Историята на ФК Юнайтед ъф Манчестър

ФК Юнайтед ъф МанчестърФутболен клуб „Юнайтед ъф Манчестър“ (ФК Юнайтед или ФКЮМ съкратено, на английски Football Club United of Manchester, превод ФК Юнайтед от Манчестър) е полупрофесионален футболен клуб от град Манчестър, Англия за момента базиран в близкия Бъри. Клубът е създаден през 2005 г. от разочаровани привърженици на Манчестър Юнайтед, много от които решиха да оттеглят финасовата си подкрепа за гранда след откупуването му от Малкълм Глейзър. В момента съперниците на ФКЮМ са Салфорд Сити и ФК Мейн Роуд.

Въпреки че повечето привърженици на клуба са от Манчестър и околностите, привържениците му имат фен клубове в над десет страни включително Франция, Полша, Нова Зеландия, Съединените Щати и Канада. Местната кабелна телевизия Ченъл М започва излъчването на месечни обзорни предавания за клуба през януари 2006 г. Телевизионни екипи от Франция и Холандия също са забелязвани на мачовете на отбора.

Първия сезон на ФК Юнайтед беше много успешен. Те влязоха на десетото ниво на системата Английските футболни Дивизии (втора дивизия на Футболната лига на Северозападните общини, което е равносилно на Б окръжна група в България макар това да е едва петото ниво в нашата система) и завършват първи на 15 април 2006 г.

През сезона те имаха втората по големина средна посещаемост сред не професионалните отбори изпреварени само от ФК Екзитър Сити. Треньор на отбора е бившият футболист на ФК Макълсфийлд Таун  Карл Маргинсън, а най-посетеният мач за сезона е срещу ФК Грейт Харълд на 22 април 2006 г., когато се провежда и официалната церемония по награждаването – на стадиона присъстват 6 023 привърженици.

Създаване на клуба

Клуба е сформиран през лятото на 2005 г. от разочаровани привърженици на Манчестър Юнайтед. Въпреки че тези привърженици имат различни причини за своето недовослтво, основната причина за отделянето им и създаването на новия клуб е вражедебното откупуването на любимия им клуб от американския бизнесмен Малкълм Глейзър. Привържениците на Юнайтед обмислят създаването на отделен клуб години по-рано през 1998 г. по повод слуховете и предложено откупуване на клуба от Рупърт Мърдок, но неговите опити са неуспешни и феновете се отказват от намеренията си. Когато Глейзър обявява намеренията си публично плановете за създаване на нов отделен клуб са дискутирани във фензина (списание на феновете) на Манчестър Юнайтед включително Ред Ишу като вариант „в краен случай“.

Фамилия Глейзър получава пълен контрол над Манчестър Юнайтед на 12 май 2005 г., и привържениците които са против откупуването на отбора организаират среща в Манчестърската Методистка Зала на 19-ти май 2005 г. Въпреки че целта на срещата е да се обсъди съпротивата срещу новите собственици на клуба, предсетаделстващия Анди Уолш обявява че сформирането на нов клуб ще се обсъжда на друга нарочна среща на 30-ти май и че им е оказана подкрепа със съвети от Крис Стюарт, който е тогавашния председател на АФК Уимбълдън (първият известен клуб в Англия създаден от привържениците в знак на протест срещу продажбата на клуба подобна на тези станали порочна практика в България като продажбата на ПФК Хебър в Дупница или новия Черноморец Бургас-София). Срещата се провежда в театър „Аполо“, Манчестър и се решава че клуба ще се създаде ако поне 1000 човека се съгласят да подкрепят финансово отбора до края на юли 2005 г. Всъщност подкрепата за отбора се оказва много по-мощна и плановете за създаването на клуба са ускорени.

Ръководството на местния ФК Лий РМИ по това време е изпаднал в остра финансова криза и моли новосъздадения клуб да ги откупи, което би гарантирало оставането им в дивизията, но управата на ФК Юнайтед отказва тъй като техния клуб е създаден като реакция срещу точно такъв вид откупувания на клубове. Двата клуба остават в добри взаимоотношения като първия официален мач на ФК Юнайтед е приятелска среща именно срещу същия Лий РМИ.

Основателите на клуба избират името ФК Юнайтед за да подчертаят връзката си с любимия гранд, но Футболната Асоциация на Англия отказва това име като твърде общо (множество отбори в Англия използват приставаката „Юнайтед“ която означава обединени). Тогава всички дарители на клуба провеждат демократични избори за името на клуба, избирайки измежду ФК Юнайтед от Манчестър, ФК Манчестър Централ, АФК Манчестър 1878 и Нютън Хийт Юнайтед ФК. На 14 юни 2005 г. за официално име е порвъзгласено ФК Юнайтед от Манчестър избрано със 44% от гласовете, но съкратеното ФК Юнайтед продължава да се използва.

Карл Маргинсън е назначен за треньор на 22 юни и клубът провежда проби за играчи на 22. Около 900 играчи подават молби да бъдат допуснати до тези проби, но от тях са допуснати 200 и само 17 са избрани за футболисити на новия клуб макар повечето от тях да не са вече в клуба. Към 8 юли 2005 г. повече от 4000 човека подпомагат клуба финансово и ФК Юнайтед събира над 100 000£ паунда в банката.

ФК Юнайтед ъф Манчестър1

Феновете на ФК Юнайтед ъф Манчестър

Фенове на ФК Юнайтед ъф Манчестър

Феновете на ФК Юнайтед ъф Манчестър

Фенове на ФК Юнайтед ъф Манчестър

Феновете на ФК Юнайтед ъф Манчестър

Феновете на ФК Юнайтед ъф Манчестър

Феновете на ФК Юнайтед ъф Манчестър

Advertisements
Публикувано на Без категория и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s