Трагедията на „Хилзбъро“ – 15 април 1989 г.

Трагедията на „Хилзбъро“ се случва на 15 април 1989 г. на стадион „Хилзбъро“ в Шефилд по време на полуфиналния мач за Купата на Англия между Нотингам Форест и Ливърпул. 96 фенове на Ливърпул са загинали, а 766 са ранени.

Мачът през 1989 г. между Нотингам Форест и Ливърпул е насочен за 15:00 часа. Много от феновете на Ливърпул не са могли да стигнат до стадиона поради задръствания, причинени, по-специално, от ремонтни дейности. Въпреки молбите от страна на Ливърпул да се забави началото на мача, това искане е било пренебрегнато. Когато мачът е на път да започне, пред турникетите е имало голямо количество хора. Появяват се и първите блъсканици. В този момент командващият сигурността на стадиона шеф на полицията Дейвид Дъкенфийлд казва: „Всички ли имат билети?, – Вдигнете ги!“. Когато феновете изпълняват казаното от него, полицаят вярва, че феновете без билети в общата маса не са много и казва на своите подчинени да отворят вратите и да пуснат всички без проверка. Новодошлите са изпратени в тунела, водещ към централната трибуна „Лепинг Лейн“, която вече е била пренаселена, вместо да ги изпратят в страничните коридори към другите трибуни, в които не е имало почти никой.
Зрителите вече сядат на практически запълнената трибуна, която е заградена от три страни и от влизащата тълпа от четвърта. Стоящите на първите редове хора са притиснати до металните огради и започват да се задушават.

На 6-та минута мачът е прекъснат, в резултат на неграмотните действия на полицията и стюардите, които не осъзнават какво се случва, мислейки че феновете имат хулиганското желание да нахлуят на терена (против това е изпратен полицейски отряд с кучета). Голяма част от жертвите не са могли да избягат. На молба да бъде отворена една от оградите, за да може хората да излязат, полицията отказва, защото не може да го направи без разрешението на Дъкенфийлд.

На мястото на трагедията загиват 93 души, още двама са починали няколко дни по-късно, а един мъж умира след четири години прекарани в кома. Повече от седемстотин са ранени. В блъсканиците умира и братовчед на бъдещия капитан на Ливърпул Стивън Джерард. Броят на жертвите и пострадалите е можел да бъде значително намален, ако на стадиона е имало линейки, но полицията не им е позволила да влязат.

Четири дни след трагедията таблоидът The Sun публикува на първа страница „сензационния“ репортаж под заглавието The Truth („Истината“), в който се посочва, че:

1) За трагедията са виновни пияни фенове на Ливърпул, нахлули в препълнения сектор.

2) Фенове на Ливърпул са уринирали върху полицаи и пожарникари и в това число върху свои другари, грабейки от джобовете им.

3) Фенове са били полицаи, които са помагали с изкуствено дишане на пострадали.

Въпреки че писмените доказателства за тези твърдения са опровергани, редакцията отказва да принесе своите извинения. Борбата срещу този вестник продължава и до днес. В Мърсисайд много хора не купуват този вестник, въпреки че това издание се ползва с голяма популярност в цялата страна.

През февруари 2010 г. е създадена независима комисия за разследване на причините за трагедията на „Хилзбъро“ под ръководството на епископ Джеймс Джоунс от Ливърпул, който е натоварен с разглеждането на всички материали и документи, свързани с трагедията, за да се изяснят основните въпроси. Работата продължава повече от две години и на 12-ти септември 2012 г. е публикуван окончателен доклад от 395 страници. Докладът предизвика сензация във Великобритания, тъй като потвърждава, че феновете на Ливърпул са несправедливо обвинени за инцидента, като зад тези обвинения е стояла полицията в Южен Йоркшир.

Вечна памет на жертвите.

1 2 3 4 5 6 7 8Ultras Old Style

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.