Кратка история на RASH NYC

MayDay CrewЗапочнахме, когато на американската скинхед сцена преобладаваха десните. Даже скинхедс, които не бяха расисти биеха и убиваха гейове, лесбийки, леви, пънкари, бездомни и др. Концертите често завършваха с насилие.

Бяхме група скинхедс с леви и антифашистки възгледи и смятахме, че ултрадесните лайна нямат място на сцената, така че започнахме да си помагаме един друг по улиците и по концертите. Знаехме, че не всички скинхедс подкрепят дясната идея и затова решихме да се организираме и обединим.

Тук е необходимо да кажем няколко думи за SHARP NYC. Именно те въведоха много скинхедс в оригиналната култура от 1969 г. Първоначално бяхме част от състава на SHARP NYC, който действаше съвсем кратко време (1988-1989 г.). През 1990 г. те изчезнаха и през 1992 г. да се наричаш „шарп“ будеше смях сред скинхедс. Много научихме за SHARP в подрастваща възраст. Станахме свидетели на възхода и падението на SHARP NYC. Създавайки Mayday Crew, направихме няколко корекции въз основа на нашия опит. Много от нас все още ходеха с нашивки SHARP в ранния етап на образуването на RASH NYC.

Шал, посветен на десетилетието на RASH United.  Това не е просто част от нашето облекло. Ние се борим за нашите символи.  Ако ходиш с тях трябва да си готов да ги защитаваш по всяко време.

Шал, посветен на десетилетието на RASH United.
Това не е просто част от нашето облекло. Ние се борим за нашите символи. Ако ходиш с тях трябва да си готов да ги защитаваш по всяко време.

Както всички скинхедс вършехме глупости, пиехме бира, ходехме на концерти, посещавахме футболни мачове, просто си прекарвахме времето заедно, слушахме (не непременно политическа) скинхед музика (скинхед реге, 2 Tone, соул, нюйоркски хардкор и т.н.)

Mayday Crew 1993

Mayday Crew 1993

Причислявахме себе си към лявото крило на скинхед културата. Участвали сме във всякакви леви инициативи. Демонстрации против расизма и полицейската жестокост, против религиозния фанатизъм, в работнически демонстрации, стачки и т.н. Това беше важно за нас. Не бяхме в политическа партия, не се занимавахме с политически активизъм… бяхме просто скинхедс с леви възгледи. „Havin’ a laugh and havin’ a say“.

Участници в първата конференция RASH US 1994

Участници в първата конференция RASH US 1994

RASH NYC официално се появи на 1 януари 1993 г. и прекрати своята дейност на 1 януари 2011 г. Съществуваше 18 години. Повече няма RASH NYC, но в Ню Йорк все още има скинхедс с антирасистки, антифашистки и леви възгледи. Може да се надяваме, че винаги ще бъде така.

Лого на  Mayday Crew / RASH 1993 Дизайн - Dan Sabater. Осъществяване - Terry R. За вдъхновение служи Antidote 'Destroy Fascism' EP, баските брадви на Negu Gorriak и венецът на Фред Пери.

Лого на Mayday Crew / RASH 1993
Дизайн – Дан Сабатър. Осъществяване – Тери Р.
За вдъхновение служи Antidote ‘Destroy Fascism’ EP, брадвите от емблемата на баската група Negu Gorriak и венецът на Фред Пери.

RASH бяха открити за всички скинхедс с леви възгледи, въпреки политическите предпочитания. Трябва да те радва това, че работиш със скинхедс, които имат различни възгледи от твоите.

Групата RASH NYC беше с фиксирано членство. Организаторите дори са пионерите на интернационалната RASH мрежа. Само около 65 души са преминали през RASH NYC, средният брой на членовете е 5-12 души, но не повече от 15 в даден момент.

Хора, които не са скинхедс не можеха да участват в RASH, но в САЩ и Канада имахме „поддръжници“, хора които споделят нашите убеждения и участват в нашата борба, но не са скинхедс. Това бяха червени и анархо модове, пънкари, рокабили, хулигани, кежуали и т.н.

Никога не сме принуждавали някой да стане скинхед. Автентичността е важна за нас. Ако някой движи с нас известно време и докаже, че е стойностен другар, той не трябва обезателно да стане скинхед. Но хората на сцената знаеха кои сме и зад какво стоим, така че лесно се присъединяваха към нас, ако са заинтересовани.

Dan Sabater от RASH NYC с монреалската група Street Troopers

Дан Сабатър от RASH NYC с монреалската група Street Troopers

Fate 2 Hate.  RASH Монреал.

Fate 2 Hate. RASH Монреал.

Моб Fate 2 Hate.

Моб Fate 2 Hate.

Често са ни причислявали към всякакви боклуци, към които ние нямаме отношение. От друга страна, много неща, с които се занимавахме бяха неизвестни… welcome to skinhead life.

Базов списък на политическото образование.

Какво по дяволите означава „червени“ и „анархисти“? Хората в САЩ просто не знаят. Ние очакваме от членовете на RASH NYC да разбират идеите, които отстояват и за които се борят. Класова борба в САЩ и по света. Антифашизъм. Борба за справедливост.

Не глупавото образование, с което ни учат в училище.
За тази цел ние създадохме „Базов списък на политическото образование“. Книги, съчетавани в съответствие с духа на нашата борба, лекота на четене и достъпност. Знаехме, че всеки читател може да овладее този списък за месец. Ако искате да се присъедините към нас трябва да прочетете тези книги.

В списъка са:

1 Dynamite: A Century of Class Violence in the USA by Louis Adamic (Rebel Press)
2 Strike! By Jeremy Brecher (South End Press)
3 A People’s History of the United States By Howard Zinn
4 Introducing Marx (formerly “Marx For Beginners”) by Rius
5 Anarchism By Daniel Guerin (Monthly Review Press/ AK Press)
6 Autobiography of Malcolm X By Malcolm X with Alex Haley
7 The IWW: It’s First 100 Years 1905-2005 By Fred Thompson and Jon Bekken
8 Homage To Catalonia by George Orwell
9 They Should Have Served That Cup of Coffee ed. by Dick Cluster (South End Press)
10 Palante, Siempre Palante by the Young Lords Party
Haymarket Books; Reprint edition (July 26, 2011)
11 Blood In The Face By James Ridgeway (Thunder’s Mouth Press)
12 The War At Home: Covert Action Against U.S. Activists and What We Can Do About It By Brian Glick (South End Press)
13 Breaking Free By Jack Daniels (Attack International) комикс за тези, които обичат картинки.
14 No Retreat: The Secret History of the War Between Britain’s Anti-Fascists and the Far-Right by Dave Hann and Steve Tilzey (Milo Press)

Движения и групи, които са повлияли на RASH NYC:

AFA UK

AFA UK

Red Action

Red Action

Организация, за която е много трудно да получите информация, особено в нашия край. Независимо от това слуховете за тях стигнаха и тук. Ирландски републиканци, футболни хулигани, скинхедс-антифашисти, които тероризират „боунхедс“ и ултрадесните в Англия. Как е възможно да не ни харесва това?

Minneapolis' Baldies

Minneapolis’ Baldies

Основатели на ARA (Anti-Racist Action).

Baldies Syndicate

Baldies Syndicate

Скинхедс-антирасисти от целия северозапад на САЩ.

SHARP NYC  (на демонстрация против ККК в Филаделфия, 1988 г.)

SHARP NYC
(на демонстрация против ККК във Филаделфия, 1988 г.)

Френски редскинове

Френски редскинове

В ерата преди интернет беше изключително трудно да се получи информация за тях. Те са били местен феномен във Франция (и в Квебек). Но ние знаехме за тях. Най-добре от всички бяха известни Red Warriors.

Anti-Nazi League UK

Anti-Nazi League UK

Специално скуадистите, които по-късно утихват.

Rock Against Racism

Rock Against Racism

Появяват се в Англия през 1978 г. Съществуват в Ню Йорк през осемдесетте години. Устройвали са много запомнящи се концерти.

Class War Federation UK

Class War Federation UK

Особено турнето на Джо Стръмър през 1986 г.

White Panther Party

White Panther Party

Партия на белите пантери / MC5 / Джон Синклер, 1968 г., Мичиган
Първото пресичане на лява организация и рок-енд-рола?
Препоръчано четиво: John Sinclair „Guitar Army“ (1971)

Revolutionary Grease

Revolutionary Grease

Revolutionary Grease / Rising Up Angry, началото на 1970-те, Чикаго.

По материали от Focused Arrows и RASH International
Източник: rash-russia.blogspot.ru

Реклами
Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.