Gate 9 винаги защитава клуба и феновете от фашистите.

В заключение бихме искали да благодарим на всички наши братя по целия свят, които споделят нашите вярвания и се борят срещу нашия общ враг.

SMASH FASCISM AND GOOD NIGHT WHITE PRIDE

Gate 9 – Ultras Hapoel: братя завинаги

омония5Първоначално това е била просто кореспонденция по интернет. Нашата идеология и вътрешните емоции не са само подобни, но идентични. „Обречени“ да следваме клубовете си, където и да отидат, на домакинства или на гостувания, и винаги в постоянна борба срещу расизма, фашизма и социалните предразсъдъци. Срещу всичко, което кара хората да забравят за човешките права. Беше очевидно, че това, което ни свързва е далеч по-силно и по-голямо, отколкото всеки може да си представи.

Лятото на 2007 г. е важна повратна точка, която заема специално място в сърцата ни. Това е годината, в която Gate 9 направи първата стъпка и пътува до Израел, за да се срещне с нашите другари и бъдещи братя Ultras Hapoel. В следващите редове ще представим нашите другари, групата, идеите и историята им.

Ultras Hapoel са създадени в трудни времена за клуба, когато баскетболният им отбор затъва все повече и повече заради неправилни решения на ръководството. В Израел баскетболът е важна част от гордостта на клубната структура. Създаването на фенска група, която да подкрепя и следва отбора, където и да отиде, става факт. Групата бива наречена The Creatures.

С течение на времето тази група е преименувана на Red Militia, име взето от италианската революция. През сезон 2001/02 групата пътува организирано до няколко дестинации в Европа и свиква с ултрас манталитета. Този манталитет оказа добро влияние върху групата; ето защо името е променено за последен път на Ultras Hapoel.

Ultras Hapoel принадлежи към движението Антифа, движение създадено като реакция срещу двата основни врагове на футбола: расизма и фашизма. Като организирана фенска група Ultras Hapoel работи по всички проблеми, които разлагат нашето общество и води постоянна борба срещу всичко „гнило“ в света, в който живеем.

Групата вижда в ултрас манталитета 100% отдаденост към клуба, неговите цветове, емблемата му, и най-важното, неговата история; обет да следва клуба в добри и лоши моменти, както в страната, така и в чужбина. Ultras Hapoel помага и цени хората, към които животът не е бил справедлив.

омония6Важно място за Ultras Hapoel заема социалната борба. Само погледнете през последните години действията на групата и ще се обедите в хуманизма и чистотата на нашите братя. Наскоро държавата на Судан демонстрира расистко поведение по отношение на хората от арабски произход, искайки да се преместят в Израел. Никой не се погрижи за тези хора. Израелското правителство демонстрира своята нечовешка позиция по този въпрос. Правителството преследва тези хора и ги вкарва в затвора, и дори ги депортира. Ultras Hapoel събра редица фенове, които помогнаха и подкрепиха изгонените от Судан хора. Предоставиха им дрехи, храна, подслон и т.н.

Друг пример е отборът Бней Сахнин, който е от град Сахнин в Израел. В този град живеят предимно хора от арабски произход. Отборът им играе в първа лига и Ultras Hapoel им оказват огромна помощ, защото този отбор и феновете му често стават обект на расистки предразсъдъци и расизъм от страна на представителите на държавата Израел. Ultras Hapoel, използвайки своя опит, помага на феновете от Сахнин сами да се организират и да създадат сериозна група, която да се бори срещу негативното отношение от страна на израелските маси. В мач между Апоел и Бней Сахнин феновете бяха подготвили по трибуните обща хореография, която бе насочена срещу расизма. В Ultras Hapoel има много състрадателни хора, особено по отношение на хората с увреждания. Ultras Hapoel създадоха проект и го предложиха на клуба, да се създаде специално място на стадиона за хората с увреждания. Сега Gate 5 на стадиона на Апоел е мястото, откъдето хората с увреждания могат да гледат мач.

Историята на фен клуб Gate 9 Великобритания

омония7Своята дейност фен клуб Gate 9 Великобритания започва официално през 2005 г. В юношеските си години участвахме в Gate 9, но дойде време да напуснем Кипър и взехме фенската култура с нас. През септември 2005 г. беше положено началото на най-големия филиал на Gate 9 в чужбина с годишен темп на прираст от над 200 активни членове.

След толкова много години филиалът затвърди позицията си далеч от Омония и това се дължи на факта, че обстоятелствата не ни оставят друг избор. Далечното разстояние не е загасило пламъка на нашата фенска култура. От друга страна разстоянието породи необходимост от по-голяма активност, която да накара феновете на Омония от чужбина да се почувстват колкото е възможно по-близо до отбора. Това се дължи на упорития труд и работата в екип на всички членове на филиала в цяла Великобритания. Във Великобритания има много малки фенски групи, като основните и най-големите фен клубове са в Манчестър и Лондон. Тези два фен клуба работят в качеството си на координационни центрове, хората в Манчестър се занимават с управлението и организацията в северната част на острова, а тези в Лондон с южната част.

Правим всичко възможно, за да намерим и да се свържем с всеки. Украсили сме целия остров в зелен цвят: знамена, плакати, банери и графити по стените. Предоставяме на нашите членове официални продукти: шалове, тениски на нашия филиал. Тази дейност свързана с продажбата на собствени атрибути е насочена към финансовата подкрепа на нашата организация и за тази цел работим през цялата година. Много сме щастливи и развълнувани, че тази дейност с всяка изминала година има все по-голям отзвук сред студентите и обикновените хора. Това служи като доказателство, че създаването на филиала през 2005 г. е от голямо значение.

омония8Една от най-важните задачи на филиала бе да намери място, на което всяка неделя да се събират хора, за да гледат мачовете на нашия любим отбор. Общуването с нашите братя, с които ни обединяват много обстоятелства и духът на Омония са едни от основните условия за тази дейност. Пред проекта се изправят също така и много пречки. Нашите два най-големи центрове в Манчестър и Лондон функционират на сериозна и постоянна основа. За другите градове всичко зависи от условията.

Винаги сме верни на принципите, ценностите и идеалите на Gate 9. Девет години разпространяване нашата дейност. Организирали сме дълги пътувания единствено с раница на гърба си и шал само с една цел: да бъдем на стадиона в продължение на няколко часа. Важен принос сме направили към всички антифашистки, антирасистки шествия и мероприятия, в които сме участвали. В този контекст и във връзка с нашето географско положение, можете да ни видите в непосредствена близост до нашите братя и другари от Юнайтед ъф Манчестър, Селтик Глазгоу и Стандарт Лиеж.

Източник: gate9.com.cy/site/

Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.