ФК Америка Мексико – Ritual del Kaoz

америкаНашият отбор се нарича Клуб Америка. Създаден е на 12 октомври 1916 г. Първоначално клубът носи името „Centro Union“, цветовете му са сини и жълти. От основаването си (решено е клубът да носи името Америка поради съвпадението на датата на основаването на клуба с датата на откриването на Америка) историята на клуба е изпъстрена със слава, титли, фанатизъм, любов и омраза. В момента това е голям клуб, един от най-влиятелните в Мексико. Клуб Америка се появява в аматьорската лига на мексиканския футбол в резултат на сливането на отборите „Record“ и „Colón“ с Рафаел Гарса Гутиерес и Игнасио де ла Гарса в качеството си на учредители. Отборът е сформиран от учещи в маристката католическа школа, които са могли да вземат участие в първа лига през 1918 г. (заб. – Маристката школа е създадена в Мексико от членове на религиозна общност, почитаща Дева Мария. През 1901 г. архиепископите Д. Аларкон и М. Санчес Баркера отварят своето училище в столицата. През 1912 г. е открита школа за начално и средно ниво. Учещите са получавали умения по машинопис, механика, стенопис и шивачество).

ФК Америка е един от основателите на първата мексиканска професионална лига през 1943 г. Заедно с Чивас Гуадалахара участват в първата лига и до ден днешен. В тези дни въпреки липсата на титли ФК Америка е един от основните съперници на Чивас Гуадалахара. Днес това дерби се нарича „насионал класико“ или „класиката на класиките“. Клубът печели през 1954 г. и 1955 г. Купата на Мексико, както и Суперкупата на Мексико през 1955 г.

Освен постиженията в този период повратна точка в историята на ФК Америка става придобиването на отбора през 1959 г. от телевизионната компания Televisa начело с Емилио Аскарага Милмо. Бизнесменът обещава да даде на клуба по-голяма икономическа помощ и да го направи сериозен клуб. За президент на клуба е назначен Гилермо Канедо де Барсена. Тогава те се опитват да объркат феновете на ФК Америка с тези капиталистически глупости! Преди закупуването на клуба от Televisa в нашата история е имало много важни постижения. Когато пристигна този богат бизнесмен, той изгради силен отбор, но я нямаше същата страст у младите фенове. Не казваме, че това е лошо, защото сме наясно с необходимостта да се финансира всеки отбор. Спонсорите са необходими, за да може да оцелее клубът. И това не зависи от определена политическа ситуация или идеология. Но това не пречи феновете по трибуните да изразят протест срещу управлението и собствениците на клуба.

Днес в Мексико има голямо социално неравенство. Когато стане на въпрос за ФК Америка всеки пита: „Защо сте антифашисти, подкрепящи буржоазен отбор?“. Знаем историята си и никога няма да подкрепяме тяхната компания. Нашата основна група Ritual del Kaoz искаха да я купят и да се присъедини към „официалния фен клуб“ на ФК Америка. Ние винаги сме били против тях, различаваме се от другите фирми. Официални фирми на ФК Америка са „La tremenda Monumental“ и „El Disturbio“. Всеки път, когато се срещнем извън стадиона влизаме в сблъсъци с тях заради политическите различия. Много от техните ръководители и членове имат нацистка и фашистка идеология.

Brigada Azulcrema (по това време нямахме още име) се появява през 2005 г., когато скинхедс, които са били много в Ritual del Kaoz, решават да се обединят и да подкрепят ФК Америка по радикален начин. Когато сме по трибуните не подкрепяме само отбора, но и насърчаваме антифашистки и антирасистки идеи. Когато организираме протест на стадиона, почти всички ни арестуват. Ние сме 30 човека, но не сме само пънкари и скинхедс. Има хора с различни убеждения, но винаги близки до антифашизма. Преди да приемем името Brigada Azulcrema хората ни наричаха „бръснати“, „скинове“, но не искахме това да се генерализира, защото не всички от нас са скинхедс и затова решихме да изберем име за групата. В момента не всички от нас имат възможност да ходят всяка седмица на стадиона, защото много вече имат семейства и други приоритети. Не разполагаме с много хора, но се стремим към увеличаване на броя на феновете. Големите неща могат да се правят без огромен брой привърженици. Нашата група вярва в нашите идеали и се бори за тях. Всеки един от нас е важен и укрепваме взаимопомощта в рамките на групата.

LOiz Riot

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.