Интервю с представител на фенското обединение Gate 13 (Панатинайкос, Атина)

панатинайкосПредставяме на вашето внимание интервю с член на едно от най-известните и най-влиятелните фенски обединения в Гърция. Многократен шампион на Гърция и участник в европейските купи, Панатинайкос не се нуждае от представяне, а за неговите фенове е известно далеч извън пределите на страната. Атина някога е била известна като люлката на гръцката култура и родното място на демокрацията. Сега този мегаполис е известен както с политическите си протести, така и с футболните си битки. И тук ще стане на въпрос за едно от главните действащи лица в такива сблъсъци – Gate 13.

– Разкажи за клуба и неговата история.

– Панатинайкос е основан през 1908 година. Неофициално име – ПАО (Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος). Нашите цветове са зелено-бели, а на нашата емблема е изобразена детелина. Емблемата е детелина, защото ни вдъхновява ирландският спортист Били Шеринг, който през 1906 г. печели олимпийския маратон в Атина с детелина на ризата. Нашият клуб е най-успешният в Гърция до 1979 година. Тогава гръцкия футбол става професионален и Панатинайкос е купен от семейство Вардиноянис. Gate 13 първоначално са били против тях. Факт, е че те са били силно и богато семейство, но не инвестират в клуба. Не са го харесвали и не са се грижили за него. Също така позволиха на Олимпиакос да стане шампион, подкупвайки съдии, въпреки че са имали възможност да се борят с това.

панатинайкос1– Какво роля играе Gate 13 в гръцката фенска сцена?

– Gate 13 – това е най-голямото фенско обединение на Панатинайкос. Фен клубът се явява най-старият в Гърция. Нашето обединение е създадено през 1966 година. Има представители по целия свят. Следваме клуба във всички спортове. Искаме играчите винаги да се борят за победата. Победата не е въпрос на шанс. Искаме да играем с чест и своите ценности.

В миналото бяхме разделени на групи Athens Fans, Mad boys и т.н. През 2000 г. беше решено да се слеят всички групи в Gate 13.

панатинайкос2– Ти принадлежиш към една малка група, нали?

– Нашата група е Bianco Verde – радикална фирма в състава на Gate 13. Ние популяризираме сред феновете протестните идеи и социалните въпроси. С други фенски групи си взаимодействаме въз основа на солидарността. Ние сме ангажирани в преките действия както по стадионите, така и по улиците.

– Какви са политическите ви възгледи?

– Официално Gate 13 са аполитични, но има и много антифашисти. За съжаление се намират и фашисти. Аз лично се считам за „неформален ляв“. Съгласен съм с някои идеи на анархизма, но не се определям като такъв.

Що се касае до десните групи: в Панатинайкос имаше две нацистки фирми през 1975 г. (ΝΟΠΟ, Василиос Булгароктонос). Съществуваха в течение на 2-3 години и изчезнаха.

Надписът на транспаранта: "Когато правото се превърне в безправие, съпротивата е задължителна"

Надписът на транспаранта: „Когато несправедливостта се превърне в закон, съпротивата се превръща в дълг“

– Феновете на Панатинайкос с кои клубове имат приятелски отношения и с кои враждуват?

– За нас основните врагове са фашистите и нацистите, полицията и съдиите, след тях идват другите спортни клубове. В Атина има три сериозни отбори: Олимпиакос, Панатинайкос и АЕК. Дербито между Олимпиакос и Панатинайкос е известно далеч извън пределите на Гърция. Мразим и техните приятели от Цървена Звезда (Delije). От Атина наши врагове са и Паниониос.

Имаме сериозно противопоставяне с отборите от Солун, особено с ПАОК и Арис, но през последните години Гръцката футболна федерация забрани да ходим на гостувания там и така намаля броя на конфликтните ситуации.

С малки клубове като Атромитос, Калитеа и Илисиакос нямаме сериозни конфликти. По темата за антифашизма си сътрудничим и проявяваме солидарност. Пример за това е, когато полицията арестува девет антифашисти – фенове на Атромитос. На волейболен мач срещу Олимпиакос Gate 13 опънаха транспарант в знак на солидарност с феновете на Атромитос.

Наши приятели и братя са Рапид Виена и Curva Sud (Рома, Италия). Често контактуваме и пътуваме с тях. Заслужава да се отбележи, че феновете на Рапид и Рома проповядват по трибуните антифашизма, а техните противници от Аустрия Виена и Лацио – неонацистките идеи.

панатинайкос4– Какво ще кажеш за съюза с Динамо Загреб?

– Поддържаме добри отношения с Bad Blue Boys на Динамо Загреб, защото те са врагове на Delije (Цървена Звезда).

– Какви са постиженията на клуба?

– 20 пъти сме шампиони на Гърция, 17 пъти сме печелили купата на страната, 4 пъти Суперкупата. В Европа сме играли на финал за КЕШ през 1971 г., където губим от Аякс.

В баскетбола сме печелили 33 пъти шампионата на Гърция, 14 пъти купата на страната, 6 пъти печелим Евролигата. В други спортове също имаме много постижения, особено във волейбола.

– Разкажи за стадиона.

– Нашият стадион се казва Леофорос. Играем на него от 1922 година. Намира се в центъра на града, оригиналното му име е Апостолос Николаидис. Носи името на първия президент на клуба, брилянтен и амбициозен човек. Нарича се Леофорос заради улицата на която се намира. Това е първият стадион в Гърция с тревно покритие. Капацитетът му е 16 хиляди души. Поради малкия капацитет Панатинайкос дълго време играеха на стадиона на Олимпиакос (70 хил. души). Но нашите фенове обичат Леофорос, защото това е нашият дом. Заслужава да се отбележи, че по време на нацистката окупация през 1941 г. нашият стадион е мястото, където се събират бойците от антифашистката съпротива. Имало е разположена тайна школа.

панатинайкос5– Какво се случва с вашия отбор по времето на хунтата на черните полковници, този трагичен период от историята на страната?

– В последно време има пропаганда, която гласи, че Панатинайкос стига до финала на КЕШ през 1971 г. заради това, че фашисткият режим на Пападопулос ни е помогнал. Безусловно това е лъжа и има множество доказателства за това. Например на сайта greenzone.gr са публикувани много статии от вестници от този период. Единственият отбор, който се е възползвал от този режим е Олимпиакос.

Ние подкрепяме бунта в Политехническия университет и всяка година на 17-ми ноември почитаме жертвите. Смешно е да слушаме, че този протест е планиран от някого. По мое мнение това е бунт на честните хора, които вече не могат да живеят в рамките на военната хунта.

панатинайкос6– Имате ли проблеми с нацистите по трибуните в Гърция?

– Панатинайкос и АЕК имат малък брой десни сред феновете, но те се страхуват да заявят за себе си. В Олимпиакос има проблем. В кризисните години феновете на Панатинайкос се характеризират като антифашисти, а феновете на Олимпиакос като фашисти. Говори се, че президентът на Олимпиакос е главен спонсор на неонацистка партия в Гърция.

Като цяло в гръцката сцена има тенденцията „no politica“. Официално Gate 13 и Gate 7 са аполитични. Но както споменах Gate 7 на Олимпиакос са по-скоро десни (една от техните фирми използва нацистката символика „Тотенкопф“ в емблемата си). В Gate 13 повечето са антифашисти. Но има и нацисти, с които имаме конфликти по стадионите. Основната част от феновете на АЕК е с леви възгледи. Феновете с антифашистки убеждения преобладават в клубове като Ираклис, Панетоликос, Олимпиакос Волос, Ники Волос, Пас Янина. ПАОК и Арис имат всякакви фенове. В ПАОК обикновено трибуната е разделена на Сектор А и Сектор Б по политически причини.

панатинайкос7– Като цяло каква е политическата обстановка в страната?

– На последните избори крайнодясната партия Златна зора получи 31 хил. гласа. Комунистическата партия получи 28 хил. гласа, но има и други комунистически движения. Например Сириза печели 60 хил. гласа. Има и много анархисти, които не участват в избори.

Надпис на транспаранта: "Имащите власт остават безнаказани, а за всичко си плащат гражданите и феновете".

Надписът на транспаранта: „Имащите власт остават безнаказани, а за всичко си плащат гражданите и феновете“.

– Много ли са феновете на Панатинайкос в Гърция?

– Сърцето на Панатинайкос се намира в Атина, но имаме фенове по целия свят и особено в Гърция. Те са в почти всеки град. Имаме 50 фен клубове в Гърция. Извън Атина много от нашите фенове са в Патра. В Атина голям брой от Gate 13 се намира в Зографу, Илисия, Абелокипи.

В Кипър има много наши фенове. Често посещаваме Кипър на международни мачове. Имаме три фен клубове в Германия и един в Скандинавия.

– Има ли във вашето фенско движение момичета?

– Да, много момичета подкрепят Панатинайкос. Ако обичат клуба и искат да го покажат на трибуната, тогава да заповядат в Gate 13.

– Каква е средната възраст на вашите ултраси?

– Имаме много тийнейджъри. Повечето фенове са на възраст от 20 до 30 години. Има и фенове от старата школа над 40 години.

– Строги ли са законите в Гърция по отношение на ултрасите? Използвате ли пиротехника?

– Законите за феновете в последно време се сляха със законите за тероризма. Полицаите по време на мачове са един от основните дразнители. Законите са много строги. Тъжното е, че няма солидарност сред феновете на отборите. Има омраза и все още не съществува единство по въпроса за защита на правата на феновете.

Пиротехниката е разрешена. Няколко пъти сме имали проблеми с полицията заради нея, но все още можем лесно да я използваме.

панатинайкос9– По време на сблъсъци използвате ли хладни оръжия?

– Да, за съжаление. Шибаните модерни фенове използват ножове. Имаше дори случаи с огнестрелни оръжия. Това е много тъжно. Ножовете и пистолетите са за страхливци.

– Разрешено ли е да употребявате алкохол и марихуана на стадиона?

– Много често могат да се видят тези неща по мачове. Алкохолът е разрешен. Тревата е забранена, но охраната не контролира добре и я внасяме на стадиона.

– Сред феновете има ли пънкари и скинхедс?

– Сега това не е толкова модерно както преди. Не се срещат често по трибуните.

– Разкажи за града си.

– Атина е столицата на Гърция. Тук живеят около един милион души без да броим крайните квартали. Това е едно от най-интересните исторически места в Европа. Атина е известна като първият демократичен град. Основната забележителност е Партенона. Трудно е да се каже какъв процент от населението подкрепя Панатинайкос, но мисля, че около 200 хил. души подкрепят Панатинайкос.

панатинайкос10– Какви политически възгледи са характерни за жителите на града?

– Например Екзархия е известен като ляв район. Тук можете да намерите много комунисти и анархисти. Няма много места, където да се срещнат десни. В Пирея има много фашисти сега, но има и антифашисти там. Екзархия – това е напълно ляв район.

В Перистери също има много леви. Феновете на Атромитос са антифашисти. Там се намира и нашият ляв фен клуб West Block.

панатинайкос11– Колко хора подкрепят вашите съперници?

– В последните 20 години Олимпиакос набра много фенове. Те имат най-много фенове, повече и от нас. Но количеството не е качество. АЕК също имат много фенове, но по-малко от Олимпиакос и Панатинайкос. От другите отбори може да се споменат Паниониос, които имат 5-6 хил. фенове.

– Какви форми приема конфронтацията ви с Олимпиакос?

– С Олимпиакос се случват инциденти много често, 2-3 пъти в месеца. В баровете и метрото сега сбивания възникват рядко, това повече се практикуваше през 80-те и 90-те години. Сега повечето от боевете се провеждат във фен клубовете. В много от случаите не се стига и до бой. Идват и хвърлят бомбички в помещенията на фен клубовете, когато са затворени през нощта. Понякога фенове организират боеве по улиците, но за съжаление с ножове. Страхливци!

ÐÁÍÁÈÇÍÁÉÊÏÓ - ÁÍÏÑÈÙÓÇ (ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ 2008) PANATHINAIKOS - ANORTHOSI (CHAMPIONS LEAGUE 2008)– Какво ще кажеш за дербито с АЕК? След изпадането им в по-ниските дивизии, отслабна ли съперничеството ви с тях?

– АЕК все още имат много фенове. Изпаднаха в трета дивизия заради финансови проблеми. Сега един крупен бизнесмен купи клуба им и след няколко години ще построят нов стадион и отборът им отново ще бъде силен. Често влизаме в конфликт с феновете на АЕК, но не ги мразим толкова, колкото Олимпиакос. Лично аз уважавам АЕК като съперник.

– Колко често ходите по гостувания? Кои гостувания ви са най-трудни?

– Обичаме да пътуваме. Не толкова отдавна ходихме до Ливадия, на три часа път с кола от Атина, където имахме около 500 човека в гостуващия сектор.

За съжаление гостуванията в Гърция са забранени от закона. Въпреки това понякога хиляди фенове ходят по гостувания. Когато играем в Шампионската лига или Лига Европа винаги ходим по гостувания. Броят на феновете зависи от страната, в която играем и от цената на пътуването. Последното голямо пътуване беше през 2010 г. в Рим – 8000 души.

Заслужава да се отбележи, че ходим в Ираклион и пътуваме с кораб до там. На Крит има много фенове на нашия клуб. Срещаме се с тях при пристигането ни в града и заедно отиваме на стадиона. Всяка година гостуваме в Ксанти. Доста трудно е пътуването до град Комотини за мач с Пантракикос. Около 12 часа с автобус до там. Също така е трудно да пътуваме до Солун по отношение на агресивността на феновете на ПАОК и Арис, където винаги има сблъсъци.

Масово пътуваме на финалната четворка на баскетболната Евролига. Миналата година бяхме в Истанбул 3000 човека.

– Колко струва билета на стадиона?

– Обикновено 10-20 евро. Безплатно може да се влезе 20 минути преди края на мача.

панатинайкос13– Какво е вашето най-далечно пътуване?

– Лично аз мисля, че в Гърция най-отдалеченото пътуване е от Атина до Солун на мач с ПАОК, но това гостуване беше забранено преди години.

Най-отдалеченото място, на което сме ходили е Уелс през 1989 г. Пътували сме и до Финландия и Исландия, но с по-малко хора.

– Какви хореографии подготвяте за мачове?

– Правим хореографии на най-важните мачове. На всеки мач пеем и използваме пиротехника. Последната ни хубава хореография беше на баскетболна среща с Олимпиакос няколко дни преди Коледа.

Имаме много различни песни. Нашата нова песен е с мелодията на песента „Hassan i saba“ на британската рок група Hawkwind. Имаме песни по мотиви на „Boney M – Rivers of babylon“, “Boney M – Rasputin“, “Iron Maiden – Fear of the dark“, “Pet shop Boys – Go west“, “White Stripes – Seven Nation Army“, “Ύμνος του ΕΑΜ“ (заб. – химнът на гръцките партизани-антифашисти от ЕАМ по време на нацистката окупация и гражданската война, в действителност същата като Катюша). Нашата най-известна песен е „Horto Magiko“.

панатинайкос14– Организирате ли някакви социални проекти?

– Антифашистите от Gate 13 организират някои обществено значими проекти. Например всеки понеделник извън стадион Леофорос даваме храна на бедните.

панатинайкос15– Участвате ли в улични протестни акции?

– Да, взимаме участие индивидуално, а не като Gate 13. Искам да кажа, че условията на гръцката ултрас сцена не са много подходящи, за да се обединят фенове на различни клубове по демонстрации. Както е например в Турция, където по демонстрации се обединяват фенове на Бешикташ, Фенербахче и Галатасарай. Миналата година фенове от Gate 13 бяха излезли на антифашистко шествие в Атина и бяха нападнати от фенове на АЕК.

– Какво можеш да кажеш за Павлос Фисас?

– Той беше убит от фашистките копелета от Златната зора. Gate 13 направиха транспарант в чест на Павлос и против фашистите на мач след неговата смърт. В същото време Gate 7 не направиха нищо, въпреки че той е фен на Олимпиакос. Когато почина нашият фен Александрос Григоропулос направихме знаме в негова чест.

"Павлос Фисас на 18.09.13. почина от фашистки нож. Мълчанието означава съучастие и ние няма да мълчим"

„Павлос Фисас на 18.09.13. почина от фашистки нож. Мълчанието означава съучастие и ние няма да мълчим“

– Забранено ли е да показвате политически лозунги по трибуните?

– Да. Преди три години направихме един транспарант на който пишеше „Корумпирани политици, седящи в парламента, яростта на бунта ще ви погълне“. Мачът бе спрян за няколко минути и ние бяхме принудени да приберем транспаранта. След края на мача полицията ни нападна и го взе.

– Транспарантите за Фисас и Григоропулос имаха ли политически характер?

– Мисля, че бяха по-скоро социални, отколкото политически. Фашизмът е отрицателно развитие за цялото общество и всички сили могат да вземат участие в борбата срещу него. Антифашизмът се явява социално изискване. Във всеки случай подобни транспаранти не се допускат. Независимо от това ние ще ги опъваме на Gate 13, когато е необходимо.

Знаме в памет на Александрос Григоропулос

Знаме в памет на Александрос Григоропулос

– Кои фенски движения по света харесваш?

– Впечатлен съм от ултрасите на Марсилия, Сент Етиен, Селтик, Борусия Дортмунд, Фейенорд, Райо Валекано. Също така харесвам феновете в Южна Америка, особено в Аржентина.

– Какви са бъдещите ви планове?

– Плановете на Gate 13 не са се променили от както са създадени. Продължаваме да следваме клуба във всички спортове и да го подкрепяме. Бихме искали да се направи по-голям стадион на Леофорос. След две години Gate 13 ще отпразнуват 50-годишен юбилей. Искаме да направим един голям празник, фестивал или нещо подобно.

– Пожеланията ти към руските антифашисти.

– Приветствам другарите от Русия и бих искал да живеем в едно бъдещо общество без фашизъм. Може да бъде утопично, но опитите за достигане на този идеал ни обединяват. По-специално феновете. Иска ми се повече млади хора да посещават мачове, да ходят на стадиона, но не за да станат „хулигани“ и да пропагандират насилие, а да проникнат във фенската култура и да станат по-съзнателни. Както казва Че Гевара: „Футболът не е просто игра, това е средство за революция“.

Left Side Terraces, февруари 2014 г.

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.