Интервю с Biris Norte (Севиля)

севиля

Представяме ви интервю с феновете на Севиля от групировката Biris Norte. В последно време андалусийците са в неофициалната тройка на най-добрите ултрас групировки в Испания.

– През коя година и къде е създадена групата ви?

– През 1975 година в Севиля.

– Как измислихте името си? Откъде идва?

– Названието на нашата група идва от името на Алхаджи Момодо, чернокож играч на Севиля от началото на 70-те години, любимец на феновете. Известен е с прякора си Бири-Бири.

– Колко човека е наброявала вашата група преди и сега?

– В течение на първите десет години сме събирали около 500 човека, изправени на крака през целия мач и подкрепящи отбора, веейки знамена. До края на 80-те години бройката надхвърля повече от 1000 души, а днес е приблизително 3-4 хиляди.

– Как можете да опишете Biris Norte?

– Ние сме група от обикновени момчета, които искат да превърнат подкрепата към любимия отбор в нещо необичайно и специално. За нас да си ултрас не е мода, а начин на живот.

– Какви са отношенията ви с клуба? Ръководството подкрепя ли вашите начинания?

– Към днешна дата не съществуват практически никакви отношения. Ръководството на клуба закри нашия малък магазин за атрибути, който беше на стадиона и вече не продаваме наши атрибути и материали в клубния фен магазин. Може да се каже, че отношенията ни с клуба не са нито добри, нито лоши, просто уважителни. Всеки гледа своята работа. Ние сме достатъчно независими сега и това е, което искаме.

севиля1

– С какъв стил на подкрепа се асоциирате?

– В такава огромна група като нашата всеки член може да има собствени предпочитания, но доминиращ остава италианският стил на подкрепа. Разбира се има хора, които гравитират към английската сцена. Можеш да бъдеш скинхед, метълист, да се придържаш към кежуал-модата, да се считаш просто като хулиган, но най-важното е да подкрепяш своя отбор. Това е, което ние ценим най-много.

– Кои моменти са най-добрите и най-лошите в историята на Biris Norte от нейното създаване до наши дни?

– Най-лошият момент беше преди няколко години, когато групировката беше на ръба да изчезне. По това време бяха изгонени от северната трибуна хората с фашистки възгледи и някои от тях имаха доста проблеми с нас, и полицията преследваше наши членове. Най-добрите моменти са разбира се през последните 7-8 години, в които имахме много стълкновения с други групи, осъществявахме пътувания. През всичките тези години дружбата между ядрото на групата се съхрани. Все още сме добри приятели и продължаваме да се движим напред.

– В настоящето време може ли да споменете позитивните и негативните резултати за групировката?

– Положителният аспект е броят на новодошлите, които сега идват с желание да направят нещо и да бъдат активни. Изглежда, че се наблюдава смяна на поколенията. Друго положително е това, че имаме свое собствено помещение, за което плащаме със собствени средства и където можем да прекарваме много време заедно. Що се отнася до негативното, трябва да споменем купищата глоби, съдебните дела и арести, които ни безпокоят в последно време. Всичко това е в ущърб на групата.

севиля2

– С кои групировки дружите и кои са ви врагове?

– Имаме братски отношения с три групировки: Riazor Blues, Kolectivo Sur и Curva Sud Modena. С повечето леви групировки имаме гладки отношения, уважаваме се едни други. Враговете ни са доста или по-общо казано всички фашистки и болшинството аполитични групи.

– Какви са бъдещите ви планове?

– Сега сме най-загрижени за това как да изчистим групировката от всички тези глоби. Имаме много проекти, с които да съберем пари за адвокати и да изплатим глобите, наказанията и т.н. Например, продаваме наши атрибути, музикални дискове и дори провеждаме турнир по бокс.

– Какво можете да кажете за състоянието на ултрас сцената в Испания?

– Има групировки, които са достигнали превъзходно ниво, например: Frente Atletico, Biris Norte и Herri Norte. Тези три групи са сред най-добрите в Испания, особено първите две. Останалите просто са на нормално ниво и гледат да си вършат работата.

– Силни ли са полицейските репресии в Испания?

– У нас със сигурност се намира най-злобната полиция. Просто погледнете всички тези жалби, които ограничават феновете от различни отбори. Ако това продължи още десетина години, то всичко по стадионите ще бъде като в Англия: седящи фенове по трибуните плюс множество други, които няма да могат да посещават мачове.

севиля3

– Какво мислите за графика на мачовете и цените на билетите?

– Позор е колко плащаме, за да отидем да гледаме футбол, а сега ръководителите се опитват да преместят нашите шампионатни срещи в понеделниците и петъците. Босовете никога не се интересуват от това, което е добре за феновете. За тях всичко е реклама и излъчване.

– Има ли политизирани групи по испанските стадиони?

– Много малко. Повечето следват модата, много малко са сериозно замесени в политиката по стадионите.

– Как ви се вижда перспективата за кежуал движението в Испания?

– Почти във всяка ултрас група в Испания има такива, които предпочитат кежуал сцената, но също така има много, които я критикуват. Казват, че това е мода, дошла в Испания късно и разрушила традициите. Впрочем, кой е прав ще покаже времето.

– Какво според вас е да бъдеш ултрас?

– Да бъдеш ултрас значи да споделяш нашия специален свят, да работиш за успеха на своята групировка и винаги да следваш своя отбор.

– Вашите думи към всички ултраси, които прочетоха това интервю.

– Поздрави към всички ултраси! А за тези, които слухтят на ченгетата само ще им кажа, че един ден ще се срещнем.

Offside Magazine

Публикувано на Без категория и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Интервю с Biris Norte (Севиля)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.