През очите на душата! (Ладислав Рада, фен на Бохемианс 1905)

бохемианс 190540-годишният чех Ладислав Рада отива за първи път на стадиона на 10-годишна възраст със своя баща на мач на Бохемианс 1905. Тридесет години по-късно „Лада“ продължава да посещава мачове по 6-7 пъти в годината.
Фотограф го забелязва в публиката на съботния мач срещу Спарта Прага и го снима. Тази снимка се разпространява като вирус в интернет. Няколко дни по-късно фотографът търси и намира Лада и взима кратко интервю от него за голям чешки портал, давайки му публичност и шанс да говори за своето любимо куче, своята любов към футбола, музиката и пинг-понга.
За разлика от всички други фенове, Лада намира удовлетворение в звуците, ключова характеристика на играта, която е несъзнателно пренебрегвана или подценявана от хората.
Особено харесва, когато ядрото от фенове на Бохемианс пее песни, и звука от топката, когато се рита на терена!

„Обичам звука от топката, когато се рита. Мога да гледам мач пред телевизора, но там не можеш да чуеш този звук“, споделя в интервюто Лада.

Лада, който може да се види на тази впечатляваща снимка, е винаги „закован“ за играта заедно с 5-годишното си куче Анджи, което е неговото куче водач (две тела – две очи на пътя, две тела – две очи на стадиона биха казали някои…). Той е сляп по рождение, но това не го спира!

Както коментира великия и мъдър Жозе Сарамаго в края на книгата си „Слепота“, на въпрос на един от главните герой „защо сме заслепени след като видението в обществото е възстановено?“: „Мисля, че не сме заслепени. Ние просто сме слепи! Слепи, които гледат… но не могат да видят… въпреки че е пред очите ни!“

Rebel Ultras

Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.