Интервю с представител на фен клуб Green Ghetto (Агротикос Астерас)

Агротикос АстерасТози път отново се връщаме в Солун. Този град е известен с многото фенове на трите клуба – ПАОК, Арис и Ираклис. Но с това футболният живот на града не свършва. Искаме да ви запознаем с един от многото малки футболни клубове от Солун. Отиваме в западната част на Солун, за да ви запознаем с футболен клуб Агротикос Астерас, който се намира в район Евосмос. Представителят, който се съгласи любезно да ни даде интервю, се явява част от фирмата Green Ghetto.

– Здравей. Представи се.

– Казвам се Ерикос и винаги съм бил фен на Агротикос Астерас. Аз съм от фен клуба Green Ghetto и съм в него от създаването му, а преди него бях във фен клуб „Stachyoforoi“.

– Разкажи за историята на клуба.

– Агротикос Астерас е основан от гръцки бежанци от Мала Азия през 1932 година. Това е била група младежи, живеещи в района Неос Куклудзас. Те са били бежанци от Смирна (Измир). В момента се намираме в Делта Етники (четвърта дивизия). През следващия сезон ще играем в трета дивизия.

Агротикос Астерас1

– Какви са постиженията на вашия клуб?

– Агротикос Астерас печели шампионата на четвърта дивизия (1972 г.) и шампионата на трета дивизия (2005 г.). През 2005 г. клубът игра на полуфинал за Купата на Гърция. Отборът започна от втория кръг, побеждавайки Визас Мегарон и Кастория. В четвъртия кръг игра срещу ПАОК и спечели фантастична победа на дузпи с 5 на 4. След това победи Ерготелис, Етникос Астерас и загуби на полуфинала от АЕК.

– Как се превежда името на отбора?

– Агротикос – това е село на гръцки език. Астерас – звезда.

Агротикос Астерас2

Агротикос Астерас3– Какви са вашите отношения с другите отбори от Солун. Например: ПАОК, Арис, Ираклис, Аполон Каламария, Македоникос, Продефтики.

– Нашите отношения с ПАОК, Арис, Ираклис са неутрални. Нямаме контакт с тях. Македоникос нямат фен клуб и затова не виждаме нищо сериозно в тях. Аполон Каламария се явяват нашия основен съперник. Продефтики е клуб с фенове анархисти и като цяло се явяват леви. Уважаваме ги за това, но нямаме никакви отношения с тях.

– Чух, че имате отношения с Пансерайкос. Така ли е?

– Да, имаме много добри отношения с Пансерайкос. Винаги, когато имат възможност Che Guevara Club ни подкрепят, особено в решаващи мачове. Например, те дойдоха от Серес, за да отпразнуват с нас победата във финалния мач над Докса и влизането на отбора ни в трета дивизия. Антифашизъм и антирасизъм – това е, което ни обединява. Ние също имаме добри отношения с фирма Десперадос, които подкрепят Калитеа (футболен клуб от едноименния район на Атина).

Агротикос Астерас4 Агротикос Астерас5

Агротикос Астерас6– Как се отнасяте към клубовете от близките градове: Анагениси от Епаноми и Анагениси от Яница?

– Анагениси Епаноми нямат фен клуб. Анагениси Яница имат леви и десни фенове. Преди една година играхме с тях и имахме сблъсъци с техните фенове. Но особени отношения – вражда или дружба с тях – нямаме.

– Колко души посещават мачовете на Агротикос Астерас?

– Може да стигнат до 1 500 човека на стадиона и 50 човека във фен сектора.

Агротикос Астерас7 Агротикос Астерас8– Разкажи за вашия стадион.

– Стадионът носи името „Agrotikos Asteras Stadium“ и побира 2 500 зрители.

– Колко струват билетите за мачовете?

– 10 евро. Но ако знаеш как да влезнеш безплатно, можеш да спестиш много пари.

– Какви са отношенията ви с ръководството на клуба и играчите?

– Нашите отношения с клуба и играчите са на високо ниво. Преди година имахме сериозни финансови проблеми и клубът се разпадна, но имаше хора, които помогнаха на отбора да започне всичко отначало. Сега икономиката на клуба е в добро състояние.

– Колко е популярен клубът ви Агротикос Астерас в Солун?

– Солун е градът на трите отбора ПАОК, Арис и Ираклис и повечето ултраси са пристрастени към тях. Ние се намираме в западната част на града, район Евосмос. Тук е разположен сериозен фен клуб на ПАОК и не може да се конкурираме с него. Тъй като отборът играе в долните дивизии, имаме малко фенове.

– Разкажи за вашата фирма. Как започна всичко и какво представлява тя в момента?

– През 80-те години феновете на Агротикос Астерас бяха известни с името „Stachyoforoi“, но през 2007 г. фен клубът се разпадна. През 2009 г. няколко човека, които са били в „Stachyoforoi“ взеха решение да основат новия фен клуб. Искахме да започнем всичко отначало и да дадем на клуба ново име. Green – цветът на нашия клуб. Ghetto се добави без някаква особена причина.

– Имате ли фен клубове в други градове?

– Нямаме фен клубове извън пределите на Солун, но има отделни хора, които ни подкрепят.

– Какви са политическите възгледи на Green Ghetto?

– Всички сме антифа. Придържаме се към левите и анархистките възгледи.

агротикос астерас– Какво смятате за хомофобията и сексизма?

– Изборът на сексуална идентичност е личен избор на всеки човек.

– Какво смятате за изборите и гръцкия парламент?

– Има членове на фен клуба, които участват в избори и гласуват за Комунистическата партия на Гърция (ККЕ). Има членове, които предпочитат да не участват в избори. Ние не подкрепяме никаква партия. Бих казал, че сме умерени анархисти.

– Какво мислите за развитието на златното находище в Халкидики?

– Залежите не трябва да се дават на чужди корпорации, защото това ще доведе до замърсяване на целия регион. Много хора от туристическия сектор няма да работят поради замърсяването и обезлесяването. Земята, въздуха и дърветата не се продават.

– Участвате ли в протестни акции?

– Понякога взимаме участие в подобни акции, основно против расизма. За съжаление в шествието против златодобива не участвахме. На шести април ще участваме в антифашистка акция в нашия район Евосмос.

– Колко често ходите по гостувания и с колко хора?

– Тази година ходихме на почти всички гостувания. Често пътуваме в други градове, за да подкрепяме отбора. Ходим по 20-30 човека от фен клуба. Също така на гостувания ходят и обикновени фенове.

агротикос астерас1агротикос астерас2– С какво ходите по гостувания?

– С нашите лични автомобили, понякога с автобус. Най-доброто пътуване беше в Атина преди една година. Тогава пътувахме с влак. Това беше едно невероятно пътуване в духа на стария фанатизъм.

– Вашият фен клуб има ли свое помещение?

– Да, имаме място, където се събираме и обсъждаме нашите планове и се подготвяме за следващия мач. Събираме се там и за по глътка бира.

агротикос астерас3 агротикос астерас4– Много ли полиция присъства на мачовете?

– Да, по време на мач ченгетата са по много.

– Как стоят нещата с пиротехниката при вас?

– Палим всичко до стадиона, защото ченгетата преди мач правят претърсвания.

– Как би оценил гръцката сцена днес?

– Гръцката сцена не е като през 80-те години. Известните отбори имат много фенове, а малките клубове губят фенове всеки ден. Никой не иска да подкрепя местните отбори. Всички предпочитат да подкрепят големите отбори.

– Преди вашата фирма е била по-многобройна?

– Преди няколко години трибуните бяха пълни на всеки мач и Агротикос Астерас имаше много фенове. По гостувания сме ходили по 100 ултраси.

– Коя сцена в Европа изглежда най-силна?

– От Европа харесвам Рома. В Сърбия и Русия има сериозни фенове. Тези страни имат много хулигани. Въпреки това, аз съм напълно против нацизма по трибуните.

– Какви са плановете ви за бъдещето във вашата група?

– Искаме да станем по-силна ултрас-фирма и да продължаваме да събираме жителите на района, за да подкрепят местния отбор.

– Пожеланията ти към руските антифашисти.

– Трябва да продължите нашата обща борба, независимо от всички трудности.

Източник: Avtonom.org, март 2013

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.