Кратка история на Beşiktaş Çarşı Grubu

бешикташНа вашето внимание статия за основната група на Бешикташ – легендарните Çarşı. В групата могат да бъдат видяни хора с анархистки възгледи, като това е отразено и в логото на групировката. С течение на времето, както във всеки голям клуб, политическите идеи са неясни, но и днес лявото крило на Бешикташ е доста силно.

Beşiktaş Çarşı Grubu (накратко Çarşı или Чарши на бълг.) е най-голямата ултрас групировка на турския клуб Бешикташ. Известни са както в Турция, така и в чужбина, благодарение на своите качествени представяния, хоровото пеене и левите настроения сред членовете на групата (което е рядкост в тяхната страна).

бешикташ1Турция има три успешни и най-големи футболни клубове. Отделно от Бешикташ – Галатасарай и Фенербахче. Съответно тези клубове имат огромно количество фенове. Най-големите им фен групировки са: ultrAslan (Галатасарай), Genç FB (Фенербахче). Названието на групировките най-често е свързано с името на отбора или емблемата или някое знаково място в града. Не е изключение и Çarşi. В буквален превод Çarşi означава пазар. През 80-те години младите хора от квартал Бешикташ често са прекарвали свободното си време около пазара, разположен в самия център на този район. Това време ги сближава и решават да създадат Çarşi през 1982 година.

бешикташ2

Фенове на Бешикташ в едно от кафенетата в района Çarşi

Çarşi много бързо се превръща в основна подкрепяща група на Бешикташ. Всичките действия на Çarşı са начин на себеизразяване, както и оказване на почит и уважение към клуба. Групировката се дистанцира от останалите поддръжници на Бешикташ поради факта, че тя е създадена в началото на 80-те години и получава огромна популярност в началото на 90-те, и останалите фенове на клуба проявяват уважение към нея. Особеността на тази ултрас група е в това, че тя не е еднородна. Има хора от различни социални слоеве и културни среди, с различен етнически произход и политическа принадлежност. Всички се събират заедно и подкрепят отбора, изключвайки различията по между си.

Çarşi на демонстрация

Çarşi на демонстрация

В наши дни ултрасите от Çarşi са верни на традициите и се събират в квартал Бешикташ, където прекарват свободното си време преди мач. Множество ресторанти, барове, голям пазар за риба, както и много магазини – това е район Çarşı. Преди мач феновете отиват 2-3 часа по-рано на стадиона. Там се подготвят за предстоящия мач, разпъват транспаранти и се разпяват (имат записан рекорд от 132 децибела). Транспарантите и знамената понякога имат особено чувство за хумор, като често засягат социално-политически аспекти от живота.

Çarşi и “Грийнпийс” се противопоставят на евентуалното създаване на атомна електроцентрала в Турция.

Çarşi и “Грийнпийс” се противопоставят на евентуалното създаване на атомна електроцентрала в Турция

Що се отнася до тяхната емблема, според водачите, знакът на анархията следва да се тълкува като символ на свободата и непокорната душа. Основната група няма точен политически оттенък, както споменахме по-горе. Мирно съжителстват хора с различни убеждения (освен десни, разбира се) и от различни народи. За разлика от ultrAslan и Kill For You, на мач на Бешикташ не могат да се видят знамена или лозунги от националистически характер.

Фенове на Бешикташ на мач с Лацио през сезон 2002/03 с транспарант "Smash the Nazis, Fuck you SS"

Фенове на Бешикташ на мач с Лацио през сезон 2002/03 с транспарант „Smash the Nazis, Fuck you SS“

Необходимо е също така да се отбележи, че в Çarşi се срещат и представители на местните субкултури. Пънкари, скинхедс и други „съмнителни типове“.

Скинхедс Бешикташ

Скинхедс Бешикташ

Скинхедс Бешикташ

Скинхедс Бешикташ

Скинхедс Бешикташ

Скинхедс Бешикташ

На 28 май 2008 г. един от лидерите на име Ален Маркарян обяви за разпускането на групировката. Въпреки това много от членовете на Çarşi не са съгласни с неговото решение и в този момент се опитват да продължат активната фенска дейност под старото име. Те се опитват да запазят идеологията и наследството на групата и няма да се признаят като несъществуваща повече организация. Днес Çarşi все още се проявява на стадиона.

Offside Magazine

Публикувано на Без категория и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.