Интервю с представител на фенското обединение Gate 4 (ПАОК, Солун)

паокТози път интервюирахме фен на един от най-известните отбори в Гърция. Двуглавите орли от Солун се явяват един от символите на града, заедно с Бялата кула. Този отбор е създаден от имигранти от Турция. Хора, засегнати от геноцида и национализма. Феновете на ПАОК са известни в цяла Европа като едни от най-темпераментните, а стадион Тумба по време на дерби се превръща в ад. Дами и господа, днес ще се фокусираме върху черно-бялото сърце на Македония, легендарният клуб ПАОК Солун.

– Разкажи за своя град. Какво означава за Солун отбора ПАОК?

– Солун е един от най-красивите градове в Европа. Хората тук наистина са страхотни и винаги са готови да помогнат. Забележителности на града са Бялата кула (по-рано известна като Кървавата кула), Арката на Галерий, руините на древния подземен град, различните църкви, седемте кули в горната част на града. В Гърция футболът е обичан спорт. 90% от мъжете го гледат, както и много жени. Гледат го по телевизора, а понякога и на стадиона.

Съществува само един голям отбор от Солун и това е ПАОК. 60% от населението на Македония харесва ПАОК. Олимпиакос и Панатинайкос имат повече фенове, само защото Атина е шест пъти повече от Солун. Други клубове от Солун са Арис и Ираклис, но те не са толкова влиятелни, колкото ПАОК. ПАОК има повече фенове, отколкото всеки друг клуб в Гърция (с изключение на Олимпиакос, тъй като Олимпиакос е отбор на „системата“. Клубът подкрепя политици, задкулисни дейности, съдии, съдебна система, полиция и т.н. Зависим е от държавата). ПАОК е единственият отбор в Гърция, който се противопоставя на тази прогнила система. Това е клуб, който е опитал вкуса на несправедливостта и неравенството. Повечето фенове на ПАОК подкрепят отбора поради особени причини. Ние сме фенове на ПАОК не само заради победите в шампионата и купите, всичко сме спечелили заслужено на 100%.

– Разкажи за историята на клуба.

– През 1875 г. в Константинопол (днешен Истанбул) е основан клуб Ермис (Хермес). След това, по време на царуването на Кемал Ататюрк, клубът бе принуден да се преименува на Перан. Този клуб е предшественик на ПАОК. През 1920-24 г. нашите баби и дядовци са били изгонени от Турция от местните националисти. На 20 април 1926 г. в Солун имигранти от Константинопол основат ПАОК. Клубът е основан от хора, които са изгонени от Турция, защото са гърци и не са били харесвани в самата Гърция, защото са от турски произход. ПАОК означава Всесолунски атлетичен клуб на константинополците (Panthessalonikios Athlitikos Omilos Konstantinoupoliton). По време на Втората световна война много играчи на ПАОК умират на бойното поле. Много са служили отначало в гръцката армия, а после участват в партизанското движение. Трябва да ви кажа и как е построен нашият стадион Тумба. Него са го построили фенове на ПАОК. През 1958 г. фенове всеки ден след работа идват и със своите собствени ръце, тухла по тухла, издигат знаменития стадион Тумба. Сега ПАОК е един от най-известните отбори в Северна Гърция с едни от най-преданите фенове.

паок1 паок2– Какво се случва с ПАОК по време на хунтата на черните полковници?

– Това е периодът 1967-1974 г. По време на военната хунта всички отбори освен Панатинайкос загубиха позиции. ПАОК през 1968 г. е завършил на 9-то място. През 1969 г. на 5-то място. Хунтата открадна нашите шампионски награди и трофеи и подкрепи АЕК и Панатинайкос. Искаха да вземат от нас най-добрия играч Георгис Кудас. Ние бяхме добър отбор и не печелихме нищо. До 1970 г. беше зле, след това през 1972 г. и 1974 г. печелим Купата на Гърция. След падането на хунтата печелим шампионата през 1976 г. Сега в Гърция също има хунта, банкерска диктатура.

– Какви са вашите политически възгледи? Участвате ли в избори?

Разбира се, че не! Аз никога не съм участвал в избори. В Гърция всички партии са корумпирани. Така че ние не участваме в избори и не подкрепяме никоя партия. Мога да кажа, че повечето фенове на ПАОК са анархисти, дори ако не са наясно с анархистката идеология. Смятам, че много от тях не харесват каквито и да било етикети (пропагандата в Гърция е много мощна). Ако ги попитате ще кажат, че ПАОК е на първо място. Но можете да видите как повечето от тях са ангажирани в социални протести, подпомагане на бедните и уязвимите слоеве на населението, участват в бунтове срещу правителството, срещу полицията и т.н. Ние бяхме с някои от членовете на Gate 4 на размириците в Атина на 29 юни 2011 г. спрямо мерките за строги икономии. Разбира се, ние имаме огромно представителство в „черния блок“ и сме антифашисти до мозъка на костите си! Ако питате мен, бих казал, че съм интернационалист и анархист. Нашето фашистко правителство е против анархистите, много анархисти са по затворите.

– Какво мислиш за Сириза и Комунистическата партия на Гърция?

– Понякога ги ненавиждам, понякога не казвам нищо, понякога съжалявам хората, които им вярват.

– Какво ще кажеш за гражданската война в Гърция през 1946-49 г.?

– Дълга тема. Като цяло бунтовниците са победили във войната срещу нацистите. Но в крайна сметка не можаха да освободят Гърция. Победителите от войната изгубиха в политическите дебати и във вестниците. Много тъжна история.

паок3– Разкажи за историята на появилото се обединение Gate 4.

– Gate 4 е първият фен клуб на ПАОК доколкото ни е известно, а сега е главен фен клуб. Основан е през април 1976 г. с цел да подкрепя ПАОК навсякъде. Gate 4 винаги ходят по гостувания (always on tour). Навсякъде. Gate 4 не са се страхували да се изправят срещу президента на клуба много пъти в миналото. Според нашите принципи на самоорганизация и солидарност между нашите членове, не подлежи на оспорване. В миналото сме имали вестници, радио предавания и т.н., но съзнателно решихме да прекратим тези проекти. ПАОК не е само футболен клуб, ПАОК е социално движение. ПАОК е идея!

Всички ни наричат „турци“ заради нашия произход. Но феновете на ПАОК са много и има сред тях всякакви. Gate 4 е обединение на различни групи. Тук можете да намерите всякакви хора от ниските слоеве. Има бивши затворници и различни работнически групи. В Gate 4 може да влезе всеки жител на Гърция независимо от националността. Ние сме бели, черни и мургави, бедни и честни хора!

Нашият сайт: www.paokgate4.gr

– Какво е Gate 4A?

– Gate 4A е името на целия сектор. Gate 4A е част от Gate 4 от дясната страна на стадиона, трябва да погледнете снимките. Това е малка, но исторически се явява най-дивата част от стадиона. За да идете там трябва да сте голи до кръста и да пеете силно всеки мач.

– Какви хореографии правите и използвате ли пиротехника?

– Разбира се, ние използваме пиротехника. Стремим се към това нашия стадион да бъде ад. УЕФА не са съгласни заради това и често ни наказват. Можем да пеем в продължение на 120 минути на всеки стадион. Не подготвяме нещо особено. Пеем, пием, правим лозунги, крием пиротехниката, носим със себе си барабани и знамена и ходим на стадиона, за да подкрепим нашия отбор с колкото се може повече децибели в името на общата победа. Звукът е насилие! В момента всеки може да се отпусне на този стадион, докато преди 5-10 години беше истински ад.

паок4– Какви постижения има вашият клуб?

– Както казах по-рано ПАОК е вкусил достатъчно от несправедливостта от страна на гръцката държава и гръцката буржоазия. Имаше десетилетия, когато ПАОК беше най-добрият отбор в Гърция. Печели само два шампионата на Гърция (1976, 1985) и четири купи на страната (1972,1974,2001,2003). Отборът има рекорд с 12 поражения на финали за Купата на Гърция. Повечето от тях са загуби в Атина и Пирея, и причината за това са съдиите. Нашият отбор по баскетбол печели два шампионата (1959,1992), три Купи на Гърция (1984, 1995, 1999), един път КНК (1991) и една Купа Корач (1994). Също така през 1993 г. участва във финалната четворка в Евролигата. Ние не сме фенове на ПАОК заради постиженията на клуба, а сме фенове заради историята, борбата, духа на този отбор.

– С кои клубове имате дружески и враждебни отношения?

– В Гърция имаме добри отношения с феновете на ОФИ и Паниониос. Нищо особено, просто добри контакти. Те са солидарни с нас в различни ситуации. Например по време на мач на стадиона на Паниониос в Неа Смирни полицията ни нападна без причина и феновете на Паниониос ни помогнаха. Оттогава дружим с тях. Техният фен клуб Panters са антифашисти. Нашите главни врагове са феновете на Арис и Олимпиакос, както АЕК и Панатинайкос. С феновете на Ираклис преди имахме някакви контакти, но сега не мога да кажа, че сме в добри отношения. Имаме добри отношения с Аполон Каламария поради причината, че този клуб е основан от понтийски имигранти от Турция, както нашите баби и дядовци.

Извън пределите на Гърция имаме съюз с Партизан от Белград. Първият контакт с тях е създаден през 1999 г. след края на войната в Югославия и след това през 2005-06 г. Повечето от тях не се интересуват от политика. Имат десни фенове, имат антифашисти. Като цяло историята на Партизан е антифашистка. Гърци и сърби контактуват още от времето на Османската империя, от 16-17 век. Харесваме и Бешикташ, защото са антифашисти и анархисти. Но е много трудно да се насърчат братски отношения между турци и гърци, защото ние сме воювали с тях повече от седем века.

паок5– Имате ли фен клубове в други градове и страни?

– Разбира се! Фенове на ПАОК има по целия свят. В Германия, Австралия, САЩ. Масовата имиграция през 70-те години накара много фенове на ПАОК да напуснат страната в търсене на по-добро бъдеще. Резултатите от тази ситуация могат да се видят днес. Имаме седем фен клуба в Германия! Имаме фен клубове в Швейцария (2), Кипър, Белгия, САЩ, Латинска Америка, Китай, Норвегия, няколко фен клуба Австралия и т.н.

В цяла Гърция има фенове на ПАОК. Основно в Македония, но има фен клубове в цялата страна. На Крит (2), на Пелопонес, в Атина (2) (преди десет години имахме четири фен клуба в Атина). Феновете на ПАОК в Атина са около 5000 човека! И то хардкор фенове. Както казах има фенове на ПАОК в цялата страна, дори в най-малките села.

Непълен списък с фен клубовете: www.1926.gr/links.php

– Какви са отношенията ви към малките отбори в Солун, с местния фен клуб на Санкт Паули?

– Някои от нашите фенове поддържат връзка с фен клуба на Санкт Паули в Солун и даже с техния атински фен клуб. Имаме добри отношения с тези фен клубове. В Солун има аматьорски анархистки отбор Продефтики, много наши фенове ходят на техни мачове. Продефтики се намира в район Тумба. Движим и с левите фенове на Агротикос Астерас.

паок6– Има ли в Солун нацисти от Златната зора? Какво е тяхното влияние в Гърция?

– Ние сме в открита война със Златната зора в цялата страна. Миналата есен един от нашите играчи качи в интернет снимка с тениска с логото на Армията за освобождение на Косово (UÇK). Той е от Албания, казва се Ергис Каце. По-късно се извини и каза, че не е знаел, че това е националистическа организация (и престъпна също). Златната зора бяха решили да използват това събитие за собствените си цели, но ние им отговорихме както подобава. Те се опитаха да получат повече гласове на изборите с помощта на националистически текстове. След нашето историческо и социално грамотно послание, отидохме в техния офис и им дадохме урок. В този ден 46 наши фенове бяха арестувани. Разбира се както обичайно стотици ченгета ги охраняваха. Сега в цялата страна ходим, за да се срещнем с тези нацисти очи в очи и да „обсъждаме“. Имаме знаме против Златната зора, нито един отбор от Гърция няма такова. За съжаление фашистката пропаганда поглъща всички гръцки медии и много гърци гласуват за Златната зора, въпреки че не са фашисти по убеждения. Можем да кажем, че те не разполагат с подходящо образование, дори и социален план. Истинските привърженици на Златната зора са 200-300 човека. Държавата периодично ги насърчава като стръв при риболов. Ние ще ги унищожим!

На изборите за тях гласуваха около 7-8% , но те нямат власт в Солун. Никога няма да ги видите в центъра на града. Има един депутат от Златната зора Илиас Касидиарис. Той подкрепя Олимпиакос. Подобно на всички нацистки отрепки, той има големи мускули, но ги използва само за да бие жени по телевизията.

паок7 паок8– Има ли много жени по трибуните?

– Има много момичета на нашия стадион, но те не се явяват лидери. Манталитетът на гърците е като на арабите, не могат да направят жена лидер. Особено във фен клуба, където става лидер този, който участва в битки.

– Какви са отношенията ви с клуба и играчите?

– Нямаме нормални отношения с ръководството на клуба. Повечето фенове на ПАОК (включително и аз) организират бойкот. Например, не ходим по мачове, защото ръководството преценява отбора като източник на печалба. Те поставят свои приятели на всякакви длъжности (мениджъри, треньори и играчи), участват в уговорени мачове, изгониха нашия любим играч Пабло Гарсия два пъти от клуба, те са отговорни за ареста на нашите другари, опитват се да цитират неправилно идеята ПАОК. Пабло Гарсия е един от символите на клуба, привърженик на идеологията на левицата (боливаризъм) от Уругвай. Ние уважаваме само тези играчи, които почитат нашите цветове, но през тази година те не го правят. Те играят само за своите доходи, това не го одобряваме. Със сигурност има изключения (например нашия бразилски ляв бек Лино).

паок9– Какво мислите за Димитрис Салпингидис, който играе за националния отбор на Гърция?

– Салпингидис е просто идиот, но не от гледна точка на политиката. Милионер, който мисли само за банковата си сметка. Салпингидис бе добър играч от нашата академия. През 2003 г. Панатинайкос искаха да го купят и тогавашният наш президент Гоменос искаше да го продаде. Феновете на ПАОК събраха пари по време на една голяма кампания, за да му изплатят контракта. Щом дойдоха парите на негова сметка, той ни каза, че остава. От вестниците научихме, че Салпингидис е станал играч на Панатинайкос, той ни предаде. Сега, когато играе с топката някои го освиркват. Някои са му простили, други не.

– Засегна ли икономическата криза и вашия клуб?

– Повечето фенове на ПАОК са бедни. Кризата удари в няколко слаби места на нашето общество. Клубът ни каза, че няма никакви финансови проблеми, но ние не можем да повярваме в това. Безнаказаността и безотговорността на ръководството на клуба, особено в най-мрачните дни, навява мисли.

– Какво мислите за убийството на Павлос Фисас?

– Изразихме нашата солидарност на стадион Тумба и Gate 4 развяваха знамена и пееха песни за тази трагедия. Ненавиждаме расистите, фашистите и нацистите!

паок10– Много ли са нацистите сред футболните фенове в Гърция?

– Нашите врагове от Gate 7 на Олимпиакос се превърнаха в марионетки на Златната зора. В миналото не бяха такива, но през последните години се поддадоха на манипулации. Сега ние ги мразим още повече. Повечето фенове в Гърция не принадлежат към дясното крило. През последните 6-7 години от медиите идва пропаганда, която води до разделение между хората. Фашисти освен на мачове на Олимпиакос ходят и на мачове на националния отбор. Ние традиционно сме срещу националния отбор. Атакуваме ги, когато се появят. Един съвет: ако търсите най-анархисткия отбор в Гърция, то това е Астерас Екзархия.

паок11– Строги ли са законите във вашата страна по отношение на ултрасите?

– Да, има много строги закони. В гръцките затвори седят стотици невинни фенове. Държавата забранява на фенове да ходят по гостувания, но ние си ходим. С прасетата ще се борим на всеки мач. Всеки път, когато отидем някъде, се случват случки. Полицаите ни мразят, защото много пъти сме ги унижавали.

– Колко често ходите по гостувания? Кое е вашето най-далечно гостуване?

– Всеки уикенд хиляди ходят по гостувания. Ходим навсякъде, дори влизаме без билети. По Гърция, по Европа. С нашия автобус ходим във всеки град, където играе ПАОК. Най-далечното пътуване в Европа: пътуване до Казахстан за мача с Шахтьор от Караганда. Шест фенове с микробус изминаха 5900 км. до Астана. Ако трябва до Владивосток ще стигнем. Отиването и връщането е практически 12000 км., две седмици път. Откачено пътуване. Дори десет фенове летяха със самолет до Русия.

Бяхме и в италианския Удине (7000 човека), в Лондон (6000 човека), в Турция и т.н. В Гърция, разбира се, държавата не позволява на феновете да пътуват, но ние винаги намираме начин да постигнем целта си. На всяко място, на всеки стадион, във всеки град, във всяка страна.

Лично аз ходя по гостувания от 2000 г. Бил съм три пъти в Холандия, както и в Румъния, Русия, Чехия, Сърбия, Италия, Унгария, Норвегия.

паок12– Сътрудничите ли си с Radical Fans United и други организации срещу модерния футбол?

– За съжаление нямаме отношения към RFU. Всеки фен клуб на отбора е такава организация. Феновете на ПАОК категорично са против модерния футбол.

– Колко струва билетът при вас? Може ли да се влиза безплатно?

– На Gate 4 билетът струва 10-20 евро. На нашия стадион има традиция да влизаме безплатно, особено на Gate 4. В миналото можеше хиляди да влизат безплатно на стадиона. Сега е сложно, защото футболният клуб се явява частна компания и наема охранителна фирма, която ни възпрепятства. Но Тумба е нашият дом, така че винаги ще сме над тях.

– Посещавате ли други видове спорт?

– Да. Баскетбол, волейбол и хандбал. Винаги следваме отбора.

– Участвате ли в протестни акции? Например срещу златодобива в Халкидики.

– По всяко време. Ние сме против държавата и участваме в борбата срещу нея. Можете да видите фенове на ПАОК на всякакви безредици. Във всеки затвор. Аз лично се срещнах с фенове на ПАОК в Генуа (срещата на върха на Г-8 през 2003 г.). Халкидики се явява територия на ПАОК. Скурис и другите населени места от Македония, където капиталистите искат да извличат злато, са родни места на много фенове на ПАОК. Ние изразяваме нашия протест всеки път с песни и знамена. Горди сме с това, че сме се присъединили към хора, които се борят за свободата си. Подкрепяме Страната на баските, изразяваме нашата солидарност към палестинския народ. Подкрепяме всички потиснати по света.

паок13 паок14– Има ли сред феновете на ПАОК нацисти? Например фирма Northerners има такава слава.

– В ПАОК няма нацисти. Най-малкото те не могат да изразят открито тези възгледи. Northerners е патриотична фирма. Освен това те не седят на Gate 4, а на Gate 7. Не могат да имат фашистки знамена, защото никой няма да им позволи да ги развяват. Това е голяма фирма, някои са антифашисти от фен клуба във Верия. Основно това са хора от близките градове. Преди време фирмата беше по-силна. Преди бяха десни, а сега доколкото знам имат други позиции. Дори и в миналото аз не съм виждал нацисти на стадиона. Разбира се голяма част от нашите фенове са патриоти и заради географското разположение на Македония, но те нямат някакви привилегии.

Като цяло хората са аполитични и политическите въпроси тук не са на разположение. Ако покажете нацистко знаме ще бъдете помолени да го махнете или просто ще ви наритаме задниците. Исторически погледнато, няма място за нацизма, расизма и подобни идеи.

Големите фен клубове Abalaea, Kordelio, Athens club са антифашистки. Neapoli, Eptalofos са аполитични, но хората там са против нацистите. Имаме фирма Los Solidarios, която е чисто антифашистка. Основана е през 90-те години от фенове на ПАОК от Ламия. Фен клубовете ни от Драма, Килкис, Гюмюрджина, Серес и Верия винаги се противопоставят на нацистите. Фенове на Бешикташ бяха с нас на стадиона и ние бяхме на площад Таксим. Ходим и към Санкт Паули, като понякога те идват с нас. Фенове на Омония идваха при нас 2-3 пъти. Периодично идват и представители на други клубове при нас. Нашият лозунг е: „ПАОК е над нациите и религиите“.

И още нещо за Арис. Това е отбор, който винаги е бил подкрепян от богатите хора в града. Когато основателите на ПАОК са пристигнали от Константинопол в Солун, заможните жители и техните близки не са ги харесвали и са ги наричали „турци“. Феновете на Арис все още ни наричат така. Не знам що за антирасисти са. Исторически факт е, че Арис играят приятелски мачове срещу немските войски по време на окупацията 1941-1944 г.

паок15– Вярно ли е, че феновете от Атина се страхуват да идват в Солун?

– Сред феновете на ПАОК има лозунг – ПАОК против всички. Както казах по-рано, ние мразим Олимпиакос по ред причини. Разбира се, те се страхуват да идват тук. Ние сме против трите отбора от Атина – Олимпиакос, Панатинайкос, АЕК Атина, поради факта, че те принадлежат към гръцката футболна мафия. През август 2012 г. играхме с Рапид Виена за Купата на УЕФА. Феновете на Рапид и Панатинайкос са в съюз и бяха дошли заедно на Тумба с пиротехника и фойерверки. Отговорихме им като нахлухме на терена и ги замеряхме с камъни и пиротехника. Това беше една много странна история, която ни накара много подозрително да се отнасяме към ръководството на клуба и полицията. Те дойдоха на нашия стадион без никакъв контрол от страна на полицията. Видяхме това като подстрекателство и провокация от страна на държавата (кой знае?) и ръководството на клуба.

– Говори се, че шампионата на Гърция е напълно корумпиран. Вярно ли е това?

– Олимпиакос имат най-добрите играчи, но също така и най-добрите съдии.

паок16 паок17– Какво мислите за изпадането на Арис от Суперлигата?

– Да ви кажа честно, за мен лично фактът, че Арис и Ираклис не участват в Суперлигата не е особено положителен. Ще пропуснем дербитата следващата година. Сред моите приятели фенове цари голям празник заради това, че Арис са изпаднали във втора лига за трети път в своята история.

Можете да видите, че феновете на Арис и Ираклис взети заедно съставляват по-малко от половината фенове на ПАОК. Капацитетът на стадиона на Арис е 22 хил. души, а този на ПАОК – 28 хил. души.

– Вярно ли е, че феновете на Арис си сътрудничат с полицията?

– В миналото са го правили. Те са силно свързани, използвайки ченгетата да ги защитават от феновете на ПАОК. Имало е и случаи, когато фенове на Арис са нападали 13-14 годишни деца.

паок18– Участвате ли в някакви социални проекти?

– Да, организираме социални проекти много често. Много от нашите приятели са активни членове на социалните центрове в Солун. Те вземат участие в общественото недоволство и протестите срещу държавата. Знам няколко човека от скуот Делта.

– Какво ви е мнението за сегашния президент на клуба, руския бизнесмен Иван Савиди?

– Мисля, че вие трябва да разкажете за него. Той беше политик под опеката на Владимир Путин. Приветствахме го като Месия. Но той не се държи по най-добрия начин. Отначало стотици наши фенове бяха арестувани от гръцката полиция през 2012 г. (първите дни, когато дойде Савиди). Тогава Пабло Гарсия, нашият капитан и любимец, беше разглеждан като враг на ръководството на клуба. Те не го уважаваха и не можем да им простим това. Това беше предателство! И, накрая, уговорените мачове в шампионата на Гърция. Знаем за добрите отношения на президента на клуба и политиците от правителството (особено с десните консерватори от партията Нова демокрация). Както всеки сериозен капиталист, той изкарва много пари. Ние не сме съгласни с това, защото ако остави клуба с дългове (както всеки от предишните президенти), ние ще трябва да плащаме. Иван дойде с големи обещания, но все пак те остават само красиви думи.

Мисля, че има много богати хора в Русия, които искат да участват в голямата разпродажба на Гърция. Руснаци, германци, араби, всички искат да участват. В продължение на много години бяхме под контрола на САЩ, а сега ще имаме и други собственици.

паок19– Използвате ли ножове и огнестрелни оръжия по време на сблъсъци с опонентите си?

– Не, не използваме такива неща. Нашите фенове имат строги представи за насилие и борба. Мога да кажа, че имаме определен етичен кодекс. Например ние не нападаме опонентите си, ако са по-малко от нас. Имаме най-лошата репутация сред феновете в Гърция. Описвани сме като варвари, вандали и т.н. Но това не е така. Ние често се бием, това е аналогичен път на война. Пътят на феновете на ПАОК е да бъдем срещу всички: срещу полиция, държава, опоненти. Това е път на постоянни битки. Това може да се нарече пътят на самурая (бушидо).

паок20– Какво е отношението ви към алкохола и марихуаната? Сред феновете ви има ли пънкари и скинхедс?

– Отнасяме се нормално към тези неща. Ако дойдете в Солун може да опитате нашата фирмена напитка. Нарича се “Toumba libre”, коктейл от евтино вино (рецина) и кола. Сред феновете на ПАОК има всякакви: наркомани, алкохолици. Разбира се, има много пънкари и скинхедс. Има още метълисти, рокери, рейвъри, хипита, любители на хардкора, на фолка… всякакви. Но на първо място всички сме хулигани.

паок21– Какво знаете за феновете в Русия?

– За съжаление не знаем толкова много за феновете в Русия. Имаме малък фен клуб там с антифашистки фенове. Някои хора от нашите фен клубове имат връзки с фенове от Русия. Например с ЦСКА Москва. Но миналата есен видях, че на мач на ЦСКА Москва имаше лозунг за Златната зора. Ако те са нацисти, то значи са наши врагове! Имам много приятели от Русия, гръцки граждани, които са фенове на ПАОК. Феновете в Русия създават добра подкрепа, но са твърде силни ултрадесните настроения.

Бях в Русия през 2010 г., когато играхме срещу ЦСКА. Пътувах с автобус: бяха в Киев, Москва и Одеса. Путин да го духа, както и всички президенти по света.

паок22 паок23– Какви са бъдещите ви планове?

– Първо, отборът трябва да се отърве от дълговете. Трябва да образоваме едно ново поколение от фенове със същите идеали, както са ни учили нашите баби и дядовци. Тогава ще можем да изчистим от гръцкия футбол мафията и ще можем да говорим за шампионат. В баскетбола трябва да възродим нашите стари славни традиции.

– Вашите пожелания към антифашистите в Русия.

– На първо място изразяваме нашата солидарност с нашите братя. Бъдете силни и се борете с марионетките на буржоазията и босовете. Влизайте смело в бой срещу фашистките свине и трябва да знаете, че не сте сами в тази битка. No pasaran. Venceremos!

Left Side Terraces

Интервюто даде Symeone 4

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.