Мълния в кръг

скуот

Днес ще поговорим за още един знак, който се среща по фенските трибуни – мълния в кръг. Този символ най-вероятно е измислен от поддръжници на новото ляво „автономно движение“, появило се през 70-те години в Европа. Неговите участници смятат себе си за стихийни анархисти. Сред тях са разпространени червеното знаме с черна звезда, черно знаме с череп и кръстосани кости и червени или черни знамена с емблемата на движението за изземване на свободни къщи (скуотове) – мълния в кръг. Самият термин „скуотиране“ или „скуотинг“ (англ. squatting) означава акт на неразрешено заселване в изоставени или незаети пространства от лица (скуотъри), които не се явяват юридически собственици или наематели и нямат никакво разрешение да ги използват. В Европа има много скуотове, някои от които са се превърнали в истински културни центрове, където хората живеят, организират концерти, лекции, срещи и т.н.

Анархисти-скуотъри от хулиганската фирма Z-Side (ФК Грьонинген) през 1981 г.

Анархисти-скуотъри от хулиганската фирма Z-Side (ФК Грьонинген) през 1981 г.

Атлетико Арецо (Италия). Мач Арецо - Бари (сезон 1986/87)

Атлетико Арецо (Италия). Мач Арецо – Бари (сезон 1986/87)

Произхода на мълнията в кръг не може да се определи; предполага се, че се появява през 70-те години в Нидерландия в разгара на скуот движението. За революционерите мълнията е знак на борбата между светлината и тъмнината, революционна буря. В революционната символика тя винаги се показва в естествената си форма – спускайки се отгоре-надолу. „Автономистите“ я обръщат: това е удар на ниската, непокорната маса върху властта. „Автономисткото“ изображение на мълнията е оформено на зиг-заг със стреловидни линии, наподобяващи буквата „H“, оградена в кръг. Възможно е съчетанието на буквата „N“ във вид на мълния в кръг да означава „NO“ – „Не на изгонването от заселените домове“ или „No Peace Between Classes“.

Торино (Италия)

Торино (Италия)

Спортинг Лисабон (Португалия). Torcida Verde в подкрепа на принудително изселения в Страната на баските културен център Kukutza

Спортинг Лисабон (Португалия). Torcida Verde в подкрепа на принудително изселения в Страната на баските културен център Kukutza

На трибуните този символ се появява като знак, който показва наличието на групи от автономисти и/или скуотъри. Често мълнията в кръг се показва в знак на солидарност със скуотърите, изгонени от властите.

OFFSIDE Magazine. Юни 2012
При написването е използвана информация от списание „Автоном“ № 29.

Публикувано на Без категория и тагнато. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.