Gate 4 (ПАОК)

паокГръцкото хулиганство граничи с истинска лудост. Няма значение дали има решетки по трибуните или зрителите са разделени, това не е достатъчно. Много често гръцките момчета търсят не само сметка по между си, но и с треньори, играчи, съдии. Gate 4 е хулиганска бригада от Солун, която представлява клуб ПАОК, – категоричен и безусловен лидер в броя на насилствените нападения срещу враговете. Фирмата започва началото си от 1976 г. Яростно ненавижда хулиганите от Атина, представляващи отборите на АЕК, Панатинайкос, Олимпиакос. Още преди да бъде организирано обединението феновете на ПАОК стават известни с агресията си в далечната 1971 г., когато на паркинг нападат Ференц Пушкаш, който по това време е треньор на Панатинайкос.

Първото убийство, за което са виновни момчетата от четвъртия сектор (всъщност името Gate 4 не идва от номера на сектора, а от номера на входа, от който влизат на стадиона), се случва през 1986 г. Тогава ПАОК гостуват в Атина, където отиват много радикални фенове. Фирмите Gate 7 (Олимпиакос), Gate 13 (Панатинайкос) и Original 21 (АЕК), всяка по отделно, търсят фенове на ПАОК в гръцката столица. Трагедията става, когато на една улица се появяват фенове на АЕК и Олимпиакос. Двете групи влизат в сблъсък с Gate 4, в който се намесва и полицейски отряд. Жертвата е фен на АЕК, който е член на Original 21. Умира в болница от множество прободни рани.

Ножът е оръжие, с което феновете на ПАОК не се разделят никога. Нападенията с ножове по противника са запазено действие на хулиганите от Gate 4. През 2001 г. двама фенове на ПАОК се изкачват над предпазната мрежа, пробиват полицейския кордон и влизат на терена, отправяйки се към арбитъра с ножове в ръце. За какво е виновен съдията в този мач? Не зачита гол на ПАОК, който е отбелязан от засада. Кървавата разправа с мъжа в черно не се случва само заради това, че той бързо влиза в подтрибунното помещение.

Има и случки, когато членове на Gate 4 нападат и играчи от своя отбор, които, според тях, не са играли достатъчно сърцато на терена. Треньори също са имали проблеми.

Репутацията на непобедимата бригада е опетнена през 2004 г. По това време гръцката футболна федерация забранява фенове от Солун да ходят където и да било – когато се появят хулиганите от Gate 4 въздухът е изпълнен с атмосфера на враждебност и насилие. Въпреки това Gate 4 успява да отиде в гръцката столица с 200 души. Когато фенове на АЕК от фирмата Original 21 разбират за това събират 500 човека, които нанасят жесток побой на гостите от Солун. Естествено следващата година ПАОК са готови за отговор. Почти хиляда и петстотин усвирепели радикални фенове чакат пред стадиона първият пристигнал атински автобус, за да го атакуват. Но не се случва нищо, защото атиняните от Original 21, които знаят за предстоящото насилие, просто не идват на този мач.

Left Soccer

Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.