Интервю с Desperdicis (Сант Андреу)

сант андреуПо целия свят град Барселона е известен със своя едноименен клуб, но Барселона далеч не е единственият отбор от столицата на Каталуния. Днес ще ви представим Desperdicis – ултрасите на клуб Сант Андреу. Момчетата показват страстта си в подкрепа на своя отбор и на дела доказват, че лозунгът „Support your local team“ не е само на думи.

– Front Andreuenc, Andreuencs, Nucli Fenix, Desperdicis… Каква е историята на поддръжниците на отбора на стадион Нарсис Сала от появяването им през 80-те години до наши дни?

– Знаем малко за Front Andreuenc – те са били първата значима група поддръжници на Нарсис Сала през 80-те години. Говори се, че против тях са се обединявали Boixos Nois и Brigadas Blanquiazules. По това време на трибуните е можело да бъде видяно знаме с келтски кръст и такова със сърп и чук. Andreuencs силно са се отличавали от Front Andreuenc, защото са се придържали към аполитичността и ненасилствената линия на поведение, което създава проблеми за тях. Десните ги смятаха за червени, а червените за фашисти. Въпреки това са били уважавани в цялата страна заради количеството и качеството на техните действия по стадионите. Разпада на Andreuencs доведе до появата на Desperdicis и Eskamot Quatribarrat. Последните правят няколко акции, но се разпадат на следващата година. Някои от нейните членове създават Nucli Fenix. Постоянно присъстват ултраси на Нарсис Сала от 1998 г.

Front Andreuenc през сезон 1989/90

Front Andreuenc през сезон 1989/90

– Името Desperdicis неизбежно напомня на една пънк-рок група от Барселона – Desperdicis Clinics, в която свирят хора от Boixos Nois. Прав ли съм? От групата ли сте взели името си?

– За Desperdicis Clinics може да се каже, че когато започнахме нашата дейност никой от нас не е чувал за съществуването на тази група. Сходството на името ни с името на тази банда е чиста случайност. Когато решихме да създадем групата си, в течение на много време нямахме име, докато изберем това което ни харесва. По това време направихме едно от първите си посещения в Бадалона. При пристигането си бяхме отделени от другите фенове и заобиколени от полицаи и претърсвани. Най-смешното е, че бяхме четири или пет. Като цяло името на групата идва оттук, защото когато сме проверявани от ченгетата се чувстваме изгубени (Desperdicis на каталунски).

сант андреу2– Мисля, че много от вас са били в Andreuencs. Какви различия и сходства съществуват между двете групи? Защо се разпадна Andreuencs и се появи Desperdicis?

– В интерес на истината само едно от нашите момчета е било в Andreuencs в течение на последните няколко месеца преди тяхното разпадане. Всички ние сме нови на ултрас-сцената. Единственото значително различие между Andreuencs и Desperdicis е политиката. Нашите предшественици напълно я отричат, а ние сме антифашисти. Според последното съобщение на Andreuencs, те се разпадат заради липсата на смяна на поколението. Уморили са се през цялото време да ходят едни и същи хора. След това, виждайки празнотата на трибуните, започнахме да ходим на стадиона и решихме да повдигнем въпроса за създаване на своя група.

сант андреу3– Доста странно е да се види толкова политизирана група с леви възгледи в Барселона. Възникват ли някакви проблеми заради това? Явява ли се Сант Андреу „ляв“ квартал в Барселона?

– Имаме проблеми само с полицията и с групи с фашистка идеология, което е нормално за политизираните фирми. Сант Андреу се смята за малък град, а не за квартал на Барселона и, да, той винаги е бил известен с левите възгледи на неговите жители.

сант андреу4– Имате добри отношения с Лейда и Алкоркон. Как възникна тази дружба? Поддържате ли контакти с други групи?

– Дружбата с Rudes Lleida възникна както с другата антифашистка група, която срещнахме. С тях споделяме много общи неща, отколкото с другите. Те участват в организирането на концерти, които правим, за да плащаме глобите. С хората от Алкоркон се срещнахме по време на влизането на отбора ни в Сегунда Дивисион Б, когато беше много напрегнато време. Напоследък е много скучно както в Сант Андреу, така и в Алкоркон. Но без съмнение през следващия сезон хулиганите на Алкоркон ще видят своят отбор във втора дивизия и се възползвам от тази възможност да ги поздравя за това. Поздравявам всички от Rudes Lleida, момчетата от Nastic Crew, Hools Reus, Revolta Blanc I Blava, Columna Supporters, Angels Caiguts, Penya Sport и всички останали, с които си разделяме трибуните и пием заедно.

сант андреу5– Паламос, Сабадел, Фигерас, Еуропа, Настик, Сант Андреу… имена, напомнящи на всеки фен на футбола за златните времена на каталунския футбол, когато много от тези отбори са играли в по-горните дивизии. Какво е отношението ви със съседите? Имат ли някои от тях ултрас-групи? Как преминава дербито Сант Андреу – Еуропа?

– Имаме добри отношения с всички антифашистки групи, далечни и близки. На нивото на „скромния“ каталунски футбол ултрас-сцената практически е мъртва. Можем да кажем, че в рамките на ултрас-сцената ние сме единствените тук, които правим някакво представяне. Как преминава дербито Сант Андреу – Еуропа? Аз не го харесвам, скучно е…

сант андреу6– Нека поговорим повече за инфраструктурата на групата. Имате ли фенско списание? Играе ли такова средство като фенското списание важна роля в група, състояща се от малко хора?

– Нямаме фенско списание, но мислим за възможността да го направим през следващия сезон.

– Как се организира подкрепата на трибуната? Използвате ли мегафон или нещо подобно? Точно както с фенското списание, нужен ли е според вас мегафон за малки групи?

– Не ни е нужен. В качеството си на малка група и с помощта на 2 000 души, на стадиона ще се чува повече мегафона, отколкото ние. Използваме го, когато терена се намира далече от трибуната или има особено важен мач.

сант андреу7– Нивото на представяне е доста високо на Нарсис Сала. Колко души обикновено работят по този въпрос? Какви материали използвате? Ползвате ли помощта на клуба или сами си изготвяте материалите?

– Всички представяния и материали ги обезпечаваме сами. Предпочитаме да спестяваме, независимо от размера на паричните средства и времето, което имаме на разположение, за да изготвим материалите. Подобно на всички групи използваме много усилия, старание, плат, но преди всичко много въображение.

сант андреу8– Говорейки за подкрепата на Сант Андреу, какви са отношенията ви с президента на клуба Жоан Гаспарт?

– Отношенията с клуба са добри, но с президента – не. Никога не сме говорили с него директно и почти никога не сме го виждали на стадиона.

сант андреу9– Чрез какви етапи е преминала вашата група от нейното основаване? Можете ли да разкажете някаква интересна история, случила се през тези години?

– Стараем се да посетим всички каталунски стадиони. Например, били сме в Бадалона, Гава, Тераса, Сабадел, Сант Карлес де ла Рапита и т.н. Интересните истории са малко. В регионалните лиги почти нищо не се случва. Може би най-интересният епизод беше случаят в Рапита, когато местните се настървиха срещу нас и започнаха да се катерят по стената на стадиона, за да ни линчуват. Беше забавно, не не беше най-доброто, което можеше да се види от останалите фенове на Сант Андреу…

сант андреу10– Не знам дали сте редовни читатели на нашия блог (labandaizquierda.blogspot.com), но ако е така, кажете дали добре се развива, харесва ли ви или му липсва нещо? Според вас какво трябва да се пише в блога, посветен на левите футболни фенове? Смятате ли, че интернет може да бъде добър инструмент за разпространение на идеи и информация, ако правилно се използва?

– Някои от членовете на нашата група, които често влизат в интернет, редовно четат вашия блог. Той наистина е добър и е страхотно, че някой влага такава упорита работа без никакъв материален интерес. Очевидно е, че интернет може да бъде правилно използван, пример за което е вашият блог.

сант андреу11– Искате ли накрая да споделите нещо?

– Благодаря ви, че се свързахте с нас, за да направим това интервю, много ви благодаря и продължавайте все така. Искам да изкажа благодарности и на всички мъже и жени от цял свят, които дават своите пари, време и здраве, за да развиват своите трибуни, които с всеки изминал ден стават все повече и повече антифашистки.

НЕ НА ЗАКОНА ЗА СПОРТА! НЕ НА МОДЕРНИЯ ФУТБОЛ!
ISCA EL SANT ANDREU I VISCA CATALUNYA!

Източник: labandaizquierda.blogspot.com / OFFSIDE Magazine

Advertisements
Публикувано на Без категория и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s